Powered by

Στασιμότητα στην οικονομία το α΄ τρίμηνο αναμένει η γερμανική Κεντρική Τράπεζα

Η γερμανική οικονομία δεν θα μπορούσε να ελπίζει σε κάτι περισσότερο από στασιμότητα κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, ανακοίνωσε την Παρασκευή η γερμανική Κεντρική Τράπεζα, Bundesbank, αφού το υψηλό ποσοστό απουσίας από την εργασία, λόγω ασθενειών προστέθηκε στα άλλα προβλήματα της στο τέλος του περασμένου έτους.

Το γερμανικό ΑΕΠ "πιθανότατα μειώθηκε" μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2023, καθώς "τα σχετικά υψηλά επίπεδα αδυναμιών (της οικονομίας) αποδυνάμωσαν την οικονομική δραστηριότητα", αναφέρει η γερμανική κεντρική τράπεζα σε μηνιαία έκθεσή της.

Η ισχνή κατανάλωση, η πτώση των παραγγελιών για εξαγωγές και η σύγχυση σχετικά με τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος έπρεπε να επανασχεδιαστεί εσπευσμένα μετά από μια δικαστική απόφαση-σοκ, ήταν μεταξύ των άλλων ανησυχητικών συμπτωμάτων της οικονομίας, αναφέρει η Bundesbank.

Οι κακές επιδόσεις το 2023 επιστέγασαν ένα έτος κατά το οποίο η γερμανική οικονομία βρέθηκε στην τελευταία θέση μεταξύ των μεγάλων προηγμένων οικονομιών, παρουσιάζοντας συρρίκνωση κατά 0,3%.

Τα επίπεδα "ρεκόρ" των αναρρωτικών αδειών είχαν επιβαρύνει σημαντικά την ανάπτυξη το 2023, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε η γερμανική ένωση VFA και η οποία βασίζεται σε έρευνα φαρμακευτικών εταιρειών.

"Οι πολλές απουσίες από την εργασία οδήγησαν σε σημαντικές απώλειες στην παραγωγή" αναφέρει η μελέτη και σημειώνει ότι η γερμανική οικονομία θα μπορούσε διαφορετικά να έχει αναπτυχθεί κατά σχεδόν 0,5% το 2023.

Η πρόβλεψη για την έναρξη του νέου έτους δεν είναι πολύ καλύτερη, σύμφωνα με την Bundesbank.

"Συνολικά, οι επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας θα μπορούσαν στην καλύτερη περίπτωση να παραμείνουν στάσιμες το πρώτο τρίμηνο του 2024", αναφέρει η κεντρική τράπεζα.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι το κλίμα μεταξύ των επιχειρήσεων ήταν και πάλι πιο απαισιόδοξο τον Ιανουάριο.

Δειτε Επισης

Υποβάθμισε σε Aa1 το αξιόχρεο των ΗΠΑ ο Moody’s-Οργισμένη αντίδραση από την αμερικανική προεδρία
Εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ για την ευρωζώνη-Άγγιξε τα €36,8 δις τον Μάρτιο
Στο 7,4% αυξήθηκε η ανεργία στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2025
Δασμοί 30% στην Κίνα μέχρι τα τέλη του 2025-Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Oxford Economics: Διαχειρίσιμες προς το παρόν οι επιπτώσεις των δασμών στον εφοδιασμό της Ευρωζώνης
Σχέδιο εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. και ΗΠΑ-Τι αλλάζει στην πρόταση των Βρυξελλών
Βιομηχανική παραγωγή: Ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη τον Μάρτιο, πτώση 4,6% στην Ελλάδα
Ευρωζώνη: Αύξηση 0,3% για το ΑΕΠ και την απασχόληση το α’ τρίμηνο
Εμπορική συμφωνία με μηδενικούς δασμούς προτείνει στις ΗΠΑ η Ινδία
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη στη Βρετανία-Στο +0,7% το πρώτο τρίμηνο