Συμφωνία Τμ. Περιβάλλοντος για 129 συμπιεστές χαρτιού σε Λεμεσό-Πάφο

Στην υπογραφή συμφωνίας για εγκατάσταση, εκπαίδευση στη χρήση και πενταετή συντήρηση 129 συμπιεστών χαρτιού, προχώρησε το Τμήμα Περιβάλλοντος, για το έργο «Πρόγραμμα μείωσης στερεών δημοτικών αποβλήτων παραλιακών ξενοδοχειακών μονάδων και πλησίον συναφών χώρων μαζικής παραγωγής αποβλήτων στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου».

Η τελετή υπογραφής της συμφωνίας, με τη βιομηχανία μεταλλικών αμαξωμάτων «Πανάος Λτδ», πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, με την Ανώτερη Λειτουργό του Τμήματος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Κωνσταντινίδου να παρουσιάζει το έργο, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ» 2021-2027 με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ.

Κατά την παρουσίαση, η Ανώτερη Λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος υπογράμμισε ότι σήμερα, στο παραλιακό μέτωπο των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου, δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές για τη σωστή διαλογή στην πηγή και χωριστή συλλογή των δημοτικών στερεών αποβλήτων, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων σε δρόμους και πεζοδρόμια και δημιουργίας εστιών μόλυνσης και δημόσιας οχληρίας.

Με βάση τα στατιστικά του 2021, πρόσθεσε, μόνο το 18% των αστικών αποβλήτων ανακυκλώνεται στην Κύπρο, ενώ το ποσοστό που καταλήγει στους χώρους υγειονομικής ταφής ανέρχεται στο 78%.

Οι 129 συμπιεστές χαρτιού, εξοπλισμένοι με σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης, αφορούν στην πρώτη από τις δέκα δράσεις του έργου, μέσω του οποίου επιδιώκεται η επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων 2022-2028 και του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημιουργίας Αποβλήτων 2023-2029 για διαλογή στην πηγή και χωριστή συλλογή δημοτικών αποβλήτων.

Η ολοκλήρωση της σύμβασης αναμένεται σε 24 μήνες, ενώ η συμφωνία προβλέπει την συντήρηση των 129 συμπιεστών χαρτιού (12 m³, 10 m³ και 8 m³) μέχρι τον Ιανουάριο του 2031.

Από τους 129 συμπιεστές χαρτιού, επτά θα τοποθετηθούν στο Δήμο Λεμεσού, δέκα στην κοινότητα Αγίου Τύχωνα, πέντε στο Δήμο Γερμασόγειας, τρεις στην κοινότητα Παρεκκλησιάς, 54 στο Δήμο Πάφου, 23 στο Δήμο Γερμοσκήπου, 16 στο Δήμο Πέγειας, έξι στο Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς και πέντε στην κοινότητα Νέου Χωριού.

Όπως εξήγησε η κα. Κωνσταντινίδου, οι συμπιεστές χαρτιού θα τοποθετηθούν σε χώρους κοντά σε ξενοδοχειακές μονάδες, εστιατόρια και καφετέριες, ενώ θα γίνεται ελεγχόμενη πρόσβαση μόνο από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, μέσω ειδικών καρτών.

Οι επόμενες δράσεις που θα ακολουθήσουν, με ορίζοντα ολοκλήρωσης μέχρι και το 2026, αφορούν στη λειτουργία 110 μικρών συμπιεστών χαρτιού, 72 κάδων απορριμμάτων (skip), 78 βυθιζόμενων κάδων με σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης, οκτώ απορριμματοφόρων οχημάτων και δυο μηχανών θρυμματισμού κλαδεμάτων.

Δειτε Επισης

Η αποστολή του Lidl Kids Team Κύπρου στο Μόναχο που χάρισε θέαμα και εμπειρίες ζωής
Ανανέωση συνεργασίας Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος με TechIsland
Κίνα: Σημαντική ανάπτυξη για την κινεζική ναυπηγική βιομηχανία το πρώτο εξάμηνο
4ο Cyber Security Conference: Ο Allan Boardman στην Κύπρο
Είκοσι χρόνια CSC Christodoulou-Επετειακή εκδήλωση στην παρουσία συνεργατών και πελατών της εταιρείας
Η BBF υπερήφανος ετήσιος χορηγός του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού
Σε λειτουργία η Ακαδημία της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων «Professional Skills Academy»
Ανοίγει ξανά μετά από δέκα χρόνια τις πύλες του το Δασικό Κολλέγιο... Το πρόγραμμα που θα προσφέρει
Finvasia: Υγειονομική περίθαλψη με... γιατρικό την καινοτομία-Πώς ένας ινδικός όμιλος στην Κύπρο αλλάζει τον τομέα της υγείας
Εικονικός Μαραθώνιος Πάφου: Τα έργα Πολιτικής Συνοχής όπως δεν τα έχετε ξαναδεί