Powered by

Σε εφαρμογή οι κανόνες για ελάχιστη φορολόγηση 15% για πολυεθνικές στην ΕΕ

Σε εφαρμογή τέθηκαν από την 1η Ιανουαρίου οι νέοι κανόνες της ΕΕ για θέσπιση ελάχιστου συντελεστή πραγματικής φορολόγησης 15% για τις πολυεθνικές εταιρείες, στη βάση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε σε επίπεδο αρχηγών κρατών των G7 τον Ιούνιο του 2021.

«Η εφαρμογή αυτής της ιστορικής μεταρρύθμισης στην Ευρώπη και σε δικαιοδοσίες ανά τον κόσμο σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης των εταιρειών», ανέφερε σχετικά ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, στόχος είναι το φορολογικό πλαίσιο της ΕΕ να καταστεί δικαιότερο και σταθερότερο, μέσω του εκσυγχρονισμού και της προσαρμογής του στις συνθήκες του σημερινού παγκοσμιοποιημένου ψηφιακού κόσμου. Η εφαρμογή των κανόνων ελάχιστης πραγματικής φορολόγησης που συμφωνήθηκαν ομόφωνα από τα κράτη μέλη το 2022, επισημοποιεί την εφαρμογή από την ΕΕ των λεγόμενων κανόνων του «πυλώνα 2», οι οποίοι εγκρίθηκαν στο πλαίσιο της παγκόσμιας συμφωνίας για τη διεθνή φορολογική μεταρρύθμιση το 2021.

«Καλώ όλους όσους υπέγραψαν την παγκόσμια φορολογική συμφωνία να κάνουν τα λόγια τους πράξη και να θέσουν άμεσα σε εφαρμογή αυτή τη βασική μεταρρύθμιση, η οποία έχει τη δυνατότητα να αποφέρει επιπλέον 220 δις δολάρια ετησίως και να βοηθήσει χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο να χρηματοδοτήσουν κρίσιμες επενδύσεις και δημόσιες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας», πρόσθεσε ο κ. Τζεντιλόνι.

Παγκοσμίως, σχεδόν 140 δικαιοδοσίες έχουν πλέον εφαρμόσει τους εν λόγω κανόνες. Μειώνοντας τα κίνητρα των επιχειρήσεων να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε δικαιοδοσίες με χαμηλή φορολογία, ο πυλώνας 2 περιορίζει τον λεγόμενο «ανταγωνισμό προς τα κάτω» μάχη μεταξύ κρατών για μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος των εταιρειών προκειμένου να προσελκύουν επενδύσεις. Όπως προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση, έχουν ήδη υπάρξει αποτελέσματα, καθώς ορισμένες δικαιοδοσίες με μηδενική φορολογία ανακοίνωσαν τη θέσπιση φόρου εισοδήματος εταιρειών για τις εταιρείες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των κανόνων.

Οι κανόνες αφορούν τους πολυεθνικούς ομίλους επιχειρήσεων και τους εγχώριους ομίλους μεγάλης κλίμακας στην ΕΕ με συνδυασμένα χρηματοοικονομικά έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ ετησίως. Θα εφαρμόζονται σε κάθε μεγάλο όμιλο, εγχώριο και διεθνή, με μητρική ή θυγατρική εταιρεία εγκατεστημένη σε κράτος μέλος της ΕΕ.

Η οδηγία περιλαμβάνει ένα κοινό σύνολο κανόνων σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού και εφαρμογής του οφειλόμενου «συμπληρωματικού» φόρου σε μια συγκεκριμένη χώρα σε περίπτωση που ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής είναι κάτω του 15 %. Εάν μια θυγατρική εταιρεία δεν φορολογείται με τον ελάχιστο πραγματικό συντελεστή στην ξένη χώρα στην οποία είναι εγκατεστημένη, το κράτος μέλος της μητρικής εταιρείας εφαρμόζει επίσης συμπληρωματικό φόρο στη μητρική. Επιπλέον, η οδηγία διασφαλίζει την αποτελεσματική φορολόγηση σε περιπτώσεις που η μητρική εταιρεία βρίσκεται εκτός της ΕΕ, σε χώρα με χαμηλή φορολογία η οποία δεν εφαρμόζει ισοδύναμους κανόνες.

Η εξασφάλιση ενός παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας όσον αφορά την ελάχιστη φορολογία των εταιρειών είναι ένας από τους δύο άξονες εργασίας (πυλώνας 2) της παγκόσμιας συμφωνίας του Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). ο άλλος είναι η μερική ανακατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων (πυλώνας 1).

Βάσει του τελευταίου, θα προσαρμοστούν οι διεθνείς κανόνες σχετικά με τον τρόπο επιμερισμού της φορολογίας των εταιρικών κερδών των μεγαλύτερων και πλέον κερδοφόρων πολυεθνικών εταιρειών μεταξύ των χωρών, ώστε να αντικατοπτρίζεται η μεταβαλλόμενη φύση των επιχειρηματικών μοντέλων και η ικανότητα των εταιρειών να δραστηριοποιούνται χωρίς φυσική παρουσία.

Δειτε Επισης

Οι πέντε προτάσεις των Ευρωπαίων εφοπλιστών για την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας
Η Boeing παγώνει τις προσλήψεις-Ενδέχεται να θέσει σε διαθεσιμότητα εργαζομένους
Απώλειες για το bitcoin εν αναμονή της μείωσης επιτοκίων από Fed
Γερμανία: Άνοιξε έρευνα για την Commerzbank-Δυσαρέσκεια για UniCredit
Αγορές: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Fed-Οι κινητήριοι μοχλοί της εβδομάδας
Πλουσιότεροι θα γίνουν οι πλούσιοι-Στα πόσα τρις δολάρια θα εκτοξευθεί η περιουσία τους
Νάγκελ: Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να βγει από το τέλμα η γερμανική οικονομία
Βρετανία: Κρατικοποιεί τον φορέα εκμετάλλευσης δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας για €746 εκ.
Οριστικοποίησαν υψηλούς δασμούς στα κινεζικά EVs και σε μπαταρίες οι ΗΠΑ-Αυξήσεις δισεκατομμυρίων
Η εκτίμηση του CEO της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Τουρκίας για μείωση των επιτοκίων στην χώρα