Αμετάβλητα τα επιτόκια από την ΕΚΤ-Καμία ένδειξη για πιθανή χαλάρωση

Αμετάβλητα, όπως αναμενόταν, διατήρησε την Πέμπτη τα βασικά της επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, χωρίς να δώσει καμία ένδειξη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αρχίζουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο χαλάρωσης της υφιστάμενης πολιτικής.

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 4,50%, 4,75% και 4,00%, αντιστοίχως, αναφέρει η ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ τερμάτισε τον ταχύτερο κύκλο αύξησης των επιτοκίων της τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά ήταν ανένδοτη, ακόμη και σε μια συζήτηση, στο ενδεχόμενο αλλαγής της πολιτικής της, καθώς οι πιέσεις στις τιμές δεν έχουν ακόμη εξανεμιστεί πλήρως και πολλές μισθολογικές διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Οι επενδυτές, ωστόσο, στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ κάνει λάθος τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τον πληθωρισμό και θα αναγκαστεί να κάνει στροφή, πραγματοποιώντας πέντε μειώσεις επιτοκίων, ξεκινώντας από τις αρχές της Άνοιξης.

Όμως η ΕΚΤ δεν έδωσε την Πέμπτη σήμα για μια τέτοια στροφή, επαναλαμβάνοντας ότι η διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα θα επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο.

"Το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα στα οποία αν διατηρηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα συμβάλουν σημαντικά στην επίτευξη αυτού του στόχου" για πληθωρισμό 2%, αναφέρει η ΕΚΤ.

"Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίζουν ότι τα επιτόκια πολιτικής του θα διαμορφώνονται σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί", προσθέτει η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της.

Η τράπεζα αναφέρει ότι οι τάσεις του πληθωρισμού "σε γενικές γραμμές" επιβεβαίωσαν την προηγούμενη εκτίμησή της, αφαιρώντας παράλληλα αναφορά που υπήρχε σε προηγούμενες δηλώσεις της για αυξημένες εγχώριες πιέσεις στις τιμές και ισχυρή αύξηση του κόστους εργασίας.

Επίσης, η ΕΚΤ αναφέρει επίσης ότι θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα οικονομικά δεδομένα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν δεσμεύεται για κάποια συγκεκριμένη πορεία πολιτικής και επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προσαρμόζει τα επιτόκια ανάλογα με τις ανάγκες.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του εντός των ορίων της εντολής που του έχει ανατεθεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διαφυλάξει την ομαλή λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής», υπογραμμίζει.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ θα αναλύσει τις σκέψεις που οδήγησαν στη λήψη αυτών των αποφάσεων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 14:45 ώρα κεντρικής Ευρώπης (15.45 ώρα Κύπρου).

Δειτε Επισης

Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Εκνευρισμένοι με Νομική Υπηρεσία οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής-«Πόση ικανοποίηση νιώθουν;»
Πρωτοποριακή επενδυτική επιλογή με το AstroBank Target Maturity Fund 2027
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ