Powered by

Καμπανάκι DHL στους πελάτες της για συνετή διαχείριση αποθεμάτων λόγω… Ερυθράς Θάλασσας

Η γερμανική εταιρεία logistics DHL Group έκανε γνωστό τη Δευτέρα ότι συμβουλεύει τους πελάτες της να είναι πιο συνετοί στον τρόπο διαχείρισης των αποθεμάτων τους, καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες αποφεύγουν όλο και περισσότερο τον διάπλου της Ερυθράς Θάλασσας.

Οι αυξανόμενες επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης κατά πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, ως "αντίποινα” για τον σφοδρό βομβαρδισμό της Γάζας από το Ισραήλ, έχει αναγκάσει αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες να "εγκαταλείψουν” προσωρινά την κρίσιμη αυτή εμπορική αρτηρία μέσω της οποίας διακινείται το 12% του παγκόσμιο εμπορίου.

Εναλλακτικά επιλέγουν να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, που δεν αυξάνει μόνο το κόστος μεταφοράς αλλά και τον χρόνο του ταξιδιού επιφέροντας καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμπορευμάτων.

"Συμβουλεύουμε γενικά τους πελάτες μας να εξετάσουν προσεκτικά τη στρατηγική αποθεμάτων τους και, εάν είναι απαραίτητο, να την προσαρμόσουν", ανέφερε η εταιρεία σε σχόλιό της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προσθέτοντας ότι είναι σε θέση να παρέχει εναλλακτικές λύσεις στους πελάτες, για παράδειγμα μέσω αεροπορικών ή σιδηροδρομικών μεταφορών, σύμφωνα με το Reuters.

Νέα πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία

Με δεδομένο ότι η Διώρυγα του Σουέζ, η συντομότερη ναυτιλιακή διαδρομή μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, αντιπροσωπεύει περίπου το 12% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κίνησης, είναι εύκολο κανείς να καταλάβει το φαινόμενο-ντόμινο που ετοιμάζεται η παγκόσμια οικονομία να διαχειριστεί από το κλείσιμο του εμπορικού δρόμου λόγω των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι.

Ήδη MSC, Maersk, Hapag Lloyd, CMA CGM, Yang Ming Marine Transport, Evergreen και Zim έχουν ανακοινώσει ότι σταματάνε τη διέλευση από το κανάλι του Σουέζ και την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι να ξαναγίνει ασφαλής για τα πλοία και τα πληρώματα. Συλλογικά, αυτοί οι σημαντικοί μεταφορείς αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% του παγκόσμιου εμπορίου.

Σύμφωνα δε με αναλυτές, περίπου 19.000 πλοία πλέουν μέσω της Διώρυγας του Σουέζ κάθε χρόνο και ο νέος χρόνος που το πλοίο χρειάζεται για να ολοκληρώσει ένα μακρύτερο σε μίλια και χρονική διάρκεια, για να κάνει το γύρω της Αφρικής, ταξίδι αναμένεται να απορροφήσει το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας του στόλου, οδηγώντας σε καθυστερήσεις στη διαθεσιμότητα.

Δεν βλέπουν λόγους ανησυχίας οι γερμανικές ενώσεις

Η γερμανική ένωση εταιρειών λιανικού εμπορίου HDE, ωστόσο, ανέφερε τη Δευτέρα ότι δεν αναμένει προβλήματα εφοδιασμού βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, σημειώνοντας ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν γίνει πιο ανθεκτικές τα τελευταία χρόνια".

"Γι' αυτόν τον λόγο, δεν αναμένονται ελλείψεις στα ράδια ή αυξήσεις στις τιμές", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η εκτίμηση της γερμανικής ένωσης εταιρειών logistics DSLV, η οποία δεν "βλέπει" σημαντικές επιπτώσεις για τη γερμαντική οικονομία, όπως για παράδειγμα στις τιμές καταναλωτή, επισημαίνοντας τους "πολύ χαμηλούς" επί του παρόντος ναύλους για τις μεταφορές εμπορευμάτων από την Ασία στην Ευρώπη.

Αν και παραδέχεται ότι μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις αγαθών, η DSLV σημείωσε ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού δεν αναμένεται να "σπάσουν" όπως συνέβη πριν από δύο χρόνια, όταν η παγκόσμια οικονομία υφίστατο ακόμη τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού και ξεκινούσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

"Οι μεταφορείς, οι ναυτιλιακές εταιρείες και οι εταιρείες λιανεμπορίου έχουν διδαχθεί από το παρελθόν. Οι θαλάσσιες αλυσίδες εφοδιασμού είναι πλέον πιο διαφοροποιημένες και περισσότερο ανθεκτικές", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η DSLV.

Δειτε Επισης

Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση
Γερμανία: Ταχύτερη η συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα-«Αγκάθι» οι υπηρεσίες
Bitcoin: Ο «βασιλιάς» των cryptos φλερτάρει με τα $100.000
Εκτίμηση αναλυτών: Γεωπολιτικά και δασμοί θα φέρουν απόλυτη ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου το 2025
Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»
Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 2,3% τον Οκτώβριο
Morgan Stanley: Φρένο στην ανάπτυξη και πληθωρισμός από τους δασμούς Τραμπ