Π. Μάρκου: Αναγκαίος ένας οριζόντιος μηχανισμός εποπτείας για ολόκληρο τον χρηματοοικονομικό κλάδο

Την ανάγκη για θέσπιση μιας ενιαίας, Εθνικής Αρχής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, η οποία θα έχει εποπτικό ρόλο σε θέματα εφαρμογής των κυρώσεων και θα βοηθήσει την εικόνα της Κύπρου προς τα έξω, τονίζει ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Deloitte, Πιερής Μάρκου.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2024», ο κ. Μάρκου υπογράμμιζει πως η πιο πάνω, ήταν και μια από τις εισηγήσεις προς την κυβέρνηση, να εφαρμόσει δηλαδή-όπως εξηγεί-ένα οριζόντιο μηχανισμό για ολόκληρο τον χρηματοοικονομικό κλάδο, για εποπτεία, τόσο θεμάτων που άπτονται της νομοθεσίας για το ξέπλυμα παράνομου χρήματος όσο και της εφαρμογής κυρώσεων.

Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Deloitte επισημαίνει πως παρά τα προβλήματα και τις απρόβλεπτες δυσκολίες που συνάντησε ο τομέας της παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών τις προηγούμενες χρονιές, απέδειξε ότι είναι ανθεκτικός στις προκλήσεις και κατάφερε να αναπτυχθεί, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη της οικονομίας.

«Αυτή η εξέλιξη μας δημιουργεί αισιοδοξία ότι και τη νέα χρονιά, ο τομέας μας θα κινηθεί ακόμα καλύτερα. Εμείς, ως επαγγελματίες αναλαμβάνουμε ήδη πρωτοβουλίες όπου απαιτείται για να ενισχύσουμε τον τομέα μας προς το ευρύτερο όφελος της οικονομίας», υπογραμμίζει.

Υποδεικνύοντας πως η νέα χρονιά έρχεται με προκλήσεις στο οικονομικό περιβάλλον, ο Πιερής Μάρκου σημειώνει πως οι προβλέψεις γενικά υποδεικνύουν ότι θα είναι ένα κρίσιμο έτος για τη μελλοντική ανάπτυξη.

Εκφράζοντας συναφώς την πεποίθηση πως οι δυσκολότερες προκλήσεις της νέας χρονιάς θα είναι η διαχείριση των εσωτερικών εκκρεμοτήτων από το 2023, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Deloitte διαμηνύει ότι η Κύπρος θα πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα για τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα και της οικονομίας, προκειμένου να συνεχιστεί η αναπτυξιακή της πορεία.

Όσον αφορά την Deloitte Κύπρου και τα μελλοντικά της πλάνα, υπογραμμίζει ότι ο οίκος έχει αποδείξει την ικανότητα να προσαρμόζεται και να ανταποκρίνεται στις αλλαγές και εξελίξεις των εποχών, και στρατηγικά έχει παραμείνει ευέλικτη, μετατρέποντας προκλήσεις σε ευκαιρίες.

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το οικονομικό περιβάλλον το 2024, υπό το πρίσμα των πληθωριστικών πιέσεων, των υψηλών επιτοκίων και των απρόβλεπτα συνεχώς μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών εξελίξεων;

Η νέα χρονιά έρχεται με προκλήσεις στο οικονομικό περιβάλλον. Οι προβλέψεις γενικά υποδεικνύουν ότι θα είναι ένα κρίσιμο έτος για τη μελλοντική ανάπτυξη. Ήδη, από το 2023 βιώνουμε αρνητικές επιπτώσεις από την άνοδο του πληθωρισμού και τα υψηλά επιτόκια, δύο θέματα που φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να μας ταλαιπωρούν.

Ειδικά τα επιτόκια, παρά την αναμενόμενη μείωση, φαίνεται ότι θα παραμείνουν σε ψηλά επίπεδα, επηρεάζοντας τους δανειολήπτες, τα εισοδήματα των πολιτών, τη ζήτηση για δανεισμό, τις επενδύσεις και το "επιχειρείν".

Παράλληλα η οικονομία μας πρέπει να προσαρμοστεί στις εξωτερικές αντιξοότητες για να επιτύχει την επιθυμητή ανάπτυξη, και ειδικά από την συνεχιζόμενη ρευστότητα από τις εμπόλεμες ζώνες σε Ουκρανία και Ισραήλ.

Παρά τα πιο πάνω πρέπει να αναφέρουμε και τα θετικά που κληρονομούμε από την προηγούμενη χρονιά που μας επιτρέπουν να διατηρούμε την αισιοδοξία μας, όπως τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης ΑΕΠ, το μειωμένο δημόσιο χρέος, τη μείωση της ανεργίας, και τις καλές επιδόσεις των τομέων του τουρισμού και των ακινήτων που ενισχύουν υπόλοιπους τομείς.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος θα πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα για τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα και της οικονομίας, προκειμένου να συνεχιστεί η αναπτυξιακή της πορεία.

Ποιες εκτιμάτε πως είναι οι μεγαλύτερες και πιο δύσκολες προκλήσεις τις οποίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία;

Οι δυσκολότερες προκλήσεις της νέας χρονιάς θα είναι η διαχείριση των εσωτερικών εκκρεμοτήτων από το 2023.

Αναφέρομαι κυρίως στην οικονομική αβεβαιότητα, στη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στον κρατικό τομέα και ειδικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην προώθηση των ενεργειακών σχεδιασμών, στη διόρθωση των στρεβλώσεων στο ΓΕΣΥ, στη μείωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, και στην προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε επίσης την ανάγκη για τόνωση του επιχειρείν και την ενίσχυση των επενδύσεων σε καινοτόμους τομείς που μπορούν να δώσουν νέα ώθηση στην οικονομία, όπως η ιδιωτική ιατρική, η εκπαίδευση, η έρευνα, τεχνολογία, καινοτομία, η πράσινη, η γαλάζια και η αειφόρα ανάπτυξη.

Σύμμαχος οι αναβαθμίσεις, αλλά να μην επαναπαυόμαστε

Θα λέγατε πως λαμβανομένων υπόψη και των τελευταίων αναβαθμίσεων, η Κύπρος, βρίσκεται πλέον για τα καλά σε αναπτυξιακή πορεία;

Οι αναβαθμίσεις είναι ένα ισχυρό όπλο για την οικονομία μας για τη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας και της προσέλευσης ξένων επενδύσεων.

Ωστόσο, δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Είναι απαραίτητη η προώθηση και εφαρμογή και των προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων το κρατικού τομέα, και συγκεκριμένα του Σχεδίου Ανάκαμψης και των στρατηγικών του Vision 2035 για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε διαχρονική ανάπτυξη.

Ανθεκτικές οι επαγγελματικές υπηρεσίες

Ποια εκτιμάτε θα είναι η πορεία του τομέα που δραστηριοποιήστε το 2024;

Παρά τα προβλήματα και τις απρόβλεπτες δυσκολίες που συνάντησε ο τομέας παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών τις προηγούμενες χρονιές, απέδειξε ότι είναι ανθεκτικός στις προκλήσεις και κατάφερε να αναπτυχθεί συνεισφέροντας στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Αυτή η εξέλιξη μας δημιουργεί αισιοδοξία ότι και τη νέα χρονιά, ο τομέας μας θα κινηθεί ακόμα καλύτερα. Εμείς, ως επαγγελματίες αναλαμβάνουμε ήδη πρωτοβουλίες όπου απαιτείται για να ενισχύσουμε τον τομέα μας προς το ευρύτερο όφελος της οικονομίας.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες τάσεις και αλλαγές του τομέα που αναμένετε το 2024;

Με τη νέα χρονιά αναμένουμε να δούμε πώς θα διαμορφωθεί το διεθνές οικονομικό περιβάλλον λόγω των συρράξεων σε Ουκρανία και Ισραήλ, που επηρεάζουν σημαντικά όχι μόνο το δικό μας τομέα, αλλά και ευρύτερα την οικονομία μας, ενώ μια σημαντική εξέλιξη που αναμένουμε να έχει επίσης θετική επίδραση είναι και η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων, που επηρεάζει εξίσου σημαντικά τις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις και τα νοικοκυριά.

Ως επαγγελματίες του κλάδου, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην εφαρμογή της πολυσυζητημένης φορολογικής μεταρρύθμισης, κάτι που θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Εισηγήσεις προς την Κυβέρνηση

Αν είχατε τη δυνατότητα να ζητήσετε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ή διαμόρφωση πολιτικών για στήριξη/ενίσχυση του τομέα σας από την κυβέρνηση, ποια θα ήταν αυτά;

Μέσω του ΣΕΛΚ καταθέτουμε συνεχώς προτάσεις για ενίσχυση του τομέα, και ειδικά όσον αφορά την εις βάθος φορολογική μεταρρύθμιση.

Παράλληλα, έχουμε δώσει τις απόψεις μας για το πλαίσιο στήριξης των επενδύσεων, την ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος, την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, την πάταξη της γραφειοκρατίας, την αξιοποίηση των νέων τομέων επιχειρηματικής δράσης, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και της οικονομίας και άλλα.

Πέρα από τις αναγκαίες αλλαγές για βαθύ εκσυγχρονισμό, υποστηρίζω ακράδαντα την ανάγκη για τη θέσπιση μιας ενιαίας, Εθνικής Αρχής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (τύπου Financial Services Authority), η οποία θα έχει εποπτικό ρόλο σε θέματα εφαρμογής των κυρώσεων και που θα βοηθήσει την εικόνα της χώρας μας προς τα έξω.

Αυτή ήταν και μια από τις εισηγήσεις μας προς την κυβέρνηση, να εφαρμόσει δηλαδή ένα οριζόντιο μηχανισμό για ολόκληρο τον χρηματοοικονομικό κλάδο, για εποπτεία, τόσο θεμάτων που άπτονται της νομοθεσίας για το ξέπλυμα παράνομου χρήματος όσο και της εφαρμογής κυρώσεων.

Η Deloitte Κύπρου

Ποια είναι τα πλάνα και η στρατηγική του οργανισμού σας για το 2024;

Την περσινή χρονιά η Deloitte Κύπρου συμπλήρωσε 65 χρόνια δυναμικής και συνεχούς παρουσίας στο νησί. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που ηγούμαι ενός οργανισμού που με την σωστή στρατηγική και όραμα έχει αναπτυχθεί από ένα μικρό ελεγκτικό γραφείο, σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο.

Την επιτυχία αυτή την οφείλουμε κυρίως στους ανθρώπους μας που εργάζονται με ζήλο, διατηρώντας μέχρι σήμερα τις ίδιες αξίες και παρακαταθήκες των ιδρυτών μας, ήθος, επαγγελματισμό και ακεραιότητα.

Αναγνωρίζοντας την προσφορά τους, έχουμε επενδύσει και συνεχίζουμε να επενδύουμε στρατηγικά στους ανθρώπους μας και στην εφαρμογή καινοτόμων πολιτικών και πρακτικών για τη μεταμόρφωση της οργανωτικής μας κουλτούρας.

Η στρατηγική μας καθοδηγείται από το όραμα μας να έχουμε αντίκτυπο σε ότι και αν κάνουμε, «to make an impact», στους πελάτες μας, τους ανθρώπους μας και την κοινωνία. Εφαρμόζουμε πολιτικές και πρωτοβουλίες με στόχο να συνεχίσουμε να παρέχουμε ποιοτικές και βιώσιμες υπηρεσίες και λύσεις, και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Η Deloitte έχει αποδείξει ότι έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται και να ανταποκρίνεται στις αλλαγές και εξελίξεις των εποχών, και στρατηγικά έχει παραμείνει ευέλικτη, μετατρέποντας προκλήσεις σε ευκαιρίες. Έτσι έχει επιτύχει ακόμη και σε περιόδους αναταραχής να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να προσφέρει ακόμη καλύτερες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες.

Αντιληφθήκαμε εγκαίρως την ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό, αναγνωρίζοντας ότι το μέλλον των υπηρεσιών μας περιστρέφεται γύρω από την τεχνολογία, τα δεδομένα και το ταλέντο και αυτό αντανακλάται στους σχεδιασμούς μας.

Ενσωματώσαμε στην στρατηγική μας την επένδυση στην τεχνολογία και στο μέλλον θα μπορούμε να παρέχουμε ακόμα πιο αναβαθμισμένες λύσεις προς τους πελάτες και τους ανθρώπους μας.

Παράλληλα ακολουθώντας τη στρατηγική της Deloitte, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών που στηρίζονται σε στρατηγικές ESG, το κλίμα και τη βιωσιμότητα, και στοχευμένα σε πράσινες και μπλε οικονομίες.

Τέλος σημαντικό είναι να αναφέρω την ανάπτυξη πρωτοβουλιών Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιωσιμότητας μέσω του παγκόσμιου προγράμματος της Deloitte, WorldImpact, που στοχεύει σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε δράσεις γύρω από τέσσερις βασικούς πυλώνες (πρόσβαση στην εκπαίδευση, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σεβασμό για την ισότητα, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη, και την απάντηση στις μεγαλύτερες προκλήσεις της τοπικής κοινωνίας), με στόχο να έχουμε ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο στην κοινωνία.

Το μέλλον βασίζεται στην τεχνολογία και το AI

Ο παράγοντας τεχνολογία, όπως για παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη, ποιο ρόλο διαδραματίζεται και ποιες αλλαγές αναμένεται να επιφέρει στον τομέα σας;

Όπως ανάφερα και πιο πριν, η Deloitte αναγνωρίζοντας ότι το μέλλον βασίζεται στην τεχνολογία και το ΑΙ, έχει εντάξει την τεχνολογική μεταμόρφωση στο κέντρο της στρατηγικής της εδώ και χρόνια.

Εστιάζοντας στην ψηφιοποίηση και χρησιμοποιούμε στρατηγικά το ΑΙ για να βελτιώσουμε την επιχειρηματική μας απόδοση για να μπορούμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας καλύτερο επίπεδο εξυπηρέτησης, και στους ανθρώπους μας καλύτερη εργασιακή εμπειρία.

Όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν είναι κάτι εντελώς καινούργιο.

Εδώ και χρόνια είναι στην καθημερινότητα μας μέσα από διάφορες τεχνολογικές εφαρμογές, και έχει μεταμορφώσει τις επιχειρήσεις, τις ανάγκες και απαιτήσεις των πελατών, αλλά και τον τρόπο που αλληλοεπιδρούμε μεταξύ μας. Στον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα συγκεκριμένα ήδη αξιοποιείται για εντοπισμό απάτης (fraud), ελέγχους KYC & AML, creditscoring, financial forecasting και άλλα.

Στη Deloitte αυτοματοποιούμε στρατηγικά τις δραστηριότητές μας, ενισχύουμε τα μέτρα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, επενδύουμε σε τεχνολογίες ERP (Enterprise Resource Planning) και cloud, και βελτιστοποιούμε τις εσωτερικές μας διαδικασίες για να διασφαλίσουμε απρόσκοπτες λειτουργίες με στόχο να προσφέρουμε λύσεις και υπηρεσίες που θα προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για τη βελτίωση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων για εμάς και τους πελάτες μας.

Μία από τις προτεραιότητες είναι να επεκτείνουμε τις δυνατότητές μας στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου να παρέχουμε πιο γρήγορες και αποτελεσματικές στρατηγικές λύσεις στους πελάτες μας.

Συνδυάζοντας τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης με τεχνολογίες όπως η αυτοματοποίηση, η ανάλυση, η οπτικοποίηση και οι πλατφόρμες, χωρίς φυσικά να αγνοούμε τον ανθρώπινο παράγοντα και την ανάγκη για αλλαγές στην κουλτούρα και στον τρόπο εργασίας, θα δώσουμε νέα ώθηση στον τομέα μας προσφέροντας νέες δυνατότητες που μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο.

Δειτε Επισης

Έφυγε από την ζωή ο Ευστάθιος Ευσταθίου…Εκ των κορυφαίων νομικών και επί σειρά ετών μάχιμος πολιτικός(vid)
Αυτά είναι τα 19 σχέδια για ανέργους και εργαζομένους που θα «τρέξει» η ΑνΑΔ το 2025-Όλες οι πληροφορίες
Γιώργος Παπαναστασίου: Καλά νέα για το έργο αν ισχύει η συμμετόχη της Meridiam στον GSI-Προχωρά κανονικά η Κ.Δ.
H πληθώρα και το άλμα των κενών θέσεων εργασίας-Οι κλάδοι με τις περισσότερες
Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου: Ανησυχώ για τον τομέα της δικαιοσύνης και των διοικητικών υπηρεσιών
Φτάνει στο peak της χρονιάς η κίνηση στις υπεραγορές-Οι προσφορές «σώζουν» το αυξημένο κόστος
Σε εικονική λειτουργία με εικονικούς πελάτες το e-kalathi...Ο τρόπος λειτουργίας και εφαρμογής της πλατφόρμας
Μεγαλομέτοχος των Mall of Cyprus και Mall of Engomi με 77,8% η Pareto
Αξιολογεί τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών η ΚΤΚ-Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής αυξημένων κεφαλαίων
Αυτά είναι τα στοχευμένα μέτρα της Ελληνικής για στήριξη της κοινωνίας, των νοικοκυριών και των ευάλωτων ομάδων