DELOITTE: Το μέλλον της εργασίας
09:41 - 14 Ιανουαρίου 2024
Γράφει η Ελεάνα Χριστοφόρου, Ανώτερη Διευθύντρια, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, Deloitte
Η εποχή που διανύουμε έχει ονομαστεί από πολλούς 4η Βιομηχανική Επανάσταση, με τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις να διαταράσσουν τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι πρότινος. Αυτό που διαφοροποιεί τη σημερινή εποχή είναι η ταχύτητα των εξελίξεων, με τον εκθετικό ρυθμό ανάπτυξης που παρατηρείται, να καθιστά την ταχεία προσαρμογή των εργαζόμενων και τον στοχευμένο μετασχηματισμό των επιχειρήσεων μια επιτακτική ανάγκη. Ως εκ τούτου, η αξιοποίηση της τεχνολογίας με μη παραδοσιακούς τρόπους και οι διαφοροποιημένες δεξιότητες τις οποίες αναμένεται να αναπτύξουν οι εργαζόμενοι, βρίσκονται στο επίκεντρο του μέλλοντος της εργασίας. Επιπρόσθετα, στον χάρτη του μέλλοντος συνδυάζεται η άμεση ανάγκη για συμμόρφωση των επιχειρήσεων με κανονιστικά πλαίσια που αφορούν στο περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG), με τους νέους κανόνες ηγεσίας οι οποίοι έρχονται να συνθέσουν το πλέγμα του μέλλοντος της εργασίας και να καθορίσουν ένα συνεχές εξελισσόμενο και πολυσύνθετο πλαίσιο διοίκησης.
Η αυξανόμενη αυτοματοποίηση και οι αναδυόμενες τεχνολογίες έχουν πλέον σκιαγραφήσει το μέλλον της εργασίας, εφόσον ο τρόπος που εργαζόμαστε σήμερα αναμένεται να μετεξελιχθεί, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, την ανάλυση μεγάλων όγκων δεδομένων, την απομακρυσμένη εργασία και τις εικονικές ομάδες, μεταξύ άλλων. Ως αποτέλεσμα του επαναπροσδιορισμού της εργασίας, προκύπτει η δημιουργία νέων επαγγελμάτων αλλά και η διαφοροποίηση των υφιστάμενων.
Νέες θέσεις και επαγγέλματα
Πρόσφατη έρευνα της Deloitte, που αποτυπώνει τις τάσεις στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, καταδεικνύει ότι το 85% των θέσεων που αναμένεται να υπάρχουν μέχρι το 2030 δεν έχουν ακόμη δημιουργηθεί, ενώ άλλη έρευνα αναφέρει ότι θα χαθούν περίπου δύο εκατομμύρια θέσεις μέχρι τότε. Η έρευνα της Deloitte αναφέρει επίσης ότι όλο και περισσότερα επαγγέλματα του μέλλοντος θα χαρακτηρίζονται ως «superjobs», δηλαδή θα απαιτούν τον συνδυασμό της τεχνολογίας με ένα ευρύ φάσμα ανθρώπινων δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Για παράδειγμα, πριν από 15 χρόνια ο ρόλος του telemedicine physician ήταν σχετικά άγνωστος, ενώ στη βάση των προβλέψεων, μέχρι το 2030 θα υπάρχουν πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον κλάδο της φροντίδας της υγείας που θα εκτελούνται εξολοκλήρου μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας. Επίσης, μέχρι το 2030 αναμένεται να υπάρχουν 50 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα εξαρτώνται εξολοκλήρου από την αξιοποίηση της τεχνολογίας.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με έρευνες, κάθε χρόνο χάνουμε περίπου το 30% των δεξιοτήτων και ικανοτήτων μας, εφόσον δεν είναι πλέον απαραίτητες στην εργασία μας, ενώ το προσδόκιμο ζωής των δεξιοτήτων έχει μειωθεί από τα 20 στα 2.5 χρόνια, εφόσον καλούμαστε να αξιοποιούμε όλο και περισσότερες νέες δεξιότητες.
Λαμβάνοντας υπόψη τις διαφοροποιημένες θέσεις εργασίας του μέλλοντος, είναι προφανές ότι οι δεξιότητες του σήμερα δεν θα είναι εφαρμόσιμες σε ορισμένα χρόνια, άρα τα επαγγέλματα του μέλλοντος και η αγορά εργασίας δεν απαιτούν στατικές δεξιότητες.
Αντίθετα, απαιτούν σημαντική προσαρμοστικότητα τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων. Απαιτούν την αξιοποίηση των ανθρώπινων δυνατοτήτων και ικανοτήτων που μας διαφοροποιούν από τις μηχανές, όπως η δημιουργικότητα, η ενσυναίσθηση, η διαπραγμάτευση, η ενεργητική ακρόαση, η κριτική σκέψη, η συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη.
Οι οργανισμοί θα πρέπει να επενδύουν σε αυτά και, παράλληλα, να στοχεύουν στη συνεχή αναβάθμιση των δεξιοτήτων (upskilling) όπως και στην ανανέωση των γνώσεων (reskilling) των εργαζομένων. Με τον τρόπο αυτό, η τεχνολογία και ο ανθρώπινος παράγοντας θα μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της ανθεκτικότητας και στην εξέλιξη των επιχειρήσεων.
Όταν οι εργαζόμενοι επιλέγουν
Τα νέα δεδομένα και το προφίλ του ανθρώπινου δυναμικού, όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, ενισχύουν την πολυπλοκότητα όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισής του. Για παράδειγμα, σε μελέτη που διενέργησε η Deloitte σε παγκόσμιο επίπεδο, οι Gen Z και οι millennials έχουν αναθεωρήσει τον ρόλο της εργασίας στη ζωή τους και απαιτούν ευελιξία ως προς το πού και πότε θα εργάζονται. Αναμένουν επίσης ότι ο εργοδότης θα τους προσφέρει ουσιαστικές λύσεις για εξισορρόπηση της επαγγελματικής με την προσωπική τους ζωή. Ακόμα, 2/5 των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι έχουν απορρίψει μια θέση ή την ανάθεση καθηκόντων που δεν ευθυγραμμίζονταν με τις αξίες τους. Το 70% των εργαζομένων επιζητούν δημιουργικότητα στην εργασία τους και πέραν των 2/3 θέτουν ως προτεραιότητα της επιλογής εργασίας το πλάνο ανέλιξης και εκπαίδευσης.
Πλέον δηλαδή δεν επιλέγουν μόνο οι επιχειρήσεις τους εργαζόμενους αλλά και οι εργαζόμενοι τις επιχειρήσεις.
Στον αγώνα προσέλκυσης και διατήρησης των εργαζομένων οι επιχειρήσεις αναμένεται να αναπτύξουν έξυπνες και στοχευμένες επιχειρηματικές πρακτικές και μια κουλτούρα που να ανταποκρίνεται στα θέλω και τις προσδοκίες του σημερινού ανθρώπινου δυναμικού. Σημαντική προσήλωση των εργαζομένων παρατηρείται επίσης στην ανάγκη για προσφορά σε κοινωνικούς σκοπούς και έμφαση δίνεται σε παράγοντες πέραν του οικονομικού, όπως η εφαρμογή πρακτικών για μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου. Ως εκ τούτου, παρατηρείται ότι πέραν από την ανάγκη για συμμόρφωση, το ESG μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Ένα αλλιώτικο προφίλ ηγεσίας
Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, η ηγεσία του οργανισμού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας του. Εντούτοις, οι δυναμικές και οι προκλήσεις που υπάρχουν στο επιχειρηματικό περιβάλλον απαιτούν ένα διαφορετικό προφίλ ηγεσίας. Η ευελιξία, η προσαρμοστικότητα, η διορατικότητα, η καινοτομία και η δυνατότητα να καλλιεργήσουν μια κουλτούρα, η οποία θα έχει τους εργαζόμενους στο επίκεντρο, αποτελούν μερικά από τα κύρια γνωρίσματα των ηγετών του μέλλοντος. Ως αποτέλεσμα διαφόρων παγκόσμιων εξελίξεων, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν συνεχώς νέες προκλήσεις, με το περιβάλλον εργασίας να έχει πλέον διαφοροποιηθεί σημαντικά. Ως εκ τούτου, αναμένεται όπως επιδεικνύουν προσαρμοστικότητα στις ανάγκες της εποχής, αλλά και να προβλέπουν τις αναμενόμενες ανάγκες, να διαθέτουν ευελιξία ως προς τον τρόπο λειτουργίας τους, να είναι ψηφιακά ενεργοποιημένες (digitally enabled) και να λειτουργούν με σεβασμό στον άνθρωπο, την κοινωνία, το περιβάλλον και φυσικά να θέτουν στο επίκεντρο των εργασιών τους τον άνθρωπο.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Διεύθυνση: Σπύρου Κυπριανού 24, 1075, Λευκωσία | Τηλέφωνο: 22 360648 | Ιστοσελίδα: www.deloitte.com/cy
Ε-mail: echristoforou@deloitte.com