Χ. Πηλακούτας: Συναρπαστικές οι αλλαγές στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2024

Από την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει διεθνώς ο κλάδος των αυτοκινήτων θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, η πορεία του και φυσικά η ανταγωνιστικότητά του, υπογραμμίζει ο CEO του Ομίλου Πηλακούτα, Χαράλαμπος Πηλακούτας.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2024», ο κ. Πηλακούτας εκφράζει την εκτίμηση ότι τη νέα χρονιά θα αυξηθεί αισθητά η διείσδυση των ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων, ειδικά όσο επεκτείνονται τα σημεία φόρτισης και βελτιώνονται οι αυτονομίες τους.

Αναμένεται επίσης η διεύρυνση της διασύνδεσης των οχημάτων με το διαδίκτυο και η ενσωμάτωση σε αυτά του IoT (Internet of Things), μέσα και από την υιοθέτηση της τεχνολογίας 5G, επιτυγχάνοντας το επόμενο σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αυτόνομης οδήγησης.

Σύμφωνα με τον κ. Πηλακούτα, ανάμεσα στις σημαντικές εμπορικές ανακοινώσεις που αναμένονται είναι η νέα BMW Σειρά 7, η οποία θα υποστηρίζει την αυτοματοποιημένη οδήγηση επιπέδου 3, που αρχικά θα είναι διαθέσιμη για τους πελάτες της μάρκας στη Γερμανία.

Αναφερόμενος στην ανθεκτικότητα της αγοράς αυτοκινήτων εν μέσω έντονης μεταβλητότητας και απαιτητικών προκλήσεων, ο CEO του Char. Pilakoutas Group εξηγεί ότι η πολιτεία μπορεί να στηρίξει τον κλάδο προσφέροντας κίνητρα που θα τονώσουν τις εργασίες του.

Στόχος για το 2024 είναι η περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος του ομίλου, η διαφοροποίησή του μέσα από τις επιλογές της εκτεταμένης γκάμας των εννέα brands που αντιπροσωπεύει και τις προσφερόμενες υπηρεσίες, ενώ μέσα στην επόμενη χρονιά, αναμένονται συναρπαστικές νέες προτάσεις που θέτουν νέα standards στις κατηγορίες τους.

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το οικονομικό περιβάλλον το 2024, υπό το πρίσμα των πληθωριστικών πιέσεων, των υψηλών επιτοκίων και των απρόβλεπτα συνεχώς μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών εξελίξεων;

Μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της έντονης διεθνούς μεταβλητότητας, είναι παρακινδυνευμένο να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις. Σύμφωνα, όμως, με τα διαθέσιμα στοιχεία, το οικονομικό περιβάλλον για το 2024 αναμένεται να είναι ρευστό και αβέβαιο.

Οι διεθνείς πληθωριστικές πιέσεις, τα υψηλά επιτόκια και οι απρόβλεπτες γεωπολιτικές εξελίξεις, συνιστούν ένα πλέγμα σημαντικών προκλήσεων που μπορεί να επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Επιβάλλεται λοιπόν σύνεση και προσαρμογή με προσεκτικές κινήσεις, ώστε να αμβλυνθούν οι όποιες επιπτώσεις στη δική μας χώρα.

Τοπικές και διεθνείς προκλήσεις για την οικονομία

Ποιες εκτιμάτε πως είναι οι μεγαλύτερες και πιο δύσκολες προκλήσεις τις οποίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία;

Στη βάση της προηγούμενης απάντησης, ασφαλώς και η πίεση του πληθωρισμού, τα υψηλά επιτόκια και η αβεβαιότητα των γεωπολιτικών εξελίξεων, συνιστούν διεθνείς προκλήσεις που επηρεάζουν άμεσα και την Κύπρο.

Επιπρόσθετα, όμως, υπάρχουν τομείς που αποτελούν σημαντικές τοπικές προκλήσεις για την οικονομία μας. Τέτοιες είναι, μεταξύ άλλων:

Η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και του επιχειρηματικού τομέα, η ενσωμάτωση της καινοτομίας στις επιχειρηματικές λειτουργίες, η διεύρυνση της συμπερίληψης και η ανάγκη για νέες μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν περισσότερο την παραγωγικότητα, την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, που επιβάλλεται να γίνει προς μια βιώσιμη κατεύθυνση, θα απαιτήσει μια συντονισμένη προσπάθεια από την πολιτεία, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία.

Θα λέγατε πως λαμβανομένων υπόψη και των τελευταίων αναβαθμίσεων, βρίσκεται πλέον για τα καλά σε αναπτυξιακή πορεία;

Η πραγματικότητα είναι πως η κυπριακή οικονομία έχει επιδείξει μια μακροχρόνια ανθεκτικότητα, κάτι που άλλωστε αναγνώρισε και ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch κατά την τελευταία του αναβάθμιση.

Τα στοιχεία λοιπόν συνηγορούν πως η κυπριακή οικονομία κινείται σε δρόμο ανάπτυξης. Αυτό όμως, μέσα στο γενικότερο περιβάλλον προκλήσεων που περιγράψαμε προηγουμένως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό.

Όλα γύρω μας είναι ρευστά. Απαιτείται ρεαλισμός και συνεχής προσπάθεια να δώσουμε τις δικές μας απαντήσεις στις οικονομικές και αναπτυξιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως χώρα. Κάτι που, κατά την άποψή μου, μπορεί αν γίνει μέσα από την υλοποίηση του Οράματος Κύπρος 2035 και την αναγκαία σύμπλευση πολιτείας, επιχειρηματικού τομέα και κοινωνίας.

Διείσδυση ηλεκτρικών-υβριδικών και αυτόνομη οδήγηση

Ποια εκτιμάτε θα είναι η πορεία του τομέα που δραστηριοποιήστε το 2024;

Η αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται να αντιμετωπίσει ακόμη μια χρονιά προκλήσεων το 2024, λόγω των παραγόντων εκείνων που διαταράσσουν την εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και ευρύτερα την παγκόσμια οικονομία: Πληθωρισμός, επιτόκια, ενέργεια, γεωπολιτικές εντάσεις.

Μέσα, όμως, σε αυτό το περιβάλλον αναμένεται, διεθνώς, σημαντική αύξηση των πωλήσεων των ηλεκτρικών υβριδικών οχημάτων, κάτι που αντανακλά την ολοένα και μεγαλύτερη περιβαλλοντική ευαισθησία κρατών και καταναλωτών και την προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Ταυτόχρονα, η συνεχής εξέλιξη στον κλάδο, όπως αυτή αποτυπώνεται στα πολλά νέα μοντέλα που θα παρουσιαστούν την επόμενη χρονιά, δημιουργεί νέες ελκυστικές προτάσεις για τους καταναλωτές που καλύπτουν κάθε ανάγκη και κάθε οικονομική δυνατότητα.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες τάσεις/αλλαγές του τομέα που αναμένετε το 2024;

Ο τομέας της αυτοκίνησης είναι από τους ταχύτερα εξελισσόμενους τομείς της παγκόσμιας βιομηχανικής δραστηριότητας. Αυτό φυσικά οφείλεται στην αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας που έχει αλλάξει καταλυτικά-προς το καλύτερο-όχι μόνο την οδική ασφάλεια, συμπεριφορά, αισθητική, κατανάλωση και επιδόσεις, αλλά και την αλληλεπίδραση οδηγού και επιβατών με το ίδιο το αυτοκίνητο.

Έτσι λοιπόν το 2024, αρχικά εκτιμάται πως θα αυξηθεί αισθητά η διείσδυση των ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων, ειδικά όσο επεκτείνονται τα σημεία φόρτισης και βελτιώνονται οι αυτονομίες τους.

Αναμένεται επίσης να διευρυνθεί η διασύνδεση των οχημάτων με το διαδίκτυο και η ενσωμάτωση σε αυτά του IoT (Internet of Things), μέσα και από την υιοθέτηση της τεχνολογίας 5G. Αυτό με τη σειρά του, μαζί με την ανάπτυξη νέων αλγορίθμων, θα επιτρέψει να γίνει το επόμενο σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αυτόνομης οδήγησης. Εδώ όπου ήδη κορυφαίοι κατασκευαστές, όπως η BMW, ετοιμάζονται για συναρπαστικές εμπορικές ανακοινώσεις.

Ήδη για παράδειγμα γνωρίζουμε ότι η νέα BMW Σειρά 7 θα υποστηρίζει την αυτοματοποιημένη οδήγηση επιπέδου 3 που αρχικά θα είναι διαθέσιμη για τους πελάτες της μάρκας στη Γερμανία. Με την τεχνολογία αυτή το όχημα αναλαμβάνει πλήρως τη διαδικασία οδήγησης, μέρα και νύχτα, ενώ ο οδηγός μπορεί να κάνει άλλες δραστηριότητες.

Κάποιες άλλες πτυχές αλλαγών που εκτιμάται θα γίνουν το 2024 είναι: Ακόμη μεγαλύτερη εξατομικευμένη εμπειρία οδήγησης και ενίσχυση της οδηγικής ασφάλειας, που θα επιτευχθεί από την υιοθέτηση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης.

Πέραν αυτών, οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα βελτιώσουν περαιτέρω το βιώσιμο αποτύπωμα της παραγωγής τους, χρησιμοποιώντας νέα οικολογικά υλικά, ενώ αναμένουμε με ενδιαφέρον τα επόμενα βήματα μετάβασης σε πιο βιώσιμα καύσιμα, με θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Συνολικά, οι τάσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας, το 2024, διαμορφώνονται μέσα σε ένα τοπίο τεχνολογικής καινοτομίας, βιωσιμότητας και εξελισσόμενων προτιμήσεων των καταναλωτών. Οι αλλαγές θα είναι συναρπαστικές και τις περιμένουμε με ανυπομονησία.

Η αντιμετώπιση των προκλήσεων καθορίζει την ανταγωνιστικότητα

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που σήμερα ταλανίζουν τον τομέα σας και η επίλυση των οποίων κρίνεται από εσάς ως προτεραιότητα ενόψει της νέας χρονιάς;

Μια σειρά προκλήσεων αντιμετωπίζει σήμερα, διεθνώς, ο κλάδος αυτοκινήτων που επιγραμματικά, οι πιο σημαντικές, είναι οι εξής:

  • Η συνεχιζόμενη διαταραχή στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα που, αν και έχουν γίνει βήματα βελτίωσης, εντούτοις προκαλεί δυσκολίες στις διαδικασίες παραγωγής και παράδοσης.
  • Η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών που έχει επηρεάσει το κόστος παραγωγής.
  • Η εντεινόμενη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση που υποχρεώνει τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια για την ανάπτυξη και εξέλιξη ηλεκτρικών οχημάτων.
  • Η εξέλιξη των κινητήρων εσωτερικής καύσης, ώστε να είναι να σε θέση να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα νέα βιοκαύσιμα, ικανοποιώντας τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Από την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, η πορεία του κλάδου και φυσικά η ανταγωνιστικότητά του.

Πώς η πολιτεία θα στηρίξει την αγορά αυτοκινήτων

Αν είχατε τη δυνατότητα να ζητήσετε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ή διαμόρφωση πολιτικών για στήριξη/ενίσχυση του τομέα σας από την Κυβέρνηση, ποια θα ήταν αυτά;

Ο κλάδος αυτοκινήτων στην Κύπρο είναι αναγνωρισμένο ότι συμβάλλει σημαντικά στην απασχόληση και στα δημόσια έσοδα.

Παρά τις συνθήκες οικονομικής αβεβαιότητας και διαταραχής της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, των τελευταίων ετών, ο κλάδος έχει δείξει ισχυρή ανθεκτικότητα, όπως αποτυπώνεται άλλωστε και στα στοιχεία πωλήσεων.

Μέσα σε ένα περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας και απαιτητικών προκλήσεων, η πολιτεία μπορεί να στηρίξει τον κλάδο, προσφέροντας κίνητρα που θα τονώσουν τις εργασίες του. Μια αποτελεσματική πολιτική θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

  • Δέσμη κινήτρων για απόσυρση παλαιών ρυπογόνων οχημάτων. Αυτό θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και της οδικής ασφάλειας.
  • Υψηλότερα όρια προδιαγραφών για την εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Κάτι που θα βοηθήσει στην αύξηση της ασφάλειας και στη μείωση των ρύπων.
  • Πλαίσιο κινήτρων για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η διεύρυνση της ηλεκτροκίνησης είναι απαραίτητη προς μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση και για την επίτευξη των εθνικών περιβαλλοντικών στόχων.

Οι νέες προτάσεις του Ομίλου θέτουν νέα standards

Ποια είναι τα πλάνα/στρατηγική του οργανισμού σας για το 2024; Να αναμένουμε νέα προϊόντα/υπηρεσίες/αναπτύξεις και περαιτέρω εδραίωσή σας στην αγορά; Θα είναι χρονιά ανάπτυξης/επέκτασης ή διατήρησης της υφιστάμενης θέσης σας στην αγορά; Μπορείτε να μας αποκαλύψετε συγκεκριμένα κάποια από τα σχέδια σας;

Στον Όμιλο Πηλακούτα, συστηματικά ερευνούμε και μελετούμε την κυπριακή αγορά αυτοκινήτου, ώστε να χαράζουμε τη στρατηγική μας και να προετοιμάζουμε, με προσοχή, τα επόμενα βήματά μας. Σ

Σε αυτά συμμετέχει πλέον δυναμικά και η τέταρτη γενιά της οικογένειας Πηλακούτα, ο Κόδρος, η Κλέλια και η Στάλω. Μαζί με το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού μας, θεωρούμε πως κάθε πρόκληση περιλαμβάνει ευκαιρίες εξέλιξης, δυνατότητες να γινόμαστε καλύτεροι. Πάντα εστιάζοντας στην αξιοπιστία και στη σχέση εμπιστοσύνης που δημιουργούμε με τους πελάτες μας.

Μέσα στο 2024 επιδιώκουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Ομίλου, τη διαφοροποίησή του μέσα από τις επιλογές της εκτεταμένης γκάμας των εννέα brands που αντιπροσωπεύουμε και τις προσφερόμενες υπηρεσίες στους πελάτες μας. Μέσα στην επόμενη χρονιά, αναμένουμε συναρπαστικές νέες προτάσεις που θέτουν νέα standards στις κατηγορίες τους.

Μεταξύ άλλων:

  • BMW

Έρχεται η νέα γενιά του BMW X2, πιο σπορ, με ιδιαίτερη εξωτερική εμφάνιση κα εσωτερική αισθητική. Ενώ η πρώτη BMW iX2 θα συνδυάζει μια ατόφια ηλεκτρική εμπειρία οδήγησης, με μεγάλους χώρους και εντυπωσιακή σχεδίαση.

  • MINI

Το 2024 είναι μια χρονιά σταθμός για τη MINI καθώς μια νέα εποχή ξεκινά, με το brand να διατηρεί το εμβληματικό του design. Η αρχή γίνεται με δύο νέα μοντέλα Countryman, ένα πλήρως ηλεκτρικό και ένα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Επίσης θα λανσαριστεί το ολοκαίνουργιο 100% ηλεκτρικό MINI «THE ACEMAN».

  • NISSAN

Η Nissan φέρνει το Ariya, το πρώτο ηλεκτρικό κροσόβερ κουπέ της μάρκας με εντυπωσιακές επιδόσεις, ειδικά στην έκδοση e-4ORCE All-Wheel Drive που απογειώνει τις αισθήσεις.

  • RENAULT

Το υβριδικό Austral είναι η νέα πρόταση της μάρκας στην κατηγορία των μεσαίων SUV, που θα προσφέρει ‘έξυπνες’ τεχνολογίες για τον οδηγό και τους επιβάτες.

  • DACIA

Tο επιτυχημένο Dacia Duster έρχεται με την τρίτη γενιά του (και με υβριδική έκδοση) και φιλοδοξεί να αποτελέσει την καλύτερη value for money πρόταση της αγοράς, μετά από τη συνολική τεχνολογική αναβάθμισή του.

Για όλα αυτά τα μοντέλα, όπως και για όλα τα υπόλοιπα, το δίκτυο του Ομίλου Πηλακούτα εξελίσσει διαρκώς την τεχνολογική του υποδομή, την εξειδικευμένη τεχνική κατάρτιση και τα συστήματα υποστήριξης, ώστε οι πελάτες μας να μπορούν να νιώθουν κάθε στιγμή σιγουριά και εμπιστοσύνη.

Ο παράγοντας τεχνολογία, όπως για παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη, ποιο ρόλο διαδραματίζει και ποιες αλλαγές αναμένεται να επιφέρει στον τομέα σας;

Στο προηγούμενο ερώτημα για τις τάσεις το 2024, αναφέρθηκα σε ορισμένες σημαντικές αλλαγές που θα φέρει η εξέλιξη της τεχνολογίας στα αυτοκίνητα. Ειδικά η τεχνητή νοημοσύνη (AI), με τη ραγδαία εξέλιξη και την ολοένα και μεγαλύτερη εφαρμογή της, θα διαδραματίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στον κλάδο αυτοκινήτων. Ήδη χρησιμοποιείται στα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, στις ψηφιακές οθόνες και στα συστήματα συνδεσιμότητας.

Σε μελλοντικό επίπεδο, η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην ανάπτυξη και χρήση αυτόνομων αυτοκινήτων, στη βελτίωση της ασφάλειας και στη μείωση της δαπάνης κίνησης και συντήρησης, για παράδειγμα μέσα από την εξοικονόμηση ενέργειας.

Επιπρόσθετα η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής αυτοκινήτων, μειώνοντας το κόστος και το χρόνο παραγωγής και θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της έρευνας και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και νέων υπηρεσιών, όπως η διαμοιραζόμενη και η συνδρομητική κινητικότητα.

Η ευφυής τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει όχι μόνο τον τρόπο που κατασκευάζονται, οδηγούνται και χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα. Έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη σχέση του ανθρώπου με το αυτοκίνητο που πλέον θα είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό όχημα μετακίνησης. Θα είναι η επέκταση ενός κόσμου συναρπαστικών εμπειριών.

Δειτε Επισης

Τα υβριδικά ψαλιδίζουν τα μερίδια αγοράς των βενζινοκίνητων-Οι κορυφαίες μάρκες του τριμήνου
Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)