Ένταση στην Επ. Παιδείας για το ΤΕΠΑΚ-Η επέκταση, τα οδοιπορικά και ο έλεγχος του προϋπολογισμού

Σε υψηλούς τόνους και με αντεγκλήσεις μεταξύ βουλευτών, του Πρύτανη και του Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών του ΤΕΠΑΚ διεξήχθη την Τετάρτη η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας. Στη συνεδρία τέθηκαν επί τάπητος διάφορα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου - όπως τα οδοιπορικά, η επέκταση του ΤΕΠΑΚ και θέματα αλλαγής νομοθεσίας, αλλά και το αίτημα του Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών του πανεπιστημίου για απαλλαγή από τα καθήκοντα του ελέγχοντος λειτουργού του προϋπολογισμού του πανεπιστημίου, ενώ τοποθετήθηκε και ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Παναγιώτης Ζαφείρης.

«Κουλτούρα άρνησης ελέγχου»
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί στην Επιτροπή την ερχόμενη Τετάρτη.

Μιλώντας μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι «δεν είμαστε δικαστήριο και δεν μπορούμε να αποφανθούμε περί αθώων και ενόχων», υποδεικνύοντας ότι υπάρχει σοβαρό θέμα ελέγχου. Ακόμη έκανε λόγο για κουλτούρα άρνησης ελέγχου, προσθέτοντας ότι είναι επιβεβλημένη η ανάληψη δράσης από τον Γενικό Εισαγγελέα. 

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει έλεγχος των καταγγελιών, σημειώνοντας ότι «οι θεσμοί είναι ανάπηροι». Όπως είπε, δέχτηκε μηνύματα από αξιωματούχους κομμάτων για αποτροπή της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε εντός της συνεδρίας της Επιτροπής ότι το ΤΕΠΑΚ είχε πολύ αρνητική εικόνα, η οποία άλλαξε προς το θετικότερο τα τελευταία χρόνια, κάνοντας λόγο για «επιτυχία των νυν πρυτανικών αρχών». 

«Από το 2007 φτύσαμε αίμα για τη δημιουργία της Σχολής στην Πάφο. Θεωρώ ότι πάμε καλά», τόνισε. Εν συνεχεία, έθεσε σειρά ερωτημάτων για τα εξ αποστάσεως προγράμματα του ΤΕΠΑΚ, για τη στασιμότητα στην τροποποίηση των κανονισμών του Πανεπιστημίων και για τα οδοιπορικά των καθηγητών της Σχολής στην Πάφο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, χαιρέτισε την πρόταση για δημιουργία σχολής του ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να θωρακίζουμε τα δημόσια πανεπιστήμια. Αναμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής, είπε. 

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, είπε ότι η τοποθέτηση του Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ ήταν «τεκμηριωμένη και πειστική», αλλά είπε ότι υπάρχουν ζητήματα. Εισηγήθηκε τη διαμόρφωση στρατηγικής μέσω εκ των προτέρων διαβούλευσης του Υπουργείου Παιδείας με τις πολιτικές δυνάμεις στον διάλογο για τη στρατηγική περί Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που έχει εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Δεν υπάρχει κάτι συγκλονιστικό που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό ότι τα Πανεπιστήμια είναι κέντρα διαφθοράς», πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι τα δημόσια πανεπιστήμια αποτελούν ευλογία για τον τόπο, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη νομοθεσία και στα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη. «Η έγνοια μας είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον του πολίτη», κατέληξε.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, είπε ότι επιβάλλεται ο εκσυγχρονισμός των νομοθεσιών. Σε ό,τι αφορά το θέμα του ελέγχοντος λειτουργού, επεσήμανε ότι πρέπει κάποιοι να δώσουν απαντήσεις και ότι πρέπει η Νομική Υπηρεσία να ξεκαθαρίσει το θέμα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, υπέδειξε ότι πρέπει να βρεθεί ο τρόπος στήριξης της φοίτησης δυσπραγούντων φοιτητών σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Ακόμη, ζήτησε διευκρινίσεις για τους καθηγητές της σχολής στην Πάφο.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, ζήτησε την εξέταση των καταγγελιών και την τιμωρία όσων έχουν παρανομήσει. «Υπάρχει ή δεν υπάρχει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τα οδοιπορικά των καθηγητών στη σχολή της Πάφου;», διερωτήθηκε, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα. Ακόμη, διερωτήθηκε γιατί είναι ακέφαλη η Σχολή στην Πάφο, ζητώντας να μπει επικεφαλής στη Σχολή. Επί του θέματος, υπήρξε λεκτική αντιπαράθεση του κ. Τρυφωνίδη με τον Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ, ο οποίος ζήτησε την προώθηση αλλαγών στη νομοθεσία.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι ζήτησε να δοθούν διευκολύνσεις για τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στην Πάφο και να διευκρινιστεί το θέμα των οδοιπορικών. «Ζητήσαμε από το Υπουργείο Παιδείας και τον Πρύτανη να μπει επικεφαλής της Σχολής για την εύρυθμη λειτουργία της», κατέληξε.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Αντώνη Θεοχάρους, εκπρόσωπο της Συντεχνίας Ακαδημαϊκού Προσωπικού του ΤΕΠΑΚ. «Έπρεπε να είσαστε φυλακή αν δεν σας έβγαζαν μάρτυρα κατηγορίας», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, με τον κ. Θεοχάρους να απαντά ότι έχει αποφανθεί η δικαιοσύνη.

Απευθυνόμενος προς τον Κώστα Χόππα, Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών του ΤΕΠΑΚ, ανέφερε ότι από τις 40 καταγγελίες που είχαν υποβληθεί, αποσύρθηκαν οι 33 και διερωτήθηκε αν έχουν διερευνηθεί οι υπόλοιπες 7. Ακόμη, αναφέρθηκε στο κόστος ανέγερσης φοιτητικών εστιών στον πρώην οικισμό Βερεγγάρια. Απευθυνόμενος προς την εκπρόσωπο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σημείωσε ότι πρέπει να διοριστεί ανακριτική ομάδα για να κάνει «φύλλο και φτερό» τις αποφάσεις του ΤΕΠΑΚ, υποδεικνύοντας ότι κανείς δεν μπορεί να είναι υπεράνω του νόμου.

Για άθλο, μιλά ο Πρύτανης
Ο Παναγιώτης Ζαφείρης, Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, ανέφερε ότι ο Πρύτανης είναι σύμφωνα με τον νόμο ο εκτελεστικός Διευθυντής του Πανεπιστημίου και έχει την ευθύνη της διοίκησης. Όπως είπε, στα τελευταία 4 χρόνια της πρυτανείας του «έγινε άθλος», επισημαίνοντας ότι ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών του Πανεπιστημίου, Κώστας Χόππας, είχε τεράστιο ρόλο στην αποπεράτωση αυτού του έργου. «Το πανεπιστήμιο που θα παραδώσω σε 4 χρόνια θα είναι διπλάσιο από αυτό που παρέλαβα», σημείωσε, τονίζοντας ότι έχουν επιλυθεί σημαντικά θέματα που χρόνιζαν.

Εν συνεχεία, είπε ότι το κράτος ζητά από το Πανεπιστήμιο να μειώσει τον προϋπολογισμό του κατά 3 εκατ. ευρώ. Είπε ακόμη ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας. «Έχουμε την πρόθεση να προχωρήσουμε, αλλά δεν μας αφήνει η Ελεγκτική Υπηρεσία», υπογράμμισε, καλώντας το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) να αναλάβει πρωτοβουλία για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας των δημοσίων πανεπιστημίων. 

Σε ό,τι αφορά το Τμήμα Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού, ο κ. Ζαφείρης επεσήμανε ότι αποφασίστηκε από το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου η κατ’ αποκοπήν καταβολή των οδοιπορικών για την Πάφο. Διευκρίνισε ότι μέχρι σήμερα δεν καταβλήθηκαν οδοιπορικά. Ως προς το Τμήμα Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ, ο Πρύτανης είπε ότι αυτό λειτούργησε το 2020 επί δικής του πρυτανείας και σήμερα υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από τους καλύτερους φοιτητές. Όπως εξήγησε, δεν λειτούργησε προηγουμένως αφού υπήρχαν διαμάχες για τη στελέχωσή του. 

Ο Κώστας Χόππας, Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών του ΤΕΠΑΚ, ανέφερε ότι το αίτημά του για απαλλαγή από τα καθήκοντα του ελέγχοντος λειτουργού του προϋπολογισμού του πανεπιστημίου οφείλεται σε «σοβαρές δυσκολίες που συναντά κατά την άσκηση των καθηκόντων του», κάνοντας λόγο για προσκόμματα που αφορούν στην ορθολογική διαχείριση των πόρων του Πανεπιστημίου.

Κατόπιν, ανέφερε ότι δέχεται «ύβρεις, συκοφαντίες και εκφοβισμό», κάτι που – όπως είπε - συμβαίνει εδώ και 3 χρόνια, προσθέτοντας ότι αυτές οι επιθέσεις έχουν κορυφωθεί τον τελευταίο καιρό.

Ρήξη Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών με τους ακαδημαϊκούς
Ο Αντώνης Θεοχάρους, εκπρόσωπος της Συντεχνίας Ακαδημαϊκού Προσωπικού του ΤΕΠΑΚ, ανέφερε ότι ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών είναι σε ρήξη με την ακαδημαϊκή κοινότητα, σημειώνοντας ότι η στάση του οδηγεί το Πανεπιστήμιο σε εσωστρέφεια. 

Ακολούθως, τόνισε ότι η σχολή της Πάφου είναι ακέφαλη. Δεν έχει καταβληθεί κανένα ποσό στους συναδέλφους της Πάφου, είπε και διευκρίνισε ότι το κονδύλι που αφορά τα οδοιπορικά του προσωπικού στην εν λόγω σχολή ανέρχεται στις 40.000 ευρώ. Ωστόσο, συνέχισε, θα μειώνεται κάθε χρόνο για τα επόμενα 23 χρόνια, αφού καλύπτει μόνο υφιστάμενο προσωπικό και όχι νεοδιορισθέντες. «Είμαστε υπέρ του ελέγχου, αλλά ας μας αφήσουν να δουλέψουμε», πρόσθεσε. Σημείωσε ότι έχει υποβάλει πολλές καταγγελίες. Σε αυτό το σημείο, υπήρξε ένταση με τον ανεξάρτητο βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους, κατά την οποία έγινε λόγος περί «κλεφτών».

Η Ροδούλα Ευαγόρου, εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, επεσήμανε ότι είναι θέμα του Υπουργείου Παιδείας να ελέγξει τα προβλήματα που υπάρχουν. Είπε ακόμη ότι λήφθηκε απόφαση από το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου για παραχώρηση κατ’ αποκοπήν οδοιπορικών για την λειτουργία του Ξενοδοχειακού Τμήματος του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο, για το υφιστάμενο προσωπικό μέχρι το 2052. Η υπόθεση εστάλη στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, αφού δεν καταβάλλονται οδοιπορικά σε κανένα στη Δημόσια Υπηρεσία, πρόσθεσε.

Επιπλέον, η κ. Ευαγόρου είπε ότι κατά την περίοδο 2017-20 υποβλήθηκαν 40 καταγγελίες, οι πλείστες εκ των οποίων έχουν αποσυρθεί. Πρέπει να διεξαχθεί έρευνα για όλες τις καταγγελίες, τόνισε, προσθέτοντας ότι καταβλήθηκαν δαπάνες 1,3 εκατ. ευρώ για το Τμήμα Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ κατά την περίοδο 2016-2020 χωρίς το εν λόγω Τμήμα να έχει φοιτητές.

Ο Γιώργος Παντελή, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, υπογράμμισε ότι πρέπει να διερευνηθούν οι κατηγορίες για να διαπιστωθεί αν υπήρξε υπέρβαση εξουσίας. Ακόμη, εξέφρασε τη διαφωνία του Υπουργείου Οικονομικών με το αίτημα Χόππα για αφαίρεση των καθηκόντων του ως ελέγχοντος λειτουργού. 

«Ακούω με έκπληξη ότι μπορεί να ανατιναχθεί η λειτουργία της σχολής του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο λόγω της μη καταβολής επιδομάτων κατ’ αποκοπήν», σημείωσε ο κ. Παντελής, προσθέτοντας ότι τα οικονομικά δεδομένα του Πανεπιστημίου έχουν διογκωθεί, γι’ αυτό και το Υπουργείο έχει διορίσει εξωτερικό ελεγκτή. 

Δειτε Επισης

Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Ε.Ε.: Χαλλούμι ΠΟΠ και αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής στις προσπάθειες προετοιμασίας της επανένωσης
Ικανοποίηση συντεχνιών για συμφωνία πλαίσιο και αυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
Απαντά στις ανησυχίες για τις αυξήσεις στο δημόσιο το Υπ. Οικονομικών-Στόχος η βιωσιμότητα του κρατικού μισθολογίου
Ανδρέας Αλέξη: Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την γήρανση του πληθυσμού και οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξήσεις στο δημόσιο ο επιχειρηματικός κόσμος -Οι μεγάλες ανησυχίες
Ανησυχία ΚΕΒΕ για τη διόγκωση του κρατικού μισθολογίου-Κίνδυνος να καταστεί μη βιώσιμο
Με αμελητέα κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ
Εξορθολογισμό του ρυθμού αύξησης του κρατικού μισθολογίου ζητά η ΟΕΒ-«Να μην επιστρέψουμε στα παλιά»
Aυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσια τομέα μετά από 15 χρόνια και με έναρξη ισχύος τον Οκτώβριο