Hate Trackers Beyond Borders: Μαζί για την καταπολέμηση της διαδικτυακής ρητορικής μίσους
Δελτίο Τύπου 09:55 - 26 Ιανουαρίου 2024
Σε πλήρη κινητοποίηση εισέρχεται η πρωτοβουλία του "Hope For Children" CRC Policy Center με την ονομασία Hate Trackers Beyond Borders, που αποσκοπεί στην προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ οργανώσεων για την τυπική και μη τυπική εκπαίδευση νέων, στον αγώνα κατά της διαδικτυακής ρητορικής μίσους και την προώθηση της εκπαίδευσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια στην οποία μετέχουν πέντε εταίροι από τέσσερις διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα οι οργανώσεις CIFA Onlus (Ιταλία), KMOP- Education and Innovation Hub (Ελλάδα), "Hope For Children" CRC Policy Center (Κύπρος), Fundación FAD Juventud (Ισπανία) και Idee In Fuga (Ιταλία).
Η διαμόρφωση της πρωτοβουλίας αυτής, ξεκίνησε από το "Hope For Children" CRC Policy Center κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Νέων στο Πάρκο Ακρόπολης στη Λευκωσία, τον περασμένο Σεπτέμβριο και έχει ως απώτερο σκοπό την αντιμετώπιση και εξάλειψη της διαδικτυακής ρητορικής μίσους, ειδικότερα του ρατσισμού και των διακρίσεων.
«Με το να ευαισθητοποιήσουμε, ενδυναμώσουμε και εμβαθύνουμε τις αξίες των ενεργών πολιτών και των νέων ηλικίας 14-25 ετών, ενώ παράλληλα μέσω οργανώσεων νέων και επιτροπών πολιτών, στοχεύουμε στο να τους εξοπλίσουμε με τις απαραίτητες δεξιότητες τους συμμετέχοντες έτσι ώστε να αναγνωρίζουν και να δρουν εναντίον οποιονδήποτε παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Ειδικότερα στην Κύπρο, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον του Ρατσισμού και της Ανοχής (ECRI), η οποία επισημαίνει μια ανησυχητική αύξηση της ρητορικής μίσους και των διακρίσεων στον δημόσιο λόγο στο νησί μας, η πρωτοβουλία «Hate Trackers» επιδιώκει να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα σε κάθε επίπεδο της πολιτικής και πολιτιστικής κοινότητας.
Η ρητορική μίσους στην Κύπρο αναγνωρίζεται σε τρεις διαστάσεις: ο λόγος μίσους μεταξύ της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας, αντιμεταναστευτικά αισθήματα και διακρίσεις με βάση το φύλο και την ταυτότητα LGBTQIA+.
Η βασική δράση του προγράμματος «Hate Trackers» περιλαμβάνει την εμπλοκή και την ενδυνάμωση των νέων ηλικίας 14-25 ετών μέσω του ακτιβισμού.
Ο στόχος είναι να καλλιεργηθεί μια κοινότητα ακτιβιστών που θα δεσμευτούν να αντιμετωπίσουν τη ρητορική μίσους στις τοπικές τους κοινότητες και στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, αξιοποιώντας τις μοναδικές τους δεξιότητες για την εξάλειψη του μίσους και την προώθηση ενός πολυπολιτισμικού διαλόγου.
Αν είστε παθιασμένοι με το να γίνετε καταλύτης θετικών αλλαγών και επιθυμείτε να συνεισφέρετε στο έργο «Hate Trackers», σας προσκαλούμε να μάθετε περισσότερα και να συμμετάσχετε. Μαζί μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν κόσμο όπου οι διαδικτυακοί χώροι θα είναι απαλλαγμένοι από μίσος και διακρίσεις, προωθώντας μια κουλτούρα κατανόησης, ανοχής και αποδοχής.