Ελίζα Λειβαδιώτου: Επιτόκια και προκλήσεις στη σφαίρα των γεωπολιτικών εξελίξεων

Υπό το πρίσμα της διαπίστωσης ότι η κυπριακή οικονομία έχει δείξει ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα, οι σημαντικότερες ορατές προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη προέρχονται και εμπίπτουν στην σφαίρα των γεωπολιτικών εξελίξεων και αναταράξεων, σημειώνει η Εκτελεστική Διευθύντρια Οικονομικής Διεύθυνσης της Τράπεζας Κύπρου, Ελίζα Λειβαδιώτου.

Σε συνέντευξή της στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2024», η κ. Λειβαδιώτου τονίζει πως το 2024 η Κύπρος καλείται να δώσει ακόμη περισσότερες δυνάμεις προς την κατεύθυνση της πράσινης μετάβασης, του ψηφιακού μετασχηματισμού και να προσθέσει πόντους στην υλοποίηση του μεγάλου στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης.

Αναφερόμενη στον τραπεζικό τομέα, επισημαίνει πως η ψηφιακή του μετάβαση είναι μία διαδικασία η οποία θα συνεχίσει σε εντατικούς ρυθμούς και το 2024 και τα επόμενα χρόνια, επισημαίνοντας πως οργανισμοί οι οποίοι πρωτοπορούν σε αυτό, όπως η Τράπεζα Κύπρου, θα έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

«Ακόμη μια αλλαγή στο 2024», υπογραμμίζει, «είναι ότι αναμένουμε την ομαλοποίηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες», για να υποδείξει πως ο τραπεζικός τομέας θα χρειαστεί να διαφοροποιήσει τις ροές εσόδων σε υπηρεσίες που δεν σχετίζονται με τόκους.

Σε ό,τι αφορά στους στόχους και τη στρατηγική της Τράπεζας Κύπρου για το 2024, η Ελίζα Λειβαδιώτου αναφέρει πως επικεντρώνονται στη συνεχή εξέλιξη και προσφορά υψηλής ποιότητας ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των πελατών της.

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το οικονομικό περιβάλλον το 2024, υπό το πρίσμα των πληθωριστικών πιέσεων, των υψηλών επιτοκίων και των απρόβλεπτα συνεχώς μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών εξελίξεων;

Ο πληθωρισμός θεωρώ ότι θα συνεχίσει να μας απασχολεί το 2024, καθώς παρά την επιβράδυνσή του, εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πιο πάνω από τον στόχο του 2%, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ως εκ τούτου αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός και τα μέτρα νομισματικής πολιτικής θα συνεχίσουν να μας απασχολούν το 2024, δεδομένου ότι επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη σε μια περίοδο αυξημένου κινδύνου γεωπολιτικών αναταράξεων με ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς προκλήσεων.

Οι προκλήσεις της οικονομίας

Ποιες εκτιμάτε πως είναι οι μεγαλύτερες και πιο δύσκολες προκλήσεις, τις οποίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία;

Η εμπειρία των τελευταίων ετών, με τις πολλές διαδοχικές κρίσεις, θα τολμούσα να πω ότι μας έχει «εκπαιδεύσει» να ζούμε, να επιχειρούμε, να εξελισσόμαστε και να συμβιβαζόμαστε με τη σταθερά της αβεβαιότητας.

Για να έρθω όμως στο ερώτημά σας, θα έλεγα ότι οι προκλήσεις οι οποίες προέρχονται από την σφαίρα των γεωπολιτικών εξελίξεων και αναταράξεων είναι οι σημαντικότερες που βρίσκονται εντός του πεδίου της ορατότητάς μας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε αντίκτυπο στην κυπριακή οικονομία λόγω της μείωσης του τουρισμού, και θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι ο πόλεμος στο γειτονικό Ισραήλ θα είχε επίσης σοβαρό αντίκτυπο.

Ωστόσο, η κυπριακή οικονομία έχει δείξει ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα. Η Κύπρος θεωρείται ασφαλής χώρα εντός της Ε.Ε. σε αντίθεση με άλλες γειτονικές χώρες και έχουμε δει αυξημένες επενδύσεις από Ισραηλινούς που προσπαθούν να ξεφύγουν από την ένταση στη χώρα.

Παρ’ όλα αυτά, η γεωπολιτική αβεβαιότητα είναι ένας παράγοντας κινδύνου που θα φέρνει συνεχείς προκλήσεις στην οικονομία μας, όμως με συνεργασία όλων των θεσμών πιστεύω ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε.

Θα λέγατε πως λαμβανομένων υπόψη και των τελευταίων αναβαθμίσεων, βρίσκεται πλέον για τα καλά σε αναπτυξιακή πορεία;

Σίγουρα. Μετά την πανδημία έχουμε δει την κυπριακή οικονομία να ανακάμπτει δυναμικά και να επιστρέφει γρήγορα σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι προβλέψεις φέρουν την κυπριακή οικονομία να συνεχίζει να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια με ρυθμούς άνω του 2%, σημαντικά πιο πάνω από την Ευρωζώνη, να καταγράφει πλεονάσματα και να μειώνει το δημόσιό της χρέος.

Το 2024 καλείται η χώρα μας να δώσει ακόμη περισσότερες δυνάμεις προς την κατεύθυνση της πράσινης μετάβασης, του ψηφιακού μετασχηματισμού και να προσθέσει πόντους στην υλοποίηση του μεγάλου στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης.

Τάσεις και αλλαγές στον τραπεζικό τομέα

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες τάσεις/αλλαγές του τομέα σας που αναμένετε το 2024;

Σίγουρα η ψηφιακή μετάβαση του τομέα είναι μία διαδικασία η οποία θα συνεχίσει σε εντατικούς ρυθμούς και το 2024 και τα επόμενα χρόνια.

Οργανισμοί οι οποίοι πρωτοπορούν σ’ αυτόν τον τομέα, όπως η Τράπεζα Κύπρου, θα έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Μια τεράστια αλλαγή όχι μόνο στον τομέα, αλλά και για την ευρύτερη οικονομία είναι η υλοποίηση των κριτηρίων ESG και η συμπερίληψή τους στις ευρύτερες στρατηγικές.

Ο τραπεζικός τομέας καλείται να είναι πρωτοπόρος στην συμπερίληψη αυτών των κριτηρίων και οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι καθοριστικής σημασίας σε όλα τα επίπεδα: Εποπτικό, επενδυτικό, πελατειακό.

Ακόμη μια αλλαγή στο 2024, είναι ότι αναμένουμε την ομαλοποίηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Ο τραπεζικός τομέας θα χρειαστεί να διαφοροποιήσει τις ροές εσόδων σε υπηρεσίες που δεν σχετίζονται με τόκους.

Η τράπεζα μας το έχει πετύχει αυτό, με την προσφορά ολοκληρωμένου πακέτου τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, στηρίζοντας τους πελάτες μας στις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής τους.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, παρά τη πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, ένα αυστηρό, δίκαιο και κυρίως λειτουργικό πλαίσιο εκποιήσεων είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ολική αντιμετώπιση των παλιών Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, αλλά και για τη μη δημιουργία καινούργιων.

Το όραμα για την Τράπεζα Κύπρου

Ποια είναι τα πλάνα/στρατηγική του οργανισμού σας για το 2024; Να αναμένουμε νέα προϊόντα/υπηρεσίες/αναπτύξεις και περαιτέρω εδραίωσή σας στην αγορά; Θα είναι χρονιά ανάπτυξης/επέκτασης ή διατήρησης της υφιστάμενης θέσης σας στην αγορά; Μπορείτε να μας αποκαλύψετε συγκεκριμένα κάποια από τα σχέδια σας;

Οι στόχοι και η στρατηγική μας για το 2024 επικεντρώνονται στη συνεχή εξέλιξη και προσφορά υψηλής ποιότητας ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των πελατών μας.

Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε νέα, πρωτοποριακά ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες που θα ενισχύσουν την εμπειρία των πελατών μας, παρέχοντας περισσότερες επιλογές και ευκολίες στις τραπεζικές τους συναλλαγές.

Σχεδιάζουμε την εισαγωγή νέων ψηφιακών λύσεων με νέες καινοτόμες υπηρεσίες για τη βελτίωση των τραπεζικών συναλλαγών, την ενίσχυση της ασφάλειας των συναλλαγών και την προσφορά εξατομικευμένων υπηρεσιών που θα προσαρμόζονται στις ανάγκες των πελατών μας.

Όραμά μας στην Τράπεζα Κύπρου είναι ιδανικά να έχουμε διά βίου συνεργασία με τους πελάτες μας, να τους καθοδηγούμε και να τους στηρίζουμε σε βάθος χρόνου. Ως εκ τούτου η πελατοκεντρική μας προσέγγιση έχει ειδικό βάρος στην στρατηγική μας.

Στόχος μας είναι να δίνουμε λύσεις και να συμβάλλουμε στην υγιή ανάπτυξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τρόπο βιώσιμο ώστε να προσθέτουμε αξία τόσο στον οργανισμό μας όσο και στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία.

Επομένως, είμαστε παρόντες και ηγούμαστε της μετάβασης σε μια βιώσιμη οικονομία και βάζουμε τα θεμέλια για ενίσχυση της οργανωτικής ανθεκτικότητας και της στρατηγικής για Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Εταιρική Διακυβέρνηση (ESG).

Η ψηφιακή στρατηγική της τράπεζας

Ο παράγοντας τεχνολογία, όπως για παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη, ποιο ρόλο διαδραματίζεται και ποιες αλλαγές αναμένεται να επιφέρει στον τομέα σας;

Είμαστε από τους οργανισμούς που επενδύουμε πολλά και πολύ στην τεχνολογία και γενικότερα σε αυτό που ονομάζουμε ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της τράπεζας συνεχίζει να εστιάζει στην ανάπτυξη των ψηφιακών υπηρεσιών και προϊόντων που βελτιώνουν την εμπειρία των πελατών μας, τον εξ ορθολογισμό των εσωτερικών διαδικασιών και την εισαγωγή νέων μεθόδων εργασίας με στόχο τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος.

Επιπλέον, η ψηφιακή στρατηγική της τράπεζας αγκαλιάζει την προώθηση των ψηφιακών πωλήσεων, ενισχύοντας τη δέσμευσή στην παροχή εξαίρετης εμπειρίας στους πελάτες της.

Η υιοθέτηση των ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών αυξάνεται και αποκτά συνεχώς δυναμική, αποδεικνύοντας πως ηγούμαστε της προσπάθειας που καταβάλλει η κυπριακή οικονομία για μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι στις 30 Σεπτεμβρίου 2023, το 95% του αριθμού των συναλλαγών που αφορούσαν καταθέσεις, αναλήψεις μετρητών και μεταφορές εντός και εκτός της τράπεζας, πραγματοποιήθηκαν μέσω των ψηφιακών μας καναλιών.

Παράλληλα, το 83.5% των ιδιωτών πελατών επιλέγουν τα ψηφιακά κανάλια αντί τα καταστήματα για τις συναλλαγές τους.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2023, οι ενεργοί χρήστες του mobile app και του QuickPay αυξήθηκαν 15.1% και 22.4% αντίστοιχα σε ετήσια βάση. Το εννιάμηνο του 2023 δόθηκαν νέα δάνεια ύψους €73 εκατ. μέσω Quickloans.

Οι καταθέσεις σε λογαριασμούς που ανοίχθηκαν ψηφιακά αυξήθηκαν κατά 26.3% σε ετήσια βάση, φθάνοντας στα €227 εκατ. στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023.

Οι ψηφιακές πωλήσεις των δύο νέων ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του mobile app (οχήματος & κατοικίας), έχουν υπερτριπλασιαστεί το εννιάμηνο του 2023 σε σύγκριση με τις συνολικές πωλήσεις του 2022.

Συγκεκριμένα έφτασαν στις €276 χιλιάδες σε σύγκριση με €68 χιλιάδες το 2022. Έχουμε δημιουργήσει την Πλατφόρμας Ψηφιακής Οικονομίας Jinius, είναι εδώ για να υποστηρίξει την ψηφιακή οικονομία της χώρας και έχει αγκαλιαστεί από το επιχειρείν, καθώς ο αριθμός των εταιρειών που έχουν εγγραφεί και την αξιοποιούν έχει ξεπεράσει τις 1.800.

Δειτε Επισης

Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Το διάταγμα (pics)
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Ξεκίνησε το «e-κοφίνι»-Πού μπορείτε να το βρείτε και πώς να το αξιοποιήσετε
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Της τελευταίας στιγμής για τα πασχαλινά τους ψώνια οι Κύπριοι-Πότε η κορύφωση της κίνησης στις υπεραγορές
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Αλλαγής σκυτάλης στα ηνία της Cablenet-Νέος CEO ο Ιωάννης Μαυρίδης
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
Έπεσαν οι υπογραφές για τη συμφωνία-ορόσημο στις ΑΠΕ μεταξύ Microsoft και Brookfield
ConsulTech: Ενώνει δυνάμεις με την αμερικανική TKI με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων