Γιάγκος Χατζηγιάννης: Κορεσμός στην ανώτερη εκπαίδευση με αύξηση ιδρυμάτων, αλλά όχι φοιτητών

Μολονότι ο τομέας της ανώτερης εκπαίδευσης στην Κύπρο έχει ακμάσει τα τελευταία δέκα χρόνια συνεισφέροντας τα μέγιστα στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, τα τελευταία χρόνια διαφαίνεται ένας κορεσμός, όπου ενώ ο αριθμός των ιδρυμάτων αυξάνεται, ο αριθμός των φοιτητών δεν αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό.

Στην πιο πάνω διαπιστώση προβαίνει, σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2024», ο CEO του CIM, Γιάγκος Χατζηγιάννης, υποδεικνύοντας ότι περαιτέρω, θα πρέπει να υπάρχει περισσότερη εστίαση στην ποιότητα παρά στην ποσότητα των φοιτητών, ώστε να διασφαλίζεται το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο, αλλά και να υπάρχει διασύνδεση των ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας.

Ο κ. Χατζηγιάννης θέτει ως ζητούμενο από το κράτος περισσότερη αυτονομία στα ιδρύματα που, όπως επισημαίνει, ταλανίζονται από την γραφειοκρατία, αλλά και παραχώρηση κρατικής γης για ανάπτυξη των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, όπως γίνεται και στις περιπτώσεις των βιομηχανικών ζωνών.

Σε ό,τι αφορά το CIM, υποδεικνύει ότι κατέχει μια ισχυρή θέση στην ανώτερη εκπαίδευση ως το κορυφαίο κυπριακό Business School, με 45 χρόνια ηγετικής παρουσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει πως το ίδρυμα έχει ως προτεραιότητά του την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων προγραμμάτων, διασφαλίζοντας την επαγγελματική επιτυχία των αποφοίτων του.

Σύμφωνα με τον Γιάγκο Χατζηγιάννη, το CIM συνεχίζει να αναπτύσσει την εξαιρετικά πετυχημένη συνεργασία του με το University of West London, ενώ έχει μεγαλεπήβολα σχέδια για την ανάπτυξη της πρόσφατης συνεργασίας του με το Judge Business School, University of Cambridge, όσον αφορά την παροχή προγραμμάτων κατάρτισης, τόσο στην Κύπρο όσο και στην περιοχή, από ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο.

«Η εν λόγω συνεργασία αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, τόσο για το Ίδρυμα μας όσο και την Κύπρο ευρύτερα», υπογραμμίζει.

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το οικονομικό περιβάλλον το 2024, υπό το πρίσμα των πληθωριστικών πιέσεων, των υψηλών επιτοκίων και των απρόβλεπτα συνεχώς μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών εξελίξεων;

Το 2024 θα είναι ακόμη μια χρονιά με σημαντικές προκλήσεις και πολλά ερωτηματικά. Βεβαίως ο οποιοσδήποτε ηγέτης επιχείρησης θα πρέπει να έχει συνειδητοποιήσει πλέον ότι θα πρέπει να έχει ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Ο πληθωρισμός κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα στο κλείσιμο το 2023 και δεν αναμένεται σημαντική αύξηση στο 2024.

Όμως ο στόχος της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2% είναι αρκετά δύσκολο να υλοποιηθεί τους προσεχείς μήνες και μόνο όταν υλοποιηθεί θα δούμε μια σταδιακή μείωση των επιτοκίων. Παρόλο που υπάρχουν προβλέψεις για μικρή μείωση των επιτοκίων περί τα τέλη του 2024, το πιο πιθανόν να δούμε μειώσεις το 2025 σε περίπτωση που ο πληθωρισμός κατέλθει πέριξ του 2%.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και η κλιμάκωση της διαμάχης Ισραήλ-Παλαιστίνης δημιουργεί ένα γεωπολιτικό περιβάλλον αστάθειας και δεν διαφαίνεται μια οριστική λύση το 2024. Ειδικότερα όσο αφορά την διένεξη στην Μέση Ανατολή, θα πρέπει να δούμε τον οικονομικό αντίκτυπο το 2024 σε σχέση με τον τουρισμό και τις επενδύσεις αφού το Ισραήλ είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός εμπορικός εταίρος.

Η κυπριακή οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να κυμαίνεται σε αναπτυξιακούς ρυθμούς αλλά το ποσοστό ανάπτυξης θα εξαρτηθεί από τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Ποιες εκτιμάτε πως είναι οι μεγαλύτερες και πιο δύσκολες προκλήσεις τις οποίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία;

Πέραν των γεωπολιτικών εξελίξεων, ένα τεράστιο πρόβλημα τόσο για την οικονομία όσο και την κοινωνία ευρύτερα είναι το μεταναστατευτικό εφόσον η πιθανή αύξηση των ροών θα συνεπάγεται δυσβάστακτο κόστος αλλά και πιθανή αύξηση των κοινωνικών αντιδράσεων.

Περαιτέρω η έλλειψη εργατικού προσωπικού μαστίζει πολλά επαγγέλματα και περιορίζει την ανάπτυξη, ειδικότερα για τεχνικά επαγγέλματα.

Θα λέγατε πως λαμβανομένων υπόψη και των τελευταίων αναβαθμίσεων, βρίσκεται πλέον για τα καλά σε αναπτυξιακή πορεία;

Οι πρόσφατες αναβαθμίσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές για την αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ενδυνάμωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Από την άλλη θα πρέπει να στοχεύσουμε σε περαιτέρω αναβαθμίσεις και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναπαυθούμε.

Κορεσμός στην ανώτερη εκπαίδευση

Ποια εκτιμάτε πως θα είναι η πορεία του τομέα που δραστηριοποιήστε το 2024;

Ο τομέας της ανώτερης εκπαίδευσης στην Κύπρο έχει ακμάσει τα τελευταία δέκα χρόνια συνεισφέροντας έτσι τα μέγιστα στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Τα τελευταία χρόνια όμως διαφαίνεται ένας κορεσμός, όπου ενώ ο αριθμός των ιδρυμάτων αυξάνεται, ο αριθμός των φοιτητών δεν αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό.

Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχει περισσότερη εστίαση στην ποιότητα παρά στην ποσότητα των φοιτητών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο, αλλά και να υπάρχει διασύνδεση των Ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες τάσεις/αλλαγές του τομέα που αναμένετε το 2024;

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλά και η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης προσφέρει πολλές λύσεις για τα Ιδρύματα, αλλά την ίδια στιγμή προκύπτουν πολλές προκλήσεις για διασφάλιση της ποιότητας.

Θα πρέπει να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ της περαιτέρω ένταξης της τεχνολογίας στα προγράμματα και της ανάπτυξης δεξιοτήτων των φοιτητών έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις μελλοντικές ανάγκες της αγοράς εργασίας τόσο στην Κύπρο όσο και στο παγκόσμιο.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που σήμερα ταλανίζουν τον κλάδο και η επίλυση των οποίων κρίνεται από εσάς ως προτεραιότητα ενόψει της νέας χρονιάς;

Το Ίδρυμα μας κατέχει μια ισχυρή θέση στην ανώτερη εκπαίδευση ως το κορυφαίο κυπριακό Business School, με 45 χρόνια ηγετικής παρουσίας.

Ως ένα Ίδρυμα με εστίαση στην κυπριακή αγορά, η μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων είναι ένα πρόβλημα, αλλά είμαστε μαθημένοι στα δύσκολα αφού έχουμε διέλθει με επιτυχία πολλών κρίσεων.

Αν είχατε τη δυνατότητα να ζητήσετε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ή διαμόρφωση πολιτικών για στήριξη/ενίσχυση του τομέα σας από την Κυβέρνηση, ποια θα ήταν αυτά;

Θα έδινα περισσότερη αυτονομία στα Ιδρύματα που ταλανίζονται από την γραφειοκρατία και θα παραχωρούσα κρατική γη για ανάπτυξη των ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, όπως γίνεται και στις περιπτώσεις των Βιομηχανικών Ζωνών.

Περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας

Ποια είναι τα πλάνα/στρατηγική του οργανισμού σας για το 2024; Να αναμένουμε νέα προϊόντα/υπηρεσίες/αναπτύξεις και περαιτέρω εδραίωσή σας στην αγορά; Θα είναι χρονιά ανάπτυξης/επέκτασης ή διατήρησης της υφιστάμενης θέσης σας στην αγορά; Μπορείτε να μας αποκαλύψετε συγκεκριμένα κάποια από τα σχέδια σας;

Το Ίδρυμα μας έχει ως προτεραιότητά του την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων προγραμμάτων διασφαλίζοντας την επαγγελματική επιτυχία των αποφοίτων μας.

Περαιτέρω συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε την εξαιρετικά πετυχημένη συνεργασία μας με το University of West London, το Νο1 Βρετανικό Πανεπιστήμιο στην Κύπρο.

Τέλος έχουμε μεγαλεπήβολα σχέδια για την ανάπτυξη της πρόσφατης συνεργασίας μας με το Judge Business School, University of Cambridge όσο αφορά την παροχή προγραμμάτων κατάρτισης, τόσο στην Κύπρο όσο και στην περιοχή, από ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο.

Η εν λόγω συνεργασία αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, τόσο για το Ίδρυμα μας όσο και την Κύπρο ευρύτερα.

Δειτε Επισης

Ολοταχώς για νέα μορφή διακυβέρνησης η Κεντρική Τράπεζα-Ενημέρωσε Χριστοδουλίδη ο Διοικητής
Τερματίστηκε η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-Πάνε σε συνάντηση Kition, συντεχνίες και Γ. Παναγιώτου
Κ. Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος έχουν ξεπεράσει την κρίση-Δέσμευση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Α. Βαφεάδης: Στις 16 Ιουνίου 2024 η αποπεράτωση του περιμετρικού Λευκωσίας-Πώς προχωρούν οι εργασίες(pics)
Στην κυπριακή αγορά μέσω της Chestertons Cyprus Residential η Chestertons Global-Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει
Ολοκληρώνεται η ανάπλαση του παλαιού ΓΣΠ-Αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση του έργου των €20 εκατ.
Καλπάζει η τιμή του ελαιόλαδου στην Κύπρο... Αύξηση πέραν του 60% τον περασμένο Απρίλιο
Απεργίες κατά παράβαση των εργασιακών θεσμίων-Νομοθετική ρύθμιση στις ουσιώδεις υπηρεσίες
Έντονη αντίδραση ΚΕΒΕ για την απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-Ρύθμιση απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες
ΟΕΒ: Απαράδεκτη η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-«Η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο»