Powered by

Σκαρφαλώνουν οι αποδόσεις στην Ευρωζώνη μετά τον βρετανικό πληθωρισμό

Σε υψηλό ενός μήνα σκαρφαλώνει η απόδοση του 10ετούς γερμανικού - σημείο αναφοράς για τη ζώνη του ευρώ - καθώς υποχωρεί η αισιοδοξία για περικοπές στα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσα στους επόμενους μήνες.

Η απόδοση στο 10ετές της Γερμανία σκαρφάλωσε στο 2,273% στις πρωινές συναλλαγές, το υψηλότερο από τις 11 Δεκεμβρίου. Αυτή την ώρα κερδίζει 4 μονάδες βάσης στο 2,253%. Η απόδοση στο γερμανικό διετές κερίζει 6 μ.β. στο 2,652% πλησιάζοντας υψηλό μήνα.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τον πληθωρισμό στη Βρετανία τρόμαξαν τους επενδυτές καθώς έδειξαν αναζωπύρωση των ανοδικών πιέσεων στο τέλος του 2023, διαψεύδοντας τους αναλυτές που περίμεναν οι τιμές να συνεχίσουν να επιβραδύνουν.

Ο ετήσιος πληθωρισμός εμφάνισε άνοδο 4% τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών για μικρή επιβράδυνση στο 3,8% από 3,9% το Νοέμβριο, ενώ σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4% ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών για άνοδο 0,2%.

Ο δομικός δείκτης - που δεν περιλαμβάνει τρόφιμα, ενέργεια, αλκοόλ και καπνό - εμφάνισε ετήσια άνοδο 5,1%, επίσης ξεπερνώντας την εκτίμηση για άνοδο 4,9% σε δημοσκόπηση του Reuters.

Οι αποδόσεις στα βρετανικά ομόλογα σκαρφάλωσαν περίπου 10 μ.β. καθώς οι επενδυτές άρχισαν να προσαρμόζουν τις εκτιμήσεις τους για μειώσεις των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας αυτό το έτος.

Η απόδοση στο 10ετές της Ιταλίας στο μεταξύ, κερδίζει 4 μ.β. στο 3,863%. Από την αρχή του μήνα έχει κερδίσει πάνω από 20 μ.β. αν και παραμένει κάτω από τα υψηλά που σημείωσε τον περασμένο Οκτώβριο.

Τα στοιχεία έρχονται ενώ αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού προειδοποιούν σε δημόσιες εμφανίσεις ότι η προσπάθεια να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Κνοτ μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός προειδοποίησε σήμερα ότι οι αγορές "βιάζονται" με τις εκτιμήσεις για τις περικοπές των επιτοκίων.

"Είμαστε αισιόδοξοι ότι υπάρχει μια αξιόπιστη προοπτική ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο επίπεδο του 2% το 2025. Αλλά ακόμα θα πρέπει να γίνουν πολλά για να συμβεί αυτό", ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε σήμερα στην πιθανότητα για μειώσεις των επιτοκίων αυτό το καλοκαίρι, αν και επανέλαβε ότι διατηρείται η αβεβαιότητα στο παγκόσμιο περιβάλλον και κάποια στοιχεία δεν είναι εκεί που θα ήθελε η τράπεζα.

Στις ΗΠΑ, το μέλος του Δ.Σ. της Federal Reserve, Κρίστοφερ Γουόλερ ανέφερε την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει κάποιο λόγο να κινηθεί φέτος όσο γρήγορα ή να κόψει τα επιτόκια της τόσο ραγδαία, όσο σε προηγούμενες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί