Powered by

Άλμα 13%, σε υψηλό δύο ετών, στο καταναλωτικό κλίμα τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ

Άλμα 13% σημείωσε τον Ιανουάριο το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι σχεδόν ετών, ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών και ανήλθε στο 78,8 τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του πανεπιστημίου, σημειώνοντας έντονη άνοδο σε σχέση με τον Δεκέμβριο, όταν ο δείκτης βρισκόταν στο 69,7.

Τα στοιχεία είναι πιθανό να θεωρηθούν καλά νέα για την εκστρατεία επανεκλογής του Προέδρου Τζο Μπάιντεν το 2024, ο οποίος αγωνίζεται να πείσει τους Αμερικανούς καταναλωτές ότι έχει κάνει καλή δουλειά στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, συνεχίζοντας παράλληλα να στηρίζει την αμερικανική οικονομία.

Ωστόσο, αυτά τα καλά οικονομικά νέα στο σημερινό περιβάλλον υψηλών επιτοκίων είναι πιθανό να μειώσουν τις πιθανότητες πρόωρης μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η Fed είναι αποφασισμένη να μειώσει τον πληθωρισμό διατηρώντας τα επιτόκια σε υψηλό επίπεδο, πράγμα που σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει αυξημένο τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις.

Ο Τζάρεντ Μπερνστάιν, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Αμερικανού Προέδρου, χαρακτήρισε την άνοδο του καταναλωτικού κλίματος "την τελευταία ένδειξη ότι το οικονομικό σχέδιο του Προέδρου Μπάιντεν αποδίδει αποτελέσματα τα οποία αισθάνονται περισσότεροι Αμερικανοί".

Ο αριθμός του Ιανουαρίου δείχνει ότι "η απότομη αύξηση του Δεκεμβρίου δεν ήταν τυχαία", αναφέρει σε δήλωσή η Διευθύντρια της Έρευνας Καταναλωτών του Πανεπιστημίου Joanne Hsu, προσθέτοντας ότι πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο καταναλωτικού κλίματος από τον Ιούλιο του 2021.

Οι απόψεις των καταναλωτών, συνέχισε, βοηθήθηκαν από την πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός έχει γυρίσει σελίδα, παράλληλα με τη βελτίωση των προσδοκιών για το εισόδημα.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί