Ι. Κουρκούμπας: Τεκτονικές αλλαγές στο λιανικό εμπόριο-Τα άμεσα σχέδια των Public στην Κύπρο

Οι νέες τάσεις επηρεάζουν την ψυχολογία του μέσου καταναλωτή, σε όλα τα επίπεδα, υπογραμμίζει ο Marketing Director των Public στην Κύπρο, Ιπποκράτης Κουρκούμπας, χαρακτηρίζοντας ως τεκτονικές τις αλλαγές των τελευταίων ετών στο λιανικό εμπόριο, με τους καταναλωτές να αναζητούν συνεχώς πιο ανανεωμένη και αναβαθμισμένη εμπειρία.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2024», ο κ. Κουρκούμπας επισημαίνει ότι οι εκτιμήσεις για το λιανεμπόριο παραμένουν, για την ώρα, θετικές, αν και ο πληθωρισμός ασκεί πιέσεις στην πλειονότητα των κλάδων.

Μια τάση, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024 είναι το φυσικό κατάστημα που παραμένει πρώτη επιλογή του καταναλωτή, αλλά πρέπει να συνυπάρχει με το ηλεκτρονικό.

Στα προτεραιότητες των Public στην Κύπρο συγκαταλέγονται η διεύρυνση της γκάμας προϊόντων, καθώς και η δημιουργία ενός νέου omni loyalty, ενώ στα άμεσα σχέδια περιλαμβάνεται η επέκταση σε τομείς, όπως το home living και τα προϊόντα fitness και wellbeing.

Παράλληλα, ο Ιπποκράτης Κουρκούμπας αναφέρεται στις πωλήσεις €60 εκατ. πωλήσεις μέσα από το δίκτυο των Public στην Κύπρο, τα οποία, όπως είπε, ξεχωρίζουν για την ενιαία, πολυκαναλική, αγοραστική εμπειρία που περιλαμβάνει όλο το ταξίδι του καταναλωτή τόσο στο διαδικτυακό κατάστημα όσο και στα φυσικά καταστήματα.

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το οικονομικό περιβάλλον το 2024, υπό το πρίσμα των πληθωριστικών πιέσεων, των υψηλών επιτοκίων και των απρόβλεπτα συνεχώς μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών εξελίξεων;

O πλανήτης μας αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κομβικό σημείο με τον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη να είναι υπό διαμόρφωση. Το υψηλό επίπεδο των επιτοκίων συνεχίζει να αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα, το κόστος της ενέργειας βρίσκεται στα ύψη, ενώ οι γεωπολιτικές εξελίξεις δεν «γεννούν» αισιοδοξία.

Η σύρραξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων που μαίνεται στη «γειτονιά» μας, καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη έχουν μεγάλη ευθύνη στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Όλα τα πιο πάνω διαμορφώνουν ένα δύσκολο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί και η κυπριακή οικονομία.

Οι εκτιμήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ το 2024 είναι ενθαρρυντικές, ενώ αισιόδοξες είναι και οι προβλέψεις για την ιδιωτική κατανάλωση. Ταυτόχρονα, το 2024 αναμένεται η εξέλιξη ή έναρξη έργων που συνδέονται με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Κύπρος έχει αποδείξει την προσαρμοστικότητά της στα νέα δεδομένα. Είμαι αισιόδοξος ότι μέσα σε αυτό το διεθνές περιβάλλον έντονων προκλήσεων, η χώρα βρίσκεται σε θέση να εκμεταλλευτεί τις αναδυόμενες ευκαιρίες για να ενισχύσει και να μετασχηματίσει την οικονομία της.

Τομές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις για επάνοδο επενδυτών

Ποιες εκτιμάτε πως είναι οι μεγαλύτερες και πιο δύσκολες προκλήσεις τις οποίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία;

Οι προκλήσεις συνδέονται άμεσα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ενώ μεγάλη συσχέτιση έχει και το πρόσφατο παρελθόν που δεν βοηθά ιδιαίτερα τις προσπάθειες να πειστούν οι επενδυτές να έρθουν στην Κύπρο.

Στις προκλήσεις θα σημείωνα -πέραν του πληθωρισμού- την χαμηλή κατάταξη της Κύπρου στην αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης και την δυσκολία στην πρόσβαση χρηματοδότησης.

Παράλληλα, οι ανελαστικές δαπάνες και το δημόσιο χρέος αποτελούν πάντοτε κάποιες από τις προκλήσεις που «απειλούν» την κυπριακή οικονομία.

Από την άλλη, η επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, είναι μια σημαντική εξέλιξη, η οποία ενδεχομένως να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομία. Για να επιστρέψουν οι επενδυτές, χρειάζονται τομές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους σημαντικούς τομείς της οικονομίας.

Για να επιτευχθεί αυτό καλούμαστε να συμβαδίσουμε με πιο γρήγορο ρυθμό με τις τάσεις και τις αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία. Για παράδειγμα, τα πλεονεκτήματα που φέρνει μαζί της η τεχνολογική επανάσταση με βασικό της όχημα την τεχνητή νοημοσύνη, μπορούν να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο.

Πρώτη επιλογή το φυσικό κατάστημα, αλλά συνυπάρχει με το ηλεκτρονικό

Ποια εκτιμάτε θα είναι η πορεία του τομέα που δραστηριοποιήστε το 2024; Ποιες είναι οι μεγαλύτερες τάσεις/αλλαγές του τομέα που αναμένετε το 2024;

Οι εκτιμήσεις για το λιανικό εμπόριο με αφορμή τις ενθαρρυντικές προβλέψεις για την ιδιωτική κατανάλωση είναι για την ώρα θετικές. Φυσικά, τα εμπόδια παραμένουν, καθώς ο πληθωρισμός ασκεί πιέσεις στην πλειονότητα των κλάδων, σε παγκόσμιο, αλλά και τοπικό επίπεδο.

Οι αλλαγές στο λιανικό εμπόριο τα προηγούμενα χρόνια ήταν τεκτονικές με τους καταναλωτές να θέλουν συνεχώς πιο ανανεωμένη και αναβαθμισμένη εμπειρία. Οι νέες τάσεις επηρεάζουν την ψυχολογία του μέσου καταναλωτή, σε όλα τα επίπεδα.

Ενδεικτικό παράδειγμα, που το βλέπουμε καθημερινά είναι το φυσικό κατάστημα που παραμένει πρώτη επιλογή του καταναλωτή, αλλά πρέπει να συνυπάρχει με το ηλεκτρονικό. Αυτό αναμένουμε να συνεχιστεί και το 2024.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που σήμερα ταλανίζουν τον τομέα σας και η επίλυση των οποίων κρίνεται από εσάς ως προτεραιότητα ενόψει της νέας χρονιάς;

Όπως έχουμε προαναφέρει, οι πληθωριστικές τάσεις που επηρεάζουν το σύνολο της οικονομίας είναι το Νο 1 πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Εκμεταλλευόμενοι τις καλές μας σχέσεις με τη διεθνή αγορά προσπαθούμε να ανανεώνουμε διαρκώς το απόθεμά μας διατηρώντας τις τιμές χαμηλά ώστε να παρέχουμε στους καταναλωτές τις καλύτερες επιλογές, στο πιο value-for-money πακέτο.

Παράλληλα, ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αντιμετωπίζουμε στη λειτουργία μας τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα είναι ότι το retail δεν θεωρείται ένας από τους περισσότερους ένας κλάδος για καριέρα. Βλέπουμε αυτή την πεποίθηση σιγά-σιγά να διαφοροποιείται, διότι τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολύ μεγάλες εταιρείες με δομές και τεχνοκρατική προσέγγιση.

Στα Public παρέχουμε συνεχείς ευκαιρίες ανάπτυξης, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του προσωπικού μας στην υλοποίηση του οράματος και της στρατηγικής μας. Προάγουμε ένα θετικό περιβάλλον συνεργασίας, βασισμένο σε τέσσερις αξίες που ενθαρρύνουν τον σεβασμό και την συμπερίληψη, την καινοτομία και την αγάπη για το περιβάλλον.

Επέκταση στο home living και τα προϊόντα fitness και wellbeing

Ποια είναι τα πλάνα/στρατηγική του οργανισμού σας για το 2024; Να αναμένουμε νέα προϊόντα/υπηρεσίες/αναπτύξεις και περαιτέρω εδραίωσή σας στην αγορά; Θα είναι χρονιά ανάπτυξης/επέκτασης ή διατήρησης της υφιστάμενης θέσης σας στην αγορά; Μπορείτε να μας αποκαλύψετε συγκεκριμένα κάποια από τα σχέδια σας;

Παρά τις γερές βάσεις που έχουμε θέσει, ο στόχος μας και φέτος εξακολουθεί να είναι η ενίσχυση της omnichannel στρατηγικής μας, και η περαιτέρω ενδυνάμωση του οικοσυστήματος μας. Προτεραιότητες μας, είναι η διεύρυνση της γκάμας προϊόντων, καθώς και η δημιουργία ενός νέου omni loyalty.

Στα άμεσα σχέδια μας, περιλαμβάνεται η επέκταση σε τομείς που εξυπηρετούν την καλύτερη ποιότητα ζωής των καταναλωτών, όπως το home living και τα προϊόντα fitness και wellbeing.

Στα Public δίνουμε σημασία στη δυνατότητα της επιλογής και στην ελευθερία του καταναλωτή. Αυτή είναι φιλοσοφία του Ομίλου που έχει οδηγήσει σε μία οmnichannel διάρθρωση, μία πολυετή στρατηγική επιλογή που αποδίδει καρπούς και συνάδει με το παγκόσμιο μοντέλο του omniretail. Τα πολλαπλά κανάλια επαφής με τον καταναλωτή, αλλά και η διασυνδεσιμότητά τους, προσδίδουν μεγάλη αξία στην αγοραστική εμπειρία.

Σήμερα, ο καταναλωτής μπορεί να επισκεφθεί ένα από τα 6 καταστήματα του δικτύου μας σε όλη την Κύπρο, και να αποκτήσει το προϊόν που επιθυμεί. Εναλλακτικά, μπορεί να το επιλέξει μέσα από το public.cy όταν βρίσκεται ο ίδιος στο κατάστημα ή στον δικό του χώρο.

Τα πιο πάνω, σε συνδυασμό με τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες που προσφέρουμε, όπως ευέλικτους τρόπους πληρωμής, after sales και παράδοσης, δίνουν στον καταναλωτή το επίπεδο εξυπηρέτησης που αναζητά.

Το πιο πάνω μεταφράζεται και σε αριθμούς. Σήμερα στην Κύπρο, τα Public είναι o No1 retailer τεχνολογίας, home living & ψυχαγωγίας σε μέγεθος με την υψηλότερη ποιότητα και τη μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών.

Με €60 εκατ. πωλήσεις μέσα από το δίκτυο μας στην Κύπρο, τα Public ξεχωρίζουν για την ενιαία, πολυκαναλική, αγοραστική εμπειρία που περιλαμβάνει όλο το ταξίδι του καταναλωτή τόσο στο διαδικτυακό κατάστημα όσο και στα φυσικά καταστήματα.

Ο παράγοντας τεχνολογία, όπως για παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη, ποιο ρόλο διαδραματίζεται και ποιες αλλαγές αναμένεται να επιφέρει στον τομέα σας;

Οι τεχνολογικές καινοτομίες αλλάζουν συνεχώς τη ζωή μας. Στα Public έχουμε αποδείξει ότι τολμάμε να υιοθετούμε πιο γρήγορα τις διεθνείς τάσεις και να πειραματιζόμαστε. Πιστεύουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα δώσει σημαντικό added value σ’ εμάς και στους καταναλωτές.

Για παράδειγμα, πολύ σύντομα μέσω της τεχνητής νοημοσύνης θα είμαστε σε θέση να συλλέγουμε τα χαρακτηριστικά των προϊόντων από τους προμηθευτές με μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια. Στο κομμάτι των data analytics θα έχουμε σε λίγο καιρό τεράστιες δυνατότητες παραμετροποίησης καθώς και εργαλεία που δεν φανταζόμασταν. Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να προγραμματίσουμε τις βάρδιες του προσωπικού, λαμβάνοντας υπ’ όψιν προβλέψεις για την επισκεψιμότητα και συνυπολογίζοντας παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες, η αγορά, κ.ά.

Για να πειραματιστούμε και να είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε ομαλά τις αλλαγές η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική.

Στα Public, η εκπαίδευση των ανθρώπων μας, δεν περιορίζεται σε ένα απλό εργαλείο HR. Είναι κομβικό να ενημερώνουμε και να καταρτίζουμε διαρκώς το προσωπικό μας σε νέες τεχνολογίες, για να μπορούμε να ανταγωνιζόμαστε με καινούργιες ιδέες και καινοτομίες.

Για τον σκοπό αυτό, δημιουργήσαμε ένα ψηφιακό εργαλείο εκπαίδευσης και upskilling των ανθρώπων μας, ώστε να έχουν πρόσβαση ανά πάσα στιγμή σε εξειδικευμένα sessions.

Δειτε Επισης

Τα υβριδικά ψαλιδίζουν τα μερίδια αγοράς των βενζινοκίνητων-Οι κορυφαίες μάρκες του τριμήνου
Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)