AstroBank: Κορυφαία επιλογή στις επενδυτικές υπηρεσίες

Έχοντας αποκτήσει κομβικό ρόλο στα οικονομικά δρώμενα της χώρας, η AstroBank εξελίχθηκε σε κεντρικό πυλώνα του τραπεζικού συστήματος και στοχεύει πλέον στην καθιέρωσή της ως της τρίτης τη τάξει τράπεζας στην Κύπρο, όπως αναφέρει η Επικεφαλής Private Banking, Treasury & ESG, Χάρις Κυνηγού Λάντα.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το Private Banking, έχει δημιουργήσει μια διευρυμένη πελατειακή βάση, η οποία είναι σημαντικά μεγαλύτερη συγκριτικά με το μέγεθος και το market share της ίδιας της τράπεζας στην κυπριακή αγορά.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, τον περασμένο Ιούνιο, η AstroBank έλαβε το βραβείο Best Private Bank - Cyprus στο πλαίσιο των Global Private Banking Innovation Awards 2023.

Η συγκεκριμένη διάκριση αποτελεί το επιστέγασμα του επαγγελματισμού και των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρει η τράπεζα μέσω καινοτόμων ιδεών και προϊόντων.

Mέσω του Private Banking, η AstroBank προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών λύσεων, όπως υπηρεσίες λήψης και διαβίβασης εντολών, παροχής επενδυτικών συμβουλών, διαχείρισης χαρτοφυλακίου, εξιδεικευμένων επενδυτικών προϊόντων χαμηλού κινδύνου και προστασίας κεφαλαίου (κυρίως σε περιόδους μεγάλων πτώσεων των αγορών), εναλλακτικών επενδύσεων, sustainable & impact Investments καθώς επίσης και hedge funds.

Επίσης, προσφέρει υπηρεσίες θεματοφυλακής, συναλλάγματος καθώς και δάνεια με εξασφάλιση επενδυτικά προϊόντα (lombard loans).

Το κύριο πλεονέκτημα του Private Banking της AstroBank, είναι ότι λόγω μεγέθους, η τράπεζα είναι πιο ευέλικτη και προσαρμόζεται στα ζητούμενα του κάθε πελάτη, εστιάζοντας στις ξεχωριστές ανάγκες και προσδοκίες του, για να του προσφέρει τις εξατομικευμένες λύσεις που επιζητά.

Η πολυετής και διεθνής πείρα των στελεχών της, σε συνδυασμό με την έμφαση που δίνει στη συνεχή και αδιάληπτη επικοινωνία, υποστήριξη και προσαρμογή στις ανάγκες των πελατών, καθιστούν την AstroBank κορυφαία επιλογή όσων ενδιαφέρονται για επενδυτικές υπηρεσίες.

astrobank2

Από αριστερά προς δεξιά: Άντρια Δημοσθένους Supervisor Client Service and Operations Unit, Ραχήλ Κοέν Manager Private Banking, Χάρις Κυνηγού Λάντα Head Private Banking, Treasury & ESG, Σμαράγδα Δημητρίου Relationship Manager, Private Banking, Μαργαρίτα Χατζηανδρέου ESG Coordinator, Αντώνιος Γεμενάρης Senior Officer, Client Services & Operations, Private Banking, Εύη Παυλίδου Ξυψιτή Client Services & Operations Unit Officer

Έμφαση στην προσωπική επαφή

«Απαραίτητο συστατικό είναι και η αξιοπιστία μας, σε συνδυασμό με την προσωπική επαφή και μια διαρκή επιμονή για την οικοδόμηση μακροχρόνιων σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας», επισημαίνει η κ. Κυνηγού.

Αν και το προφίλ των πελατών του Private Banking έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, με τον μέσο όρο ηλικίας να έχει μειωθεί και τους τρόπους επικοινωνίας να έχουν διευρυνθεί λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού, οι διαπροσωπικές σχέσεις παραμένουν εξίσου σημαντικές.

Η έμφαση στην προσωπική επαφή με τους πελάτες δεν είναι όμως κάτι που αφορά μόνο το Private Banking της AstroBank. Η ποιοτική διαπροσωπική παροχή υπηρεσιών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της φιλοσοφίας της τράπεζας.

Η δυνατότητα που παρέχεται στους πελάτες να έχουν άμεση επαφή με τους λειτουργούς εξυπηρέτησης, σε συνδυασμό με τα ψηφιακά κανάλια, κάνουν την καθημερινότητά τους πιο εύκολη.

Αμετάθετος στόχος της AstroBank είναι η αναβάθμιση της ποιοτικής εξυπηρέτησης και η απλοποίηση των διαδικασιών της, με πυξίδα την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πελατών της, με ελκυστική τιμολόγηση, ταχύτητα, κατανόηση, επικοινωνία και ευελιξία.

Τα τελευταία τρία χρόνια, έχει καταρτίσει επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο έχει οδηγήσει σε σημαντικές λειτουργικές βελτιώσεις, διασφαλίζοντας ποιοτικότερη εξυπηρέτηση πελατών, ενώ καταγράφεται συνεχόμενη κερδοφορία και ενίσχυση της κεφαλαιακής της θέσης.

Κατά τη διάρκεια του 2023, η Τράπεζα προχώρησε με επιτυχία στην έκδοση ομολόγων Senior, Preferred Bonds, συνολικού ύψους περίπου €33 εκατ., ενισχύοντας σημαντικά τον δείκτη Ελάχιστων Απαιτήσεων Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL), αντικατοπτρίζοντας την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού προς την Τράπεζα.

Προχώρησε επίσης σε αύξηση των καταθετικών επιτοκίων, ανταποκρινομένη στις ανάγκες των πελατών της και κατ’ επέκταση της οικονομίας, προσφέροντας σε υφιστάμενους και νέους πελάτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις, σταθερή προνομιακή απόδοση αποταμιεύσεων από το πρώτο ευρώ.

Εξίσου σημαντικό είναι και το «πάγωμα» του επιτοκίου βάσης Euribor στο 2,75% για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας η αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις €350,000, που αφορά τους συνεπείς δανειολήπτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο η τράπεζα επεξεργάζεται την εισαγωγή ενός νέου προϊόντος, που απευθύνεται σε όσους αναζητούν κάτι καλύτερο από μια προθεσμιακή κατάθεση.

Κλιματική αλλαγή και ESG

Αναγνωρίζοντας την κλιματική αλλαγή ως τη σημαντικότερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα, η AstroBank έχει ετοιμάσει σχέδιο δράσης για την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG σε όλες τις λειτουργίες της και για την προετοιμασία τόσο της ίδιας όσο και των πελατών της για τη μετάβαση προς την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Έχει επίσης δημιουργήσει ESG Unit και έχει συσταθεί Επιτροπή ESG Steering Committee, ευθύνη της οποίας είναι η παρακολούθηση και η υλοποίηση όλων των θεμάτων γύρω από το ESG.

Παράλληλα, έχει ενσωματώσει τα κριτήρια ESG στο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων, έχει αναπτύξει σχέδιο δράσης για τη μέτρηση και διαχείριση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένων και των χρηματοδοτούμενων εκπομπών, ενώ είναι στη διαδικασία ενσωμάτωσης κριτηρίων ESG στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των πελατών.

Η AstroBank συνεχίζει επίσης τις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης μέσω της έμπρακτης και μακροπρόθεσμης στήριξης φορέων που επιδιώκουν τη διαμόρφωση ενός κοινωνικού περιβάλλοντος ισότητας, ανάπτυξης και προόδου με κυριότερη δράση, τη στήριξη προς τη Europa Donna Κύπρου, για 14 συναπτά έτη.

astrobank

Μείωση επιτοκίων: Το στοίχημα του 2024

Της Χάρις Κυνηγού Λάντα

Το 2023 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τους επενδυτές. Τη δεδομένη χρονική στιγμή γίνεται ιδιαίτερη συζήτηση κατά πόσο μετοχές και ομόλογα θα συνεχίσουν το ράλι εντός του 2024.

Ωστόσο, το καίριο ερώτημα σε σχέση με το πώς θα εξελιχθεί το 2024, είναι κατά πόσο τελικά η Ευρώπη και η Αμερική θα βρεθούν προ του φάσματος ύφεσης. Στην Αμερική φαίνεται ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με την Ευρώπη.

Ειδικότερα, κατά το πρώτο μισό του 2024, αναμένεται ότι η ανάπτυξη στην Ευρώπη θα κινηθεί στο 0,5%, ενώ για την Αμερική προβλέπεται ότι θα είναι τουλάχιστον 1,5%. Κατά το δεύτερο μισό του νέου χρόνου αναμένεται επιβράδυνση της ανάπτυξης. Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι Κεντρικές Τράπεζες θα υποχρεωθούν να λάβουν δραστικά μέτρα προς αποφυγή των δυσάρεστων συνεπειών μιας ύφεσης.

Μείζονος σημασίας παραμένει η μείωση των επιτοκίων. Οι αγορές προεξοφλούν τρεις με τέσσερις μειώσεις των 25 μονάδων βάσης για την Αμερική, αρχής γενομένης από το δεύτερο μισό του 2024, ενώ στην Ευρώπη ίσως ξεκινήσουν τις μειώσεις πιο νωρίς, αμέσως μετά το πρώτο τρίμηνο.

Ήδη τις τελευταίες βδομάδες είδαμε μεγάλη κίνηση στην καμπύλη επιτοκίων. Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός υποχώρησε από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα στα οποία έφθασε, αλλά απέχουμε ακόμη από τον στόχο του 2%.

Οι αγορές αντικρύζουν θετικά την προοπτική μείωσης των επιτοκίων, καθώς επίσης και τα αναμενόμενα μέτρα στήριξης από τις Κεντρικές Τράπεζες, εφόσον οι οικονομίες και η ανάπτυξη μπουν σε ύφεση. Ήδη το 2023 οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες ήταν ανοδικοί μεταξύ 20-25%.

Για το επόμενο διάστημα δεν προβλέπεται μεγάλη κίνηση και μόνο όταν οι Κεντρικές Τράπεζες μειώσουν τα επιτόκια θα δούμε νέο ράλι, το οποίο δεν αναμένεται να κινηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και στην ώθηση που δίνουν οι εταιρείες ΑΙ (τεχνητής νοημοσύνης) τόσο στις μετοχές όσο και στην ανάπτυξη. Εφόσον αυτή η τάση συνεχιστεί, αναμένεται ότι θα δούμε τις μετοχές αρκετά ψηλότερα και ειδικά τις μετοχές των εταιρειών που επωφελούνται από την τεχνολογία.

Στα όχι και τόσο ενθαρρυντικά μηνύματα, ενόψει της νέας χρονιάς, είναι το γεγονός ότι τόσο η Αμερική όσο και η Ευρώπη συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά θεμελιώδη προβλήματα.

Στην Ευρώπη, οι λαϊκιστές και τα ακροδεξιά κόμματα αποκτούν τεράστια επιρροή και αυτό οφείλεται στο αυξανόμενο χάσμα που έχει δημιουργηθεί στον Δυτικό Κόσμο ως αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης, των νέων τεχνολογιών, της ακρίβειας, της μεγάλης αύξησης ροών μεταναστών, της μείωσης του βιοτικού επιπέδου και των κοινωνικών παροχών.

Η άνοδος των τιμών των ακινήτων καθώς επίσης και των μετοχών/ομολόγων συνέβαλε ουσιαστικά στη μεγέθυνση του χάσματος. Tην ίδια στιγμή, στην Αμερική φαίνεται πιθανή η επάνοδος του Donald Trump στην εξουσία. Τη δεδομένη χρονική στιγμή όμως καταγράφονται και αντίθετες τάσεις.

H από-παγκοσμιοποίηση, η άνοδος των τιμών ενέργειας, τα ψηλά δημοσιονομικά ελλείματα, η ακρίβεια που συντείνει στην ανάγκη περισσοτέρων ωρών εργασίας για κάλυψη των αναγκών, ίσως οδηγήσουν τελικά στην επάνοδο του πληθωρισμού και στη διατήρησή του σε ψηλότερα επίπεδα. Κατά την άποψή μου, αυτό το σενάριο δεν συγκεντρώνει και τόσες πιθανότητες.

Το βέβαιο είναι ότι οι επενδυτές θα πρέπει να διαμορφώσουν το χαρτοφυλάκιό τους ανάλογα πάντα με το επενδυτικό τους προφίλ και τον κίνδυνο που επιθυμούν, καθώς επίσης και με τους στόχους τους.

Τους τελευταίους μήνες, τα ψηλά επιτόκια λειτουργούσαν αντισταθμιστικά ως προς την ανάληψη ρίσκου. Κατά τις τελευταίες βδομάδες, όμως, τα ομόλογα λειτούργησαν ως μια σημαντική διέξοδος στους επενδυτές για να χτίσουν το χαρτοφυλάκιό τους με σημαντικές αποδόσεις για τα επόμενα 3 με 5 χρόνια.

Στα νομίσματα και συγκεκριμένα στο ευρώ σε σχέση με το δολάριο και εφόσον η πρόβλεψή μας επαληθευτεί και ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρώπη κυμανθεί στο 0,50% και στις ΗΠΑ στο 1,5%, ίσως δούμε την ισοτιμία στα προηγούμενα χαμηλά, δηλαδή στο 1,05 περίπου.

Εάν όμως οι συνθήκες το ευνοούν, αν έχουμε σημαντική μείωση μισθών και πληθωρισμού και η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα κινηθεί πιο άμεσα από τη Fed όσον αφορά τα επιτόκια, τότε θα ανέβει προς το 1,10-1,12.

Ωστόσο, στο δεύτερο μισό του 2024 και εφόσον επαληθευτούμε και έχουμε επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, η ισοτιμία θα κινηθεί ανοδικά προς το 1,15-1,20. Τελευταία παρατηρούμε μια τάση και προς την αγορά χρυσού, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκια. Εφόσον γίνει αυτό, τότε είναι αρκετά πιθανό να δούμε σημαντική ανοδική κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Το σημαντικό είναι οι επενδυτές να αναζητούν επενδυτικές επιλογές στις αγορές. Υπενθυμίζω ότι η μέση απόδοση των μετοχών στην Αμερική τα τελευταία 20 χρόνια υπερβαίνει το 10%. Ο χρόνος δαμάζει τη διακύμανση! Γι’ αυτό και οι επενδυτές πρέπει να είναι επενδυμένοι με χαρτοφυλάκια που έχουν διασπορά αλλά και χαμηλή συσχέτιση.

Δειτε Επισης

Πρωτοποριακή επενδυτική επιλογή με το AstroBank Target Maturity Fund 2027
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας