Κρίσιμη συνάντηση ελληνικών τραπεζών με θεσμούς-Τα 4+1 θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων

Τέσσερα και ένα κρίσιμα θέματα περιλαμβάνει η ατζέντα των θεσμών που θα συναντηθούν σήμερα, με φυσική παρουσία, με τις συστημικές τράπεζες. Παρόντες, σε ανώτατο επίπεδο και τα τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα και κλιμάκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΔΝΤ και τον ESM.

Καμπανάκι για νέα κόκκινα δάνεια

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, και τα υψηλά επιτόκια έχουν ανεβάσει το θερμόμετρο της ανησυχίας στους θεσμούς που ρίχνουν όλο τους το βάρος στη μη δημιουργία κόκκινων δανείων και στην επίλυση των αδυναμιών του συστήματος που για την χώρα μας εντοπίζονται κυρίως στους αργούς ρυθμούς της Δικαιοσύνης και των Δημοσίων Υπηρεσιών εν γένει. Για τη μεταγραφή συμβολαίων στο κτηματολόγιο απαιτείται κατά Μ.Ο. χρονικό διάστημα 9 μηνών.

Η πορεία των κόκκινων δανείων δεν είναι κακή καθώς συνεχίζεται ο περιορισμός τους θα οδηγήσει τις συστημικές τράπεζες κάτω από το 3% το 2025.

Μείωση των πλειστηριασμών κατά 20% καταγράφουν τα στοιχεία των τραπεζών ενώ περίπου ένα 50% των ακινήτων καταλήγουν εκ νέου στις τράπεζες.

Τι προβλέπει η ατζέντα-Ποιοι μετέχουν

Συμμετέχοντες από την πλευρά της Ένωσης είναι ο πρόεδρος κ. Γκίκας Χαρδούβελης ενώ τις τράπεζες θα εκπροσωπήσουν οι CEOs κ.κ. Μυλωνά (Εθνική Τράπεζα) και Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) ενώ ο κ. Καραβίας (CEO Eurobank) θα εκπροσωπηθεί από τον CFO κ. Χάρη Κοκολογιάννη και ο κ. Ψάλτης (CEO Alpha) θα εκπροσωπηθεί από τον Αναπληρωτή CEO κ. Λάζαρο Παπαγαρυφάλλου.

Η ατζέντα προβλέπει, ενημέρωση για τις τάσεις της ποιότητας του ενεργητικού, τις επιδράσεις των υψηλών επιτοκίων, την έναρξη του κύκλου χαλάρωσης και τις προοπτικές των κινδύνων για το 2025.

  • Ιδιαίτερη ενότητα αποτελούν τα δάνεια του RRF, όπως επίσης και τα δάνεια του Ηρακλή 3
  • Μεγάλο κεφάλαιο αποτελούν τα NPEs και τα εμπόδια που συναντώνται ακόμη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση που αφορούν κυρίως τη δευτερογενή αγορά και την αναχρηματοδότηση των αναδιαρθρωμένων οφειλών.
  • Οι χορηγήσεις από τις οποίες προκύπτει η ουσιαστική κερδοφορία των τραπεζών αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο κυρίως στο επίπεδο των προοπτικών.
  • Ιδιαίτερα θα επισκοπηθεί η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πως αυτή μπορεί να διασυνδεθεί με το RRF.
  • Oι τάσεις στους πλειστηριασμούς αποτελεί και αυτό μεγάλο θέμα της ατζέντας.

Τα κρίσιμα σημεία

Γύρω από το σημαντικό θέμα των κόκκινων δανείων, στόχο αποτελεί το 2026 τα κόκκινα δάνεια των συστημικών τραπεζών να πέσουν στο 3% ή και χαμηλότερα.

Δεν παρατηρείται νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων ενώ αρκετά δάνεια μέσα στο 2024 θα χαρακτηριστούν ενήμερα.

Οι Ελληνικές Τράπεζες ακολουθούν μία συντηρητική πολιτική, έχουν υψηλές προβλέψεις, και έχουν αξιοποιήσει τον μηχανισμό των τιτλοποιήσεων. Συγχρόνως εξυγίαναν τους ισολογισμούς τους.

Η αγορά ακινήτων παρουσιάζει ενίσχυση και οι τιμές των οικιστικών και εμπορικών ακινήτων ενισχύονται. Έχουν ωστόσο ενισχυθεί και οι μισθοί και η κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Βελτιώσεις παρατηρούνται σε ότι αφορά την κουλτούρα πληρωμών ενώ προς την κατεύθυνση αυτήν βοήθησαν τα προγράμματα παγώματος ή και επιδότησης του επιτοκίου μέσα από τις «ΓΕΦΥΡΕΣ».

Η μείωση της ανεργίας βοήθησε αλλά τα νοικοκυριά και αρκετές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε δανεισμό.

Βέβαια τα υψηλά επιτόκια αποτρέπουν και τους δανειολήπτες.

Μεταξύ α’ και β’ τριμήνου 2024 τα NPEs μειώθηκαν στις 4 μη συστημικές Τράπεζες κατά 700 εκατ. και από 5,7 δις, ανέρχονται πλέον σε 5,1 δις, (3,6%). Oι φόβοι ωστόσο λόγω αλλαγής συνθηκών στους κινδύνους δημιουργούν μια αυξημένη επαγρύπνηση.

Για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ ΙΙΙ καταβλήθηκαν περίπου 2, 5 εκατ. που καλύφθηκαν από τις 4 συστημικές Τράπεζες. Εν τω μεταξύ μέχρι το Μάϊο του 2025 συνεχίζεται το διετές πάγωμα των επιτοκίων για τους ενήμερους δανειολήπτες. Αφορά 442 χιλ. δανειακές συμβάσεις, συνολικού ποσού 19 δις.

Για το 2024 αναμένεται θετική πιστωτική επέκταση 5 δις Στη στεγαστική πίστη, η πιστωτική επέκταση εξακολουθεί να είναι αρνητική κυρίως επειδή πολλοί αγοραστές διαθέτουν ίδια διαθέσιμα για την αγορά ακινήτων.

Στο RRF έχουν εγκριθεί έργα, συνολικής αξίας 9 δις Το 2023 ολοκληρώθηκε η κατάρτιση συμβάσεων για τα 4 δις, και οι εκταμιεύσεις ανέρχονται σε 900 εκατ., κάτι ανάλογο αναμένεται και για το 2024.

Τους δύο πρώτους μήνες του 2024 η πιστωτική επέκταση κινείται σε αρνητική τροχιά, αλλά αναμένεται να αντιστραφεί σε θετική τους επόμενους μήνες του 2024.

Χρηματοδοτήσεις

Τον Αύγουστο του 2024:

  • Τα υπόλοιπα χρηματοδοτήσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων (χρηματοπιστωτικών και μη) αυξήθηκαν κατά 6,69 δις ευρώ σε σχέση με την 31/8/2023 παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 6%.
  • Τα υπόλοιπα χρηματοδοτήσεων μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 6,6 δις ευρώ σε σχέση με την 31/8/2023 με ετήσια αύξηση 10,6%.
  • Τα υπόλοιπα χρηματοδοτήσεων νοικοκυριών (καταναλωτική και στεγαστική πίστη) μειώθηκαν κατά 1,09 δις ευρώ σε σχέση με την 31/8/2023 ( από χρόνο σε χρόνο -3,1%).

Στεγαστική πίστη

Στη στεγαστική πίστη το κλίμα αναμένεται να αντιστραφεί όταν αρχίσει (Ιανουάριο του 2025) η διάθεση του στεγαστικού προϊόντος ΣΠΙΤΙ μου ΙΙ (συνολικό ύψος χρηματοδότησης 2 2 δις, 50% άτοκο από δημόσιους πόρους και 50% από τις τράπεζες).

Οι τιμές ακινήτων παραμένουν υψηλές, αν και η αύξηση είναι πλέον ηπιότερη.

Με βάση και τη συνημμένη παρουσίαση της χρηματοδοτικής δραστηριότητας (Ιανουάριος- Αύγουστος 2024), το ύψος των χορηγήσεων σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ανήλθε σε 2,775 δις.

Οι χορηγήσεις με ίδια διαθέσιμα των τραπεζών ανήλθαν σε 15,973 δις δηλαδή συνολικά οι χορηγήσεις ανήλθαν σε 18,749 δις.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ/RRF) έχουν υποβληθεί 794 αιτήσεις για επιλέξιμα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 22.842 δις, εκ των οποίων 10.070 δις καλύπτονται με πόρους του ΤΑΑ και 7.304, 38 δις από διαθέσιμα των Τραπεζών. Έχουν ήδη καταρτιστεί 357 συμβάσεις για έργα συνολικής αξίας 10.992 δις, (δηλαδή περίπου το ½ από τις συνολικά υποβληθείσες αιτήσεις) και έχουν ξεκινήσει οι εκταμιεύσεις για 264 έργα, συνολικού ύψους 6.288,91 δις, εκ των οποίων έχουν ήδη εκταμιευθεί 3 δις, καθώς οι εκταμιεύσεις είναι τμηματικές, ανάλογα με την πορεία των έργων.

Ηρακλής και καθυστερήσεις

Σε ότι αφορά τον Ηρακλή ενδείκνυται η αύξησή του καθώς το πρόγραμμα συμβάλλει θετικά στην αναβάθμιση του rating, η πληρωμή των ομολόγων γίνονται κανονικά και δεν υπάρχει κίνδυνος κατάπτωσης των εγγυήσεων. Υπάρχουν βεβαίως και καθυστερήσεις και ένα σημαντικό απόθεμα.

Το ΥΠΟΙΚ δέχθηκε την αύξηση του ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ (υπόλοιπο προγράμματος) κατά 1 δις, ώστε το συνολικό ποσόν να ανέλθει σε 3 δις Από αυτό θα καλυφθούν οι τιτλοποιήσεις του 5ου τραπεζικού πυλώνα (Τράπεζα Αττικής, ύψους 1,3 δις) και το υπόλοιπο θα διατεθεί για το διατραπεζικό σχήμα SOLAR και τα υπόλοιπα τιτλοποιήσεων των Τραπεζών ΕΤΕ, Alpha, Eurobank.

Εκκρεμεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα του ΥΠΟΙΚ για την ποσοτική επέκταση του προγράμματος, αλλά και για την παράταση του χρόνου ισχύος του από την 31.12.2024 στην 30η Ιουνίου 2025.

Σε σχέση με τις αρχικές εγγυήσεις που έχει παράσχει το Δημόσιο από τα προηγούμενα δύο στάδια του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ Ι και ΙΙ, η αρχική εγγυητική του ευθύνη έχει περιοριστεί, με την εκτέλεση των business plans από 19 σε 16 δις και δεν υπάρχει κίνδυνος κατάπτωσης των εγγυήσεων του Δημοσίου

Δάνεια με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου

Σε ότι αφορά τα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, η αποπληρωμή των εγγυήσεων του Δημοσίου εντός του 2023 ήταν ικανοποιητική στα στεγαστικά δάνεια αλλά όχι στα επιχειρηματικά.

Πηγή: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Οι εκτιμήσεις UBS και JP Morgan για τις ελληνικές τράπεζες μετά τα αποτελέσματα ενιαμήνου
Φωκίων Καραβίας: Ορόσημο για την Eurobank με την πλήρη ενοποίηση της Ελληνικής τα αποτελέσματα γ' τριμήνου
Ψήφος εμπιστοσύνης από ΕΤΥΚ σε Eurobank και την στρατηγική της για Ελληνική-Τι σημαίνει η πώληση των μετοχών της
Στα €44.190.971,1 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Τι ανακοίνωσε το ΧΑΚ
Mε μετοχές της ΕΤΥΚ ανεβάζει σχέδον στο 70% την παρουσία της στην Ελληνική η Eurobank που μπαίνει και στην Demetra
Παρουσίασε σε επιχειρηματικούς συνδέσμους και τα μέλη τους το ψηφιακό ευρώ η ΚΤΚ-Τα οφέλη και οι προοπτικές
Συνάντηση Συνδέσμου Τραπεζών με έξι οργανώσεις ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας
Εντείνονται οι διαδικτυακές απάτες-Συστήνει προσοχή η Τράπεζα Κύπρου
Ο Μάριος Τσιαιλής νέος οικονομικός διευθυντής της payabl.
Υποβάλλει αίτημα στην ΕΚΤ για εξαγορά μετατρέψιμων αξιογράφων κεφαλαίου €130 εκ. η Ελληνική