Powered by

Αύξησε τα αποθέματα χρυσού της κατά 225 τόνους η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας

Αύξηση των αποθεμάτων χρυσού της το 2023 κατά 225 τόνους, φθάνοντας στους συνολικά 2.235 τόνους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε η Λαϊκή (Κεντρική) Τράπεζα της Κίνας.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, τα αποθέματα χρυσού της Κίνας αντιπροσωπεύουν πλέον το 4,3% των επίσημων συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας.

Σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 14 μηνών (από Νοέμβριο 2022 όταν άρχισαν οι αγορές χρυσού από μέρους της Κεντρικής Τράπεζας) τα αποθέματα χρυσού της Κίνας αυξήθηκαν κατά 287 τόνους.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, τα κινεζικά Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (ETFs) χρυσού προσέλκυσαν συνολικό ποσό, ύψους 5 δισεκατομμυρίων γουάν (654 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) το 2023, ενώ το συνολικό, υπό διαχείριση, ενεργητικό τους αυξήθηκε σε 29 δισ. γουάν (4 δισ. δολάρια ΗΠΑ), καταγράφοντας το υψηλότερο ιστορικά επίπεδο. Οι συμμετοχές στα ETFs χρυσού αυξήθηκαν κατά 10 τόνους, σε συνολικά 62 τόνους.

Η αυξανόμενη ζήτηση για ETFs χρυσού από τους εγχώριους επενδυτές στην Κίνα οφείλεται, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, στην σημαντική αύξηση της τοπικής τιμής του χρυσού και της απογοητευτικής απόδοση άλλων τοπικών περιουσιακών στοιχείων, στις οικονομικές και γεωπολιτικές αβεβαιότητες σε όλο τον κόσμο, στις συνεχείς ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας για αγορές χρυσού και στις αυξανόμενες προσπάθειες προώθησης του χρυσού από τους παρόχους ETFs χρυσού.

Υποστηριζόμενη από τους γεωπολιτικούς κινδύνους, τις σημαντικές αγορές των Κεντρικών Τραπεζών - και τις εντεινόμενες προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες – η τιμή του χρυσού, σε δολάρια ΗΠΑ, αυξήθηκε κατά 14% το 2023, ενώ σε κινέζικο γουάν αυξήθηκε κατά 17%, ξεπερνώντας τις επιδόσεις όλων των σημαντικών εγχώριων περιουσιακών στοιχείων.

Αυτή η ενίσχυση της τιμής του χρυσού σε γουάν, σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή του σε δολάρια ΗΠΑ, ήταν κυρίως αποτέλεσμα της αδυναμίας του κινέζικου νομίσματος.

Το ασφάλιστρο της τιμής του χρυσού μεταξύ Χρηματιστηρίου Σαγκάης και Λονδίνου εκτοξεύθηκε κατά τη διάρκεια του 2023, φθάνοντας, σε ετήσιο μέσο όρο, τα 29 δολάρια ΗΠΑ ανά ουγγιά, ή 1,5% υψηλότερα, επίπεδο που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ, ενώ σε μηνιαία μέση βάση, το ασφάλιστρο άγγιξε το Σεπτέμβριο του 2023, το ρεκόρ των 75 δολαρίων ΗΠΑ ανά ουγγιά.

Το ημερήσιο ιστορικό ρεκόρ της τιμής του ασφάλιστρου σημειώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 2023, όταν ανήλθε, για την εγχώρια τιμή του χρυσού, στα 121 δολάρια ΗΠΑ ανά ουγγιά.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί