Powered by

Τεχνολογική ώθηση στη Wall με οδηγό το ράλι του Netflix

Κέρδη καταγράφουν οι κύριοι δείκτες της Wall την Παρασκευή, με τον S&P 500 να βρίσκεται σε τροχιά νέου ρεκόρ, με το επενδυτικό κλίμα να "θερμαίνεται" από ένα μπαράζ ήπια θετικών αποτελεσμάτων, την ηρεμία στην αγορά ομολόγων και τη νομισματική ώθηση στην Κίνα, παράγοντες που ενισχύουν τη διάθεση για ρίσκο.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow κερδίζει 0,25% ή περίπου 100 μονάδες στις 38.000, ο ευρύτερος S&P 500 προσθέτει 0,55% στις 4.890 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,85% στις 15.555 μονάδες.

Η αγορά κινείται στον ρυθμό των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, με μεγάλα ονόματα της αμερικανικής αγοράς να τροφοδοτούν με αισιοδοξία τους επενδυτές ειδικά στον κλάδο της τεχνολογίας, όπου δίνει ώθηση το Netflix.

Ειδικότερα, o κολοσσός του streaming ξεπέρασε με ευκολία τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τους συνδρομητές το δ' τρίμηνο, με τα κέρδη και τα έσοδα του Netflix να ενισχύονται από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πρόσθεσε 13,1 εκατ. συνδρομητές το τελευταίο τρίμηνο, έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για 8,97 εκατ. Αυτό οδήγησε τον συνολικό αριθμό των συνδρομητών στα 260 εκατ. H μετοχή του Netflix κάνει ράλι 13% στις σημερινές συναλλαγές.

"Αν και το Netflix δεν ανήκει στους Magnificent 7, εξακολουθεί να θεωρείται οιωνός για τον τεχνολογικό κλάδο και την 'υγεία' του Αμερικανού καταναλωτή", δήλωσε η Kathleen Brooks, διευθύντρια ερευνών στην XTB.

Η Sophie Lund-Yates, αναλύτρια της Hargreaves Lansdown, συμφώνησε: "Το Netflix έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για τα κέρδη εταιρειών με γνώμονα τον καταναλωτή και έδειξε ότι η κατάσταση είναι ελπιδοφόρα".

Με τον S&P 500 να κινείται σε επίπεδα ρεκόρ, αρκετοί επενδυτές θεωρούν ότι είναι σημαντικό τα κέρδη και οι προβλέψεις τέτοιων εταιρειών υψηλού προφίλ να τυγχάνουν θετικής αποδοχής από την αγορά.

"Τα ισχυρά αποτελέσματα της Netflix θα δώσουν θετική ώθηση στους μεγάλους αμερικανικούς δείκτες", δήλωσε ο Ipek Ozkardeskaya, αναλυτής της Swissquote Bank.

Στο πεδίο των αποτελέσμάτων επίσης, η General Dynamics κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall για τα έσοδα του δ' τριμήνου, με τα κέρδη ωστόσο να χάνουν τις προβλέψεις. Η Kimberly-Clark Corp. έχασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το τελευταίο τρίμηνο, οδηγώντας στο κόκκινο τις μετοχές της, κοντά στο -5%. Αύξηση κερδών και εσόδων ανακοίνωσε η Abbott Laboratories για το δ' τρίμηνο του 2023, με την εταιρεία προϊόντων φροντίδας υγείας να εμφανίζεται ωστόσο επιφυλακτική για το 2024.

Θετικά βλέπει η αμερικανική αγορά την ανακοίνωση νέων μέτρων τόνωσης στην Κίνα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα το Πεκίνο ετοιμάζει ένα πακέτο μέτρων αξίας 278 δισ. δολ. για να σταθεροποιήσει τις χρηματιστηριακές αγορές μετά την κατρακύλα των δεικτών σε χαμηλά πολλών ετών.

Την ίδια στιγμή, η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι απαιτήσεις για τα ελάχιστα αποθεματικά για τις τράπεζες θα μειωθούν κατά 50 μονάδες βάσης από τις 5 Φεβρουαρίου προκειμένου να οδηγηθούν νέα κεφάλαια στην οικονομία.

Στην αγορά ομολόγων το 10ετές κρατικό των ΗΠΑ παρουσιάζει σταθεροποιητικές τάσεις, χάνοντας 1 μονάδα βάσης στο 4,124%.

"Άλμα" του σύνθετου PMI σε υψηλό 7 μηνών

Στα μάκρο της ημέρας, η δραστηριότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων ανέβασε ταχύτητα στο ξεκίνημα του 2024, με την ανάπτυξη της παραγωγής να σκαρφαλώνει σε υψηλό επτά μηνών, σύμφωνα με τος δείκτες PMI που ανακοίνωσε σήμερα η S&P Global.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για την παραγωγή, που συνδυάζει υπηρεσίες και μεταποίηση, ενισχύθηκε σε υψηλό επτά μηνών στις 52,3 μονάδες τον Ιανουάριο από 50,9 μονάδες τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της έρευνας.

Ο δείκτης μόνο για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίες σκαρφάλωσε επίσης σε υψηλό επτά μηνών, στις 52,9 μονάδες από 51,4 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα, σε μια ενθαρρυντική εξέλιξη για τις προοπτικές του κλάδου, ο μεταποιητικός δείκτης PMI ξεπέρασε το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης εκτινάχθηκε σε υψηλό 15 μηνών στις 50,3 μονάδες από 47,9 μονάδες τον Δεκέμβριο.

"Τα αρχικά στοιχεία των δεικτών PMI δείχνουν ένα ενθαρρυντικό ξεκίνημα στο έτος για την αμερικανική οικονομία, με τις εταιρείες να αναφέρουν αξιοσημείωτη επιτάχυνση της ανάπτυξης μαζί με σημαντική επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων", σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί