Κορυφαία αναγνώριση για το κυπριακό ομόλογο από Global Capital-«Η Κύπρος έκλεψε την παράσταση»

Το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Υπουργείο Οικονομικών, επιθυμεί να ενημερώσει πως η εταιρεία Global Capital, MME με έδρα το Λονδίνο που ασχολείται αποκλειστικά με τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, στην πρόσφατη της έκθεση για τα πεπραγμένα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές κατά το 2023 (Review 2023/ Outlook 2024) έχει ονομάσει την πρόσφατη έκδοση βιώσιμου ομολόγου από την Κυπριακή Δημοκρατία τον Απρίλιο του 2023 ως την κορυφαία έκδοση πράσινου/κοινωνικού ομολόγου από εκδότη του δημόσιου τομέα κατά το 2023 «SSA (Sovereign-Supranational-Agency) ESG (Environmental/Social/Governance) Bond of the Year 2023».

Σύμφωνα με την έκθεση:

«Λίγες εκδόσεις ομολόγων προκαλούν τόσο ενδιαφέρον όσο η πρώτη έκδοση ESG μιας χώρας και η Κύπρος έκλεψε την παράσταση σε αυτό τον τομέα το 2023.

Η Κύπρος, ως εκδότης με αξιολόγηση ΒΒΒ προχώρησε στην πολυαναμενόμενη πρώτη έκδοση ομολόγου ESG τον Απρίλιο. Την συγκεκριμένη περίοδο, σε διάρκεια λίγων ημερών είχαν εκτελεστεί κοινοπρακτικές εκδόσεις από την Ιταλία και την Ελλάδα ενώ το Λουξεμβούργο και η Σλοβενία εκδώσαν τα δικά τους βιώσιμα ομόλογα. Παρά τον ανταγωνισμό η έκδοση του 10-ετους ομολόγου της Κύπρου ήταν μια τρανταχτή επιτυχία.

Το βιβλίο προσφορών της εν λόγω έκδοσης ήταν το μεγαλύτερο που έχει εξασφαλιστεί από το 2014 όταν η Κύπρος επέστρεψε στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και η έκδοση τιμολογήθηκε στην εκτιμώμενη αξία (fair value), ένα αποτέλεσμα που ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Ακόμη πιο εντυπωσιακός ήταν ο στρατηγικός σχεδιασμός του εκδότη και η φιλοδοξία που επέδειξε σε θέματα ESG. Παρά το γεγονός πως οι ανάγκες για θέματα ESG είναι περιορισμένες σε σχέση με τους μεγαλύτερους εκδότες, η Κύπρος σκοπεύει να διατηρήσει μια σταθερή παρουσία με την έκδοση μια έκδοσης ESG κάθε 2 ή 3 χρόνια. Δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος για την Κύπρο να ξεκινήσει το ταξίδι αυτό από την εκπληκτική αυτή πρώτη έκδοση.»

Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι η αναγνώριση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς είναι απτή απόδειξη του επιπέδου της δουλειάς που γίνεται σε θέματα διαχείρισης δημοσίου χρέους, αλλά κυρίως της εκτίμησης την οποία έχουν οι διεθνείς κεφαλαιαγορές (θεσμοί, τράπεζες, επενδυτές) για την Κύπρο ως εκδότη.

Το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα ήθελε με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσει τις δύο τράπεζες (HSBC και J.P. Morgan) που δούλεψαν ως σύμβουλοι (structuring agents) για την έκδοση αυτή.

Τέλος, το Υπουργείο Οικονομικών συγχαίρει όλους τους δημοσίους λειτουργούς στα διάφορα Υπουργεία, Τμήματα και Υπηρεσίες που έχουν εμπλακεί στην προσπάθεια αυτή καθώς χωρίς τη δική τους συστηματική συνεισφορά και επαγγελματισμό τίποτα δεν θα ήταν δυνατό.

Δειτε Επισης

«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων
Ο ΚΟΑΠ στηρίζει την εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα»
Στο 7% μέχρι Μάρτιο η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών
Νέα μείωση τιμών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
Στο 66% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών, στο 133% των εταιρειών
Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες