Powered by

Ανέκαμψαν το 2023 οι εισαγωγές σιταριού της Αιγύπτου, το 69,5% εισήχθη από Ρωσία

Αύξηση πέραν του ενός εκατομμυρίου μετρικών τόνων σημείωσαν οι εισαγωγές σιταριού της Αιγύπτου το 2023, σύμφωνα με στοιχεία που είδε το Reuters, με τους εμπόρους να επικαλούνται τη μείωση των τιμών, παγκοσμίως, από τα υψηλά επίπεδα που ανήλθαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών της Αιγύπτου το 2023 προήλθε από τη Ρωσία, με τις αποστολές να αυξάνονται κατά 39,5%, σε 7,56 εκατ. τόνους, αντιπροσωπεύοντας το 69,5% των συνολικών εισαγωγών σιταριού.

Ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σιταριού στον κόσμο, η Αίγυπτος χρησιμοποιεί το σιτάρι που αγοράζει για το επιδοτούμενο ψωμί το οποίο διατίθεται σε περισσότερα από τα δύο τρίτα του πληθυσμού της βορειοαφρικανικής χώρας, των 105 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η Αίγυπτος εισήγαγε περίπου 10,88 εκατομμύρια τόνους σιταριού το 2023, μια αύξηση κατά 14,7%, από τους 9,48 εκατομμύρια τόνους το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Αυτό συνέβη κυρίως επειδή οι παραδόσεις σιταριού στον κρατικό αγοραστή της Αιγύπτου, τη Γενική Αρχή Εφοδιασμού Εμπορευμάτων (GASC), αυξήθηκαν κατά 26%, σε περίπου 5,6 εκατομμύρια τόνους.

Οι εισαγωγές από τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 1,3% σε 5,12 εκατομμύρια τόνους.

"Οι εισαγωγές το 2022 ήταν εξαιρετικά χαμηλές λόγω των υψηλών τιμών και της κρίσης συναλλάγματος μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τους εισαγωγείς να μην είναι σε θέση να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες", δήλωσε ο Hesham Soliman, Πρόεδρος της αιγυπτιακής εταιρείας εισαγωγής σιταριού Mediterranean Star.

Ο αυξανόμενος πληθυσμός και η αυξανόμενη ζήτηση θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών σιταριού, αν δεν υπήρχε η χρόνια έλλειψη συναλλάγματος της Αιγύπτου, πρόσθεσε.

Οι συνολικές εισαγωγές σιταριού της Αιγύπτου μειώθηκαν κατά 18,7% σε περίπου 9,5 εκατομμύρια τόνους το 2022 και εκτιμάται ότι είναι οι χαμηλότερες από το 2013, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία διέκοψε τις αγορές σιταριού της GASC, προκάλεσε αύξηση των τιμών παγκοσμίως, και επιδείνωσε την κρίση συναλλάγματος στην Αίγυπτο, με αποτέλεσμα οι ιδιώτες εισαγωγείς να αδυνατούν να πληρώσουν για το σιτάρι που βρισκόταν στα λιμάνια της χώρας.

Οι εισαγωγές σιταριού από την Ουκρανία αυξήθηκαν σε 1,28 εκατ. τόνους, μετά τη μείωσή τους στους 845.587 τόνους το 2022, αντιπροσωπεύοντας το 11,8% των συνολικών εισαγωγών.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί