Μιχάλης Ζαβός: Ο τομέας των ακινήτων και πέντε μέτρα που θα μείωναν τις τιμές

Πέντε μέτρα τα οποία αν λάμβανε η κυβέρνηση θα συνέβαλλαν, όπως εκτιμά, στην επίλυση του ζητήματος της ραγδαίας αύξησης των τιμών των ακινήτων, εισηγείται και παραθέτει ο πρώτος εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου εταιρειών Δ. Ζαβός, Μιχάλης Δ. Ζαβός.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2024», ο κ. Ζαβός σημειώνει πως το 2024 αναμένεται να είναι ένας θετικός χρόνος όσον αφορά τον τομέα των ακινήτων, ενώ αναφερομένος στα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο, εστιάζει στην αύξηση των εργατικών, λόγω έλλειψης εργατικού προσωπικού, αλλά και των υλικών κατασκευής.

Ο κ. Ζαβός προβλέπει ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον το 2024, υποδεικνύοντας και χαρακτηρίζοντας ως θετικό ωστόσο, το γεγονός ότι ο τομέας των ακινήτων παραμένει ο πιο σταθερός και ο πιο αξιόπιστος τομέας για κάθε επενδυτή.

«Δυστυχώς», επισημαίνει, «η ρωσική αγορά έχει χαθεί, κάτι που έχει επηρεάσει την αγοραστική δύναμη, τόσο στα ακίνητα όσο στον τουρισμό. Συνεπώς, είναι απαραίτητο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους δύο αυτούς τομείς να προσαρμοστούν στις νέες τάσεις και να προσφέρουν ανάλογα προϊόντα και υπηρεσίες».

Αναφερόμενος στα πλάνα του ομίλου εταιρειών Δ. Ζαβός για το 2024, σημειώνει πως θα να κινηθεί και θα εναρμονιστεί με τις ανάγκες της αγοράς.

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το οικονομικό περιβάλλον το 2024, υπό το πρίσμα των πληθωριστικών πιέσεων, των υψηλών επιτοκίων και των απρόβλεπτα συνεχώς μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών εξελίξεων;

Το οικονομικό περιβάλλον το 2024 προβλέπεται ασταθές. Ο πόλεμος της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά και τα τελευταία γεγονότα με τον πόλεμο στο Ισραήλ, αναμφίβολα έχουν αναστατώσει τις οικονομίες πολλών χωρών, συμπεριλαμβανόμενης και της χώρας μας και έχουν δημιουργήσει απρόβλεπτες πληθωριστικές τάσεις που εμπεριέχουν κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία.

Τα αυξημένα επιτόκια θα επηρεάσουν, χωρίς καμία αμφιβολία, αρκετές κυπριακές επιχειρήσεις με κίνδυνο πολλές από αυτές να αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης.

Το θετικό είναι πως ο τομέας των ακινήτων παραμένει ο πιο σταθερός και ο πιο αξιόπιστος τομέας για κάθε επενδυτή.

Θετική χρονιά το 2024 για τα ακίνητα

Ποια εκτιμάτε πως θα είναι η πορεία του τομέα που δραστηριοποιήστε το 2024 και ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ο πληθωρισμός και γενικά οι πληθωριστικές τάσεις ευνοούν τα ακίνητα, η αξία των οποίων πολλαπλασιάζεται έναντι της αξίας του χρήματος.

Το 2024 αναμένεται να είναι ένας θετικός χρόνος όσον αφορά τον τομέα των ακινήτων και του τουρισμού, οι οποίοι αναμένονται να κινηθούν ανοδικά με ένα διαφορετικό πελατολόγιο, γεγονός στο οποίο πολλές επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα.

Δυστυχώς, η ρωσική αγορά έχει χαθεί, κάτι που έχει επηρεάσει την αγοραστική δύναμη, τόσο στα ακίνητα όσο στον τουρισμό. Συνεπώς, είναι απαραίτητο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους δύο αυτούς τομείς να προσαρμοστούν στις νέες τάσεις και να προσφέρουν ανάλογα προϊόντα και υπηρεσίες.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλανίζουν τον τομέα μας είναι η αύξηση των εργατικών, λόγω έλλειψης εργατικού προσωπικού, αλλά και των υλικών κατασκευής, κάτι που καλούμαστε εμείς να καλύψουμε για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί.

Πέντε μέτρα που θα ενισχύσουν τον τομέα

Αν είχατε τη δυνατότητα να ζητήσετε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ή διαμόρφωση πολιτικών για στήριξη/ενίσχυση του τομέα σας από την κυβέρνηση, ποια θα ήταν αυτά;

Η ραγδαία αύξηση στις τιμές των ακινήτων θα μπορούσε να λυθεί εάν η κυβέρνηση έπαιρνε διάφορα μέτρα, όπως:

  1. Αύξηση στους συντελεστές δόμησης εντός και εκτός πόλεων κάτω από προϋποθέσεις. Αυτό θα μείωνε το κόστος ανά δομήσιμο μέτρο, δηλαδή μείωση του κόστους της γης.
  2. Κατάργηση των ελαχίστων εμβαδών σε διαμερίσματα έτσι ώστε να γίνονται μικρότερα και οικονομικότερα.
  3. Κίνητρα για ανέγερση εργατικών κατοικιών και διαμερισμάτων έτσι ώστε να μπορούν να δια θέτονται σε εργαζόμενους και να επωφελούνται οι επιχειρήσεις.
  4. Δημιουργία ειδικών περιοχών που να αναγείρονται διάφορα έργα ωφέλημα για την κυπριακή οικονομία και την υποδομή της χώρας μας, όπως π.χ. τεχνολογικά πάρκα, νοσοκομεία, σχολεία κτλ.
  5. Ένταξη γεωργικών περιοχών σε οικιστικές, κοντά από αστικά κέντρα με προϋποθέσεις, δηλαδή υποχρέωση του ιδιοκτήτη να αναπτύξει προσιτή στέγη εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου.

Τα νέα έργα του Ομίλου σε Κύπρο και Ελλάδα

Ποια είναι τα πλάνα/στρατηγική του οργανισμού σας για το 2024; Να αναμένουμε νέες αναπτύξεις και περαιτέρω εδραίωσή σας στην αγορά;

Το 2024 ο Όμιλος μας θα να κινηθεί και θα εναρμονιστεί με τις ανάγκες της αγοράς.

Συγκεκριμένα, ο Όμιλος μας προχωρά με τρία νέα έργα που θα διαθέτουν προσιτές κατοικίες και διαμερίσματα, δύο στη Λεμεσό και ένα στη Λάρνακα.

Συνολικά θα αναγείρουμε πάνω από 300 προσιτά διαμερίσματα με τιμές μεταξύ €180,000-€280,000. Γι’ αυτό τον σκοπό έχουν επιλεγεί κτήματα που έχουν απόσταση 15-20 λεπτών από αστικές περιοχές και διαθέτουν άνετους χώρους στάθμευσης, χώρους πρασίνου, πισίνες, γυμναστήριο και χώρους αναψυχής.

Τα έργα Oasis Limassol Park, Oasis Limassol Sun και Oasis Oroklini Park, διαθέτουν τα πιο πάνω και φιλοδοξούν να προσφέρουν μια προσιτή κατοικία σε προσιτές τιμές.

Προχωράμε επίσης με την τελευταία φάση του έργου AQUA PARK με 61 διαμερίσματα, καθώς και των έργων Park Horizon, Bel Air Mansions, La Maison στη Λεμεσό και Oroklini Villas στην Ορόκλινη Λάρνακας.

Ένα μεγάλο στοίχημα για τον Όμιλο μας για το 2024 είναι η δραστηριοποίηση του Ομίλου μας στην Ελλάδα.

Ο Όμιλος μας ξεκινά την λειτουργία του στη Ελλάδα, με νέα γραφεία στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι, και προχωρά με την ανάπτυξη 4 νέων έργων, των Oasis Park Athens στη περιοχή του Ελληνικού, το Harmony Residences στην Καλλιθέα, το Sunset Court στον Κεραμικό και το Sirena Court στον Πειραιά.

Η δραστηριοποίησή μας στην Ελλάδα, σηματοδοτεί μια καινούργια πορεία που πρόκειται να βάλει τον Όμιλο μας στον χάρτη της Ελλάδας με νέα καινοτόμα έργα.

Δειτε Επισης

Τα υβριδικά ψαλιδίζουν τα μερίδια αγοράς των βενζινοκίνητων-Οι κορυφαίες μάρκες του τριμήνου
Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)