EY: Aνησυχούν για την παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση οι επιχειρήσεις-Περίπλοκες απαιτήσεις

Η παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση, η αναποτελεσματική χρήση της τεχνολογίας και η οικονομική αβεβαιότητα ασκούν σημαντική πίεση στις δυνατότητες των επιχειρήσεων όσον αφορά τις ενδοομιλικές συναλλαγές, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της ΕΥ, 2024 EY International Tax and Transfer Pricing Survey.

Οι ενδοομιλικές συναλλαγές αποτελούν μια κρίσιμη φορολογική λειτουργία για οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, που επιβλέπει τις συναλλαγές μεταξύ συνδεδεμένων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών πληρωμών μεταξύ θυγατρικών, των μισθώσεων ακινήτων και των αδειών πνευματικής ιδιοκτησίας (IP).

Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι εισερχόμαστε σε μια περίοδο αστάθειας ως προς τον πραγματικό φορολογικό συντελεστή, εξαιτίας παραγόντων όπως η μετατόπιση των αλυσίδων εφοδιασμού, η παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση και ο πληθωρισμός.

Η παγκόσμια έρευνα η οποία κατέγραψε τις απόψεις 1.000 επαγγελματιών σε 47 χώρες, διαπιστώνει ότι 84% των ερωτηθέντων αναμένουν να αντιμετωπίσουν «μέτριο» ή «σημαντικό» κίνδυνο διπλής φορολογίας ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας φορολογικής μεταρρύθμισης, ενώ το 71% αναφέρουν ότι οι παγκόσμιοι ελάχιστοι φόροι θα έχουν "μέτριο" ή "σημαντικό" αντίκτυπο στις πολιτικές τους για τις ενδοομιλικές συναλλαγές.

Την ίδια ώρα, η ζήτηση για μεγαλύτερη βεβαιότητα ως προς την τιμολόγηση των ενδοομιλικών συναλλαγών έχει διπλασιαστεί.

Εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις στρατηγικές ενδοομιλικών συναλλαγών

Η πληθώρα των εξωτερικών πιέσεων που επηρεάζουν ευρύτερες επιχειρηματικές αποφάσεις περιπλέκουν τους ρόλους των υπεύθυνων για την τιμολόγηση ενδοομιλικών συναλλαγών. Το 77% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανάφεραν ότι ο πληθωρισμός θα έχει «μέτρια» ή «σημαντική» επίδραση στην πολιτική ενδοομιλικών συναλλαγών τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ το 51% εκτιμούν ότι τα υψηλότερα επιτόκια έχουν επηρεάσει την μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη τιμολόγηση του ενδοεταιρικού χρέους.

Οι αλλαγές στις αλυσίδες εφοδιασμού και οι δεσμεύσεις των οργανισμών για στόχους που αφορούν την κοινωνία, το περιβάλλον και την διακυβέρνηση (ESG) προσθέτουν περαιτέρω προκλήσεις.

Το 28% έχουν ήδη αλλάξει την πολιτική ενδοομιλικών συναλλαγών ούτως ώστε να λαμβάνει υπόψη την πολιτική ESG, ενώ 42% ανέφεραν ότι οι οργανισμοί τους μετέφεραν την παραγωγή από μια χώρα σε άλλη τα τελευταία τρία χρόνια λόγω γεωπολιτικών ζητημάτων.

Περισσότεροι από έξι στους δέκα (62%) αναμένουν ότι οι αλλαγές στις αλυσίδες εφοδιασμού θα έχουν «μέτριο» ή «σημαντικό» αντίκτυπο στην πολιτική τους για τις ενδοομιλικές συναλλαγές και κατά τα επόμενα τρία χρόνια.

Υιοθετώντας τις αναδυόμενες τεχνολογίες για την προώθηση της στρατηγικής αξίας

Το 75% των ερωτηθέντων συμπεριέλαβαν την αναποτελεσματική χρήση της τεχνολογίας ως μία από τις δύο μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, έναντι 67% ανέφεραν την «κακή ποιότητα δεδομένων» .

Είναι χαρακτηριστικό ότι 73% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η επένδυση σε πιο εξελιγμένη λειτουργική τεχνολογία ενδοομιλικών συναλλαγών θα οδηγούσε σε «μέτρια» ή «σημαντική» βελτίωση στη διαχείριση κινδύνου, ενώ 88% αναμένουν ότι η τεχνολογία ενδοομιλικών συναλλαγών θα εξοικονομήσει χρήματα στον οργανισμό τους τα επόμενα τρία χρόνια.

Οι αυξημένοι κίνδυνοι ενισχύουν την επιδίωξη βεβαιότητας για τις ενδοομιλικές συναλλαγές

Η έρευνα αναδεικνύει μια σημαντική αύξηση του αριθμού των εταιρειών που στρέφονται σε συμφωνίες προέγκρισης μεθοδολογίας τιμολόγησης ελεγχόμενων συναλλαγών (advance pricing agreements – APAs), οι οποίες επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να διαπραγματεύονται τους όρους των ενδοομιλικών συναλλαγών τους με τις φορολογικές αρχές για πολλά χρόνια πριν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη βεβαιότητα σχετικά με τις θέσεις τους για τις ενδοομιλικές συναλλαγές και να δημιουργήσουν μεγαλύτερη αξία στο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί μετά τη σύμβαση για σύμβαση για την πρόληψη διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης κερδών (BEPS) 2.0.

Το 61% και το 59% των ερωτηθέντων, αντίστοιχα, εκτιμούν ότι οι διμερείς και πολυμερείς APAs, θα είναι «πολύ χρήσιμες», έναντι 34% και 30%, αντίστοιχα, το 2021. Επιπλέον, το 59% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι οι μονομερείς APA θα είναι «πολύ χρήσιμες» για τη διαχείριση των φορολογικών διαφορών που σχετίζεται με τις ενδοομιλικές συναλλαγές κατά τα επόμενα τρία χρόνια, ποσοστό υπερδιπλάσιο του 29% που έδωσε την ίδια απάντηση το 2021.

Τελικά, οι πολιτικές ενδοομιλικών συναλλαγών υποστηρίζονται από επιχειρηματικά γεγονότα και δεδομένα. Στο σημερινό τοπίο των ρυθμιστικών και φορολογικών αλλαγών, οι επαγγελματίες της φορολογίας και των ενδοομιλικών συναλλαγών θα πρέπει επίσης να υιοθετήσουν έναν πιο ενεργό ρόλο σε συνεργασία με την διευθυντική ομάδα του οργανισμού για να αποκτήσουν μεγαλύτερη βεβαιότητα σχετικά με τα θέματα ενδοομιλικών συναλλαγών και να ανταποκριθούν έγκαιρα σε οικονομικές και γεωπολιτικές διαταραχές.

Ο Πέτρος Κρασάρης, Συνέταιρος, International Tax and Transfer Pricing Services, της EY Κύπρου σε σχετικές δηλώσεις του ανέφερε:

«Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε παγκόσμια κλίμακα, και ειδικότερα ο Πυλώνας 2 του BEPS, οδηγούν σε νέες και εξαιρετικά περίπλοκες απαιτήσεις φορολογικών αναφορών και αυξάνουν τον κίνδυνο διπλής φορολόγησης για τις επιχειρήσεις.

Συγχρόνως, ο πληθωρισμός, τα υψηλά επιτόκια και η διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού δημιουργούν πρόσθετες προκλήσεις για τους επαγγελματίες των ενδοομιλικών συναλλαγών, οι οποίοι υποχρεώνονται να αναζητήσουν μεγαλύτερη βεβαιότητα και προβλεψιμότητα.

Για να αντιμετωπίσουν αυτό το νέο περιβάλλον, οι εταιρείες πρέπει να υιοθετήσουν μια προληπτική προσέγγιση και να υιοθετήσουν τις αναδυόμενες τεχνολογίες, ειδικά την τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου να τυποποιήσουν και να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τα δεδομένα τους για να εξασφαλίσουν απρόσκοπτη επίλυση των φορολογικών διαφορών».

Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Παλάοντας, Συνέταιρος, International Tax and Transfer Pricing Services, της EY Κύπρου προσέθεσε:

«Σε μια εποχή που η βεβαιότητα και η προβλεψιμότητα ως προς τις ενδοομιλικές συναλλαγές έχουν δικαιολογημένα καταστεί βασικός στόχος για τις επιχειρήσεις, ο έλεγχος και η αποτελεσματική χρήση των δεδομένων είναι ένα κρίσιμο εργαλείο στη διάθεσή τους.

Ωστόσο, η κακή ποιότητα δεδομένων είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες των ενδοομιλικών συναλλαγών. Οι τεράστιοι όγκοι δεδομένων που βρίσκονται στη διάθεση μας είναι συχνά κατακερματισμένοι, ανακριβείς ή ελλιπείς.

Η τεχνολογία, και ειδικότερα η τεχνητή νοημοσύνη, επιτρέπουν στις εταιρείες να συλλέγουν, να αναλύουν, να τυποποιούν και να παρουσιάζουν τα δεδομένα για να διασφαλίζουν μεγαλύτερη βεβαιότητα στις συναλλαγές τους».

Δειτε Επισης

CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας
Η Stoiximan έπαιξε μπάλα και έστειλε το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Γης
Heritage Private School: Χρυσός προστάτης του περιβάλλοντος 2023
Πώς επιτυγχάνεται ένα αποτελεσματικό Διοικητικό Συμβούλιο-Πρώτη ανοικτή συζήτηση από EIMF
Nέος γενικός διευθυντής της MSPS Κύπρου ο Γιάννης Διονυσιάδης
Η τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον των Μ.Μ.Ε
Η Bioland Energy Group καθάρισε την παραλία Βορόκληνης