Powered by

Samsung: Μείωση περί το 35% στα λειτουργικά κέρδη στο δ' τρίμηνο σε ετήσια βάση

Η Samsung Electronics ανέφερε πτώση περί το 35% στα λειτουργικά κέρδη του δ΄τριμήνου την Τρίτη, πολύ χειρότερη απ' ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, καθώς η ασθενής καταναλωτική ζήτηση παρέμεινε σε πολλές από τις δραστηριότητές της, μολονότι βελτιώθηκαν οι τιμές των τσιπ μνήμης.

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ μνήμης, smartphone και τηλεοράσεων στον κόσμο υπολόγισε ότι τα λειτουργικά του κέρδη μειώθηκαν στα 2,8 τρισεκατομμύρια γουόν (2,13 δισεκατομμύρια δολάρια) το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου από 4,31 τρισεκατομμύρια γουόν έναν χρόνο νωρίτερα.

Το κέρδος κινήθηκε έτσι χαμηλότερα από τις προβλέψεις για 3,7 τρισεκατομμύρια γουόν της LSEG SmartEstimate, σταθμισμένο σε σχέση με τις προβλέψεις από αναλυτές που είναι πιο σταθερά ακριβείς.

Το χαμηλότερο από το αναμενόμενο κέρδος από τη δραστηριότητα κατασκευής τσιπ της Samsung, τους επεξεργαστές κινητών τηλεφώνων, τις δραστηριότητες τηλεόρασης και οικιακών συσκευών οδήγησε έτσι τη Samsung να υπολείπεται των προβλέψεων, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η ανταγωνιστική LG Electronics ανακοίνωσε τη Δευτέρα λειτουργικά κέρδη δ' τριμήνου ύψους 313 δισεκατομμυρίων γουόν, πολύ κάτω από τις εκτιμήσεις λόγω του εντεινόμενου ανταγωνισμού και των υψηλότερων δαπανών για μάρκετινγκ στις αγορές τηλεόρασης και οικιακών συσκευών για την αναζωογόνηση της καταναλωτικής ζήτησης, η οποία έχει πληγεί από τον υψηλό πληθωρισμό.

"Το μόνο πράγμα που έχει βελτιωθεί είναι τα τσιπ μνήμης και αυτό οφείλεται στο ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές υπολογιστών και κινητών άρχισαν να ανανεώνουν τα τσιπ μνήμης το δ' τρίμηνο, αφού χρησιμοποίησαν τα δικά τους αποθέματα για αρκετό καιρό", δήλωσε ο Lee Min-hee, αναλυτής της BNK Investment & Securities.

"Η ζήτηση των καταναλωτών δεν είναι ακόμα μεγάλη και, αν δεν μειωθούν τα επιτόκια και δεν τονωθεί η οικονομία, μπορεί να μην βελτιωθεί πολύ", πρόσθεσε.

Η δραστηριότητα κινητής τηλεφωνίας της Samsung είδε τις αποστολές των δύο κορυφαίων αναδιπλούμενων μοντέλων της να μειώνονται κατά περίπου 1 εκατομμύριο μονάδες το καθένα σε σύγκριση με το γ' τρίμηνο, οδηγώντας σε μια μικρή πτώση στα κέρδη, σημείωσαν οι αναλυτές.

Παρά το γεγονός ότι το τρίμηνο υπήρξε πιο αδύναμο από το αναμενόμενο, αυτή είναι η μικρότερη ετήσια πτώση κερδών της Samsung σε πέντε τρίμηνα, αφού ανέφερε πτώση 31% το γ΄ τρίμηνο του 2022, καθώς η βουτιά των τσιπ μνήμης λόγω επιβραδυμένης ζήτηση για gadget προκάλεσε σοβαρή ύφεση στον κλάδο πέρυσι.

Η μετοχή της Samsung Electronics έκλεισε με πτώση 2,35% στο χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας.

Η εταιρεία πρόκειται να ανακοινώσει αναλυτικά τα αποτελέσματά της στις 31 Ιανουαρίου.

Δειτε Επισης

Στον προϋπολογισμό 2025 τα πρώτα 25 εκατ. για την ηλεκτρική διασύνδεση, ανοικτή πληγή το τερματικό
Μ. Κεραυνός: Οι προτεραιότητες του προϋπολογισμού 2025 και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου 2025-2027
Προϋπολογισμός 2025: Αυξημένες αναπτυξιακές δαπάνες κατά 2,1%, μείωση μόνιμων θέσεων στο δημόσιο
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Γιατί διαφώνησε με την απόφαση για αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για τον GSI ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕΚ
Μέχρι και 5% η πιθανή αύξηση στο κόστος του καλωδίου-Ολόκληρη η κατά πλειοψηφία απόφαση της ΡΑΕΚ για GSI
Όλα ανοικτά για πιθανή χρηματοδότηση του GSI από ΕΤΕπ-Τι είπε για το τερματικό ο Κυριάκος Κακουρής
Έπεσαν οι υπογραφές με ΕΤΕπ για δάνεια συνολικού ύψους €125 εκατ.-Σε τι αφορούν οι συμφωνίες
Tα συνολικά κέρδη των κυπριακών τραπεζών το πρώτο εξάμηνο του 2024
Αποσυμφορείται από τα κόκκινα δάνεια ο κυπριακός τραπεζικός τομέας-Περαιτέρω μείωση των ΜΕΧ