Powered by

Πρόστιμο 57 εκατ. στερλίνων στην HSBC για παραλείψεις σχετικά με την εγγύηση καταθέσεων

Πρόστιμο 57,4 εκατομμυρίων λιρών (73 εκατομμυρίων δολαρίων) επέβαλαν στην  HSBC οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου για παραλείψεις που συνδέονται με τον τρόπο με τον οποίο κατέγραφε τις καταθέσεις επιλέξιμες για προστασία σε περίπτωση πτώχευσης της τράπεζας.

Η Προληπτική Ρυθμιστική Αρχή (PRA) ανέφερε ότι η ποινή ήταν το δεύτερο υψηλότερο πρόστιμό που έχει επιβάλει στην ιστορία της και "αντανακλά τη σοβαρότητα των αποτυχιών" που σημειώθηκαν μεταξύ 2015 και 2022 από πλευράς της τράπεζας, σύμφωνα με δήλωση την Τρίτη. Οι ελλείψεις περιελάμβαναν την αποτυχία ακριβούς προσδιορισμού των καταθέσεων που ήταν επιλέξιμες για προστασία στο πλαίσιο του Σχεδίου Αποζημίωσης Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, διευκρίνισε η ρυθμιστική αρχή.

"Οι σοβαρές αποτυχίες σε αυτή την υπόθεση βρίσκονται στην καρδιά του στόχου της PRA για την ασφάλεια και την ευρωστία", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της PRA, Sam Woods. "Είναι ζωτικής σημασίας όλες οι τράπεζες να συμμορφώνονται πλήρως με τις απαιτήσεις μας σχετικά με την ετοιμότητα για εξυγίανση".

Οι κανόνες προστασίας των καταθετών απαιτούν από τις εταιρείες να θέτουν σε εφαρμογή επαρκή συστήματα, ελέγχους και διακυβέρνηση για να διασφαλίζουν την έγκαιρη πληρωμή των καταθετών σε περίπτωση αποτυχίας μιας επιχείρησης. Οι καταθέσεις πελατών έως και 85.000 στερλίνες είναι ασφαλισμένες και αποπληρώνονται πλήρως σε περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας.

Το πρόστιμο είναι δεύτερο μετά τα 87 εκατομμύρια στερλίνες που έλαβε η Credit Suisse από την PRA πέρυσι σε σχέση με τις συναλλαγές της με την Archegos Capital Management. Η μετοχή της HSBC σημείωνε μικρή μεταβολή νωρίς την Τρίτη στο Λονδίνο.

Η HSBC "δεν ήταν δεόντως ανοιχτή και συνεργάσιμη με την PRA για να μην ειδοποιήσει την PRA για μια περίοδο περίπου 15 μηνών σχετικά με προβλήματα που εντοπίστηκαν στη λανθασμένη σήμανση λογαριασμών ως "κατάλληλων" για προστασία μέσω του FSCS", ανέφερε η PRA στη δήλωσή της. "Αυτές ήταν ξεκάθαρα πληροφορίες τις οποίες η PRA θα περίμενε από τις εταιρείες να κοινοποιηθούν πλήρως και έγκαιρα".

Το αρχικό πρόστιμο ήταν 96,5 εκατομμύρια λίρες, ωστόσο η συνεργασία της HSBC, η έγκαιρη αποδοχή ορισμένων παραβιάσεων κανόνων και η συμφωνία σε διακανονισμό σήμαιναν ότι πληροί τις προϋποθέσεις για μείωση, σύμφωνα με την PRA.

"Η HSBC είναι στην ευχάριστη θέση να έχει επιλύσει αυτό το ζήτημα", είπε ένας εκπρόσωπος σε δήλωση η οποία εστάλη μέσω email. "Η τελική ειδοποίηση της PRA αναγνωρίζει τη συνεργασία της τράπεζας με την έρευνα, καθώς και τις προσπάθειές μας για την πλήρη επίλυση αυτών των ζητημάτων".

Δειτε Επισης

«Απόβαση» Τραμπ στη Μέση Ανατολή: Υπέγραψε στρατηγική οικονομική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία
ΕΤΑΑ: Οι αμερικανικοί δασμοί πλήττουν την ανάπτυξη Κεντρικής Ευρώπης και Βαλκανίων
ΗΠΑ-Κίνα: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία της Γενεύης που αλλάζει τα δεδομένα στο παγκόσμιο εμπόριο
Προς αποκλιμάκωση η εμπορική ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου-Τι συμφώνησαν ΗΠΑ και Κίνα
Δασμοί Τραμπ: Η εμπορική αβεβαιότητα πάγωσε παγκοσμίως τις εξαγορές και συγχωνεύσεις
Βρετανία: Σχεδιάζει να περιορίσει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους
Ανακοίνωσε εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας ο Μπέσεντ...Αναμένονται οι λεπτομέρειες
Ικανοποιημένος ο Τραμπ-«Μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα για τους δάσμους»
Λευκός Οίκος: Δεν θα μειωθούν μονομερώς οι δασμοί στην Κίνα στο 80%
Επενδύει 10 δισ. δολάρια για να επεκτείνει τον στόλο η IAG–Παρήγγειλε 71 αεροσκάφη