Powered by

Scope: Η αλλαγή πολιτικής αμβλύνει οικονομικούς κινδύνους για Τουρκία

Η μεταστροφή της νομισματικής πολιτικής της Τουρκίας, μετά τις γενικές εκλογές του περασμένου έτους, μείωσε τους κινδύνους μιας βαθύτερης κρίσης του ισοζυγίου πληρωμών ή/και μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, τονίζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope.

«Εάν διατηρηθεί και τύχει προσεκτικής διαχείρισης, η τρέχουσα πολιτική θα βελτιώσει τα μακροπρόθεσμα πιστωτικά θεμελιώδη μεγέθη» της Τουρκίας, υπογραμμίζει ο γερμανικός οίκος σε ειδική του ανάλυση με τίτλο «Οι οικονομικοί και χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι της Τουρκίας αμβλύνονται από την πρόσφατη στροφή προς την ομαλοποίηση της πολιτικής».

Ο Scope αναφέρει ότι στις 12 Ιανουαρίου αναθεώρησε τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας σε Σταθερές από Αρνητικές, με βάση την πρόσφατη καταγραφή μιας πιο συμβατικής πολιτικής μετά τις γενικές εκλογές του Μαΐου 2023.

Η στροφή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας προς μια σταθερά αυστηρότερη νομισματική πολιτική για τη μείωση του διψήφιου πληθωρισμού έχει βελτιώσει την αξιοπιστία της και έχει αποκαταστήσει μέρος της ζημίας που προκλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια στη φήμη της χώρας σε σχέση με την ορθή οικονομική διαχείριση, προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι οι αρκετές αυξήσεις των επιτοκίων και η επιλεκτική πιστωτική σύσφιξη έχουν αρχίσει να επιβραδύνουν την πιστωτική ανάπτυξη και την ιδιωτική κατανάλωση, μειώνοντας έτσι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και τις ακαθάριστες εξωτερικές χρηματοδοτικές ανάγκες, που εκτιμώνται σε 250 δισ. δολάρια ΗΠΑ το 2024 (περίπου 19% του ΑΕΠ).

Ο Scope αναφέρει ότι η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Τουρκίας θα πρέπει να είναι ευκολότερη, καθώς η βελτίωση του κλίματος μεταξύ των ξένων επενδυτών θα μεταφραστεί σε εισροές κεφαλαίων, και προσθέτει ότι το τουρκικό Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αντλήσει εξωτερική χρηματοδότηση ύψους 10 δισ. δολαρίων το 2024.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο, είναι η αύξηση των ακαθάριστων διεθνών αποθεμάτων της Τουρκίας, εξαιρουμένου του χρυσού, τα οποία ανήλθαν σε 92,8 δισ. δολάρια τον Δεκέμβριο, από 55,7 δισ. δολάρια τον Μάιο του 2023.

«Ακόμη και έτσι, τα διεθνή αποθέματα παραμένουν ανεπαρκή για την κάλυψη των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών», υπογραμμίζει.

Εάν η Κεντρική Τράπεζα διατηρήσει την πρόσφατη ορθόδοξη πολιτική της προσέγγιση, αναμένουμε μια σταδιακή επανεξισορρόπηση της οικονομίας της Τουρκίας, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ανθεκτικότητάς της σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς, προσθέτει.

Ωστόσο, αναφέρει πως οι εξωτερικοί και χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι παραμένουν μεγάλοι, μέχρι να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού. 

Ο οίκος αναμένει ότι η αύξηση που καταγράφει το τουρκικό ΑΕΠ θα μειωθεί ελαφρώς, καθώς οι αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης αντισταθμίζονται από τις προσπάθειες ανοικοδόμησης μετά τον σεισμό του Φεβρουαρίου του 2023, και προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 3,3% το 2024, από 4,1% το 2023.

Αναφέρει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζει δημοσίως την πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας, έχοντας προηγουμένως υποστηρίξει ότι τα χαμηλά επιτόκια θα περιορίσουν τον πληθωρισμό.

"Παρόλα αυτά, μια εντονότερη από την αναμενόμενη οικονομική επιβράδυνση λόγω, για παράδειγμα, ενός εξωτερικού σοκ ή/και αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων, θα μπορούσε να δοκιμάσει τη διάρκεια της πρόσφατης στροφής προς την ομαλοποίηση της πολιτικής", σημειώνει ο οίκος.

Μια δοκιμασία της υφιστάμενης νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με τον Scope, θα είναι η δέσμευση της τουρκικής Κυβέρνησης σε ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές, ενόψει των τοπικών εκλογών του Μαρτίου, καθώς η οικονομία επιβραδύνεται υπό τον αντίκτυπο της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής των τελευταίων μηνών.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί