Powered by

Οι κενές θέσεις εργασίας σε κάθε κλάδο-Οι περισσότερες και οι λιγότερες

Συνεχή αύξηση καταγράφουν οι κενές θέσεις εργασίας, οι οποίοι καταλαμβάνουν το 3% του συνόλου των υπαλλήλων.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2024, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας ανήλθε στις 13.778, δηλαδή αυξήθηκε κατά 751 θέσεις ή ποσοστό 5,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 (13.027), ενώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2024 καταγράφηκε αύξηση 549 θέσεων (ποσοστό 4,1%).

Ελλείψεις παρατηρούνται, μεταξύ άλλων, σε ξενοδοχεία, καταλύματα, εστιατόρια, μεταφορά, αποθήκευση και λιανεμπόριο.

Ενδεικτικά, τα μεγαλύτερα ποσοστά κενών θέσεων παρατηρούνται στους τομείς των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (6,9%), μεταφοράς και αποθήκευσης (3,7%) και ενημέρωσης και επικοινωνίας (3,4%).

Πληθώρα θέσεων σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, εμπόριο

Αριθμητικά, τις 4.000 αγγίζουν το δεύτερο τρίμηνο του 2024 οι κενές θέσεις εργασίας στις δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης. Πρόκειται για τον τομέα με τις περισσότερες κενές θέσεις, με το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, αλλά και την επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών να ακολουθεί, με 2.331 κενές θέσεις, καταγράφοντας μάλιστα αύξηση 12,7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Στις 1.078 ανήλθαν οι κενές θέσεις εργασίας στις επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 42%.

vacancies2s2024

Ελλείψεις σε κατασκευές, υγεία, μεταφορά και αποθήκευση

Άλμα 81% σημείωσαν επίσης οι κενές θέσεις στη μεταποίηση, φτάνοντας τις 949, ενώ αισθητές είναι οι ανάγκες σε προσωπικό σε τομείς, όπως οι κατασκευές (793 κενές θέσεις, με αύξηση 26,3%), οι δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα (772) και η μεταφορά και αποθήκευση (743).

Στην ενημέρωση και επικοινωνία καταγράφηκαν τη δεύτερη τριμηνία του 2024 συνολικά 659 κενές θέσεις εργασίας, ενώ στις διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες ανήλθαν στις 643.

Κατά 41,9% μειώθηκαν ετησίως οι κενές θέσεις στην εκπαίδευση, οι οποίες διαμορφώθηκαν στις 518, ενώ κατά 10,5% υποχώρησε ο αριθμός των κενών θέσεων στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες (τραπεζικός και ασφαλιστικός τομέας), καθώς έφτασαν τις 477.

Οι κλάδοι που δεν έχουν κενές θέσεις ούτε για δείγμα

Στα δάχτυλα εξακολουθούν να μετριούνται οι κενές θέσεις εργασίας στα ορυχεία και λατομεία, μιας και ανήλθαν μόλις στις οκτώ το δεύτερο τρίμηνο του 2024 από πέντε το πρώτο τρίμηνο του 2024 και 15 το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Εξάλλου, μόνο 19 κενές θέσεις μετρά ο τομέας της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού.

Την ίδια ώρα, βουτιά 89% σημείωσαν μέσα σε έναν χρόνο οι κενές θέσεις στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας, καθώς υποχώρησαν στις 12 από 109 τη δεύτερη τριμηνία του 2023.

Όσον αφορά τον τομέα της παροχής νερού, επεξεργασίας λυμάτων, διαχείρισης αποβλήτων και τις δραστηριότητες εξυγίανσης, καταγράφηκαν 61 θέσεις.

Δειτε Επισης

Οι κενές θέσεις εργασίας σε κάθε κλάδο-Οι περισσότερες και οι λιγότερες
Ξεπέρασε τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας το ποσοστό υλοποίησης των αναπτυξιακών δαπανών
Σημαντικά μηνιαία κέρδη 6,24% στο ΧΑΚ
Στην τελική ευθεία οι προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις αξιωματούχων-Αγκάθι τα συνταγματικά κωλύματα
Αυξάνεται το ανώτατο όριο de minimis ενισχύσεων στη γεωργία λόγω πληθωρισμού
Από 15 Οκτωβρίου χωρίς βίζα στην Κίνα οι Κύπριοι-Για πόσες μέρες και για ποιους λόγους θα μπορούν να μένουν στην χώρα
Ζητούν εξισορρόπηση για την κατάργηση του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη οι δανειολήπτες
Ετήσια μείωση στις τιμές παραγωγού στην βιομηχανία-Η εικόνα τον Αύγουστο και το οκτάμηνο
Καθησυχάζει το υπ. Οικονομικών για το 1,5%, επιφυλακτικοί οι βουλευτές, δεν ψηφίζει τις γενικές αυξήσεις στο δημόσιο ο ΔΗΣΥ
Υπουργείο Γεωργίας: Αιτήσεις μέχρι 29 Νοεμβρίου για επιδοτήσεις για «ευφυή έλεγχο» στις καλλιέργειες