Coinbase: Θέλει να επεκταθεί στην Ευρώπη με δίοδο την Κύπρο-Η σημασία της κίνησης

Την ώρα που οι διεθνείς ειδήσεις περιστρέφονται γύρω από την απόφαση για το αν τελικά θα δώσει το πράσινο φως η Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) στα διαπραγµατεύσιµα αµοιβαία κεφάλαια (Exchange Traded Funds-ETF) του Bitcoin, η Coinbase, ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, επιδιώκει να αποκτήσει άδεια στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανάρτηση της εταιρείας, η Coinbase έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασίες για την για απόκτηση της ευρωπαϊκής άδειας με βάση την οδηγία για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων (Markets in Financial Instruments Directive-MiFID), στην Κύπρο.

Ουσιαστικά, θα προχωρήσει σε εξαγορά μια οντότητας που έχει έδρα στην Κύπρο και κατέχει άδεια MiFID.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η εξαγορά εκκρεμεί επί του παρόντος και θα πρέπει να περάσει από ρυθμιστική έγκριση, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός του 2024.

Τι είναι το MiFID II

Πρόκειται για Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις Αγορές Χρηματοοικονομικών Μέσων 2014/65/ΕE ("MiFID ΙΙ") και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τις Αγορές Χρηματοοικονομικών Μέσων 600/2014 ("MiFIR") (μαζί MiFID II), που στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στην περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας των επενδυτών.

To MiFID II διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της MiFID Ι σε επιπρόσθετα χρηματοοικονομικά μέσα και τόπους διαπραγμάτευσης και επεκτείνεται σε δραστηριότητες/αγορές που δεν ρυθμίζονταν από την MiFID Ι με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας και την καλύτερη προστασία των επενδυτών.

Η οδηγία εκδόθηκε τον Μάιο του 2014 και το νομοθετικό πλαίσιο έχει μεταφερθεί στο Κυπριακό Δίκαιο με το Νόμο 87(Ι)/ 2017, ο οποίος ισχύει από την 3η Ιανουαρίου 2018.

Με την απόκτηση αυτής της άδειας, η Coinbase θα είναι σε θέση πλέον να προσφέρει ρυθμιζόμενα παράγωγα (regulated derivatives) εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της, «στο πλαίσιο της παγκόσμιας επέκτασής μας, βρισκόμαστε στη διαδικασία απόκτησης μιας αδειοδοτημένης οντότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης MiFID (Markets in Financial Instruments Directive) με έδρα την Κύπρο, η οποία θα αυξήσει την πρόσβαση στα παράγωγα προϊόντα μας, επιτρέποντάς μας να τα προσφέρουμε σε επιλέξιμους πελάτες σε επιλεγμένες χώρες της Ε.Ε.».

Τονίζουν επίσης ότι η οδηγία MiFID της Ε.Ε. είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα παγκοσμίως καθεστώτα αδειοδότησης που διέπουν τις επενδυτικές υπηρεσίες και δραστηριότητες.

«Η MiFID έχει καθιερώσει ένα ολοκληρωμένο ενιαίο εγχειρίδιο κανόνων σε ολόκληρη την Ε.Ε. και αποτελεί κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής της Ε.Ε. για την Ένωση Κεφαλαιαγορών. Η προσθήκη μιας τέτοιας άδειας στο διεθνές χαρτοφυλάκιό μας θα στηρίξει περαιτέρω το έντονο ενδιαφέρον που έχουμε παρατηρήσει για τις προσφορές μας σε παράγωγα και θα μας βοηθήσει να κατακτήσουμε περισσότερο από το ~75% της παγκόσμιας αγοράς κρυπτογράφησης που διεκδικούν τα παράγωγα».

Η Coinbase αναφέρει επίσης ότι η απόκτηση της οντότητας με έδρα την Κύπρο διασφαλίζει τη συμμόρφωση με το "Παγκόσμιο πρότυπο συμμόρφωσης πέντε σημείων", το οποίο καλύπτει την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML), τη γνώση του πελάτη (KYC), την επιβολή παγκόσμιων κυρώσεων, τις βέλτιστες πρακτικές διακυβέρνησης και τη συνεχή παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων.

Από την Binance στην... επόμενη

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που εταιρεία αυτού του μεγέθους έκανε την εμφάνιση της στο νησί. Το 2022, και η Binance είχε αιτηθεί και αποκτήσει άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου. Ωστόσο, υπέβαλε αίτηση τερματισμού της άδειας που κατέχει στην Κύπρο τον Ιούνιο του 2023 και ακολούθως το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, η ΕΚΚ επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της διαγραφή της Binance Cyprus Ltd από το Μητρώο Παρόχων Υπηρεσιών κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων καθώς η εταιρεία δεν παρείχε υπηρεσίες βάσει της άδειας για περισσότερο από έξι μήνες.

Από την άλλη, η Coinbase τον τελευταίο χρόνο έχει θέσει ως στόχο την περαιτέρω επέκτασή της σε παγκόσμιο επίπεδο, για να αντικρούσεις τις προκλήσεις που θέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και είναι η έδρα της. Ήδη, η SEC κατηγορεί το ανταλλακτήριο για παραβίαση της νομοθεσίας περί κινητών αξιών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο η Ιρλανδία επιλέχθηκε από την Coinbase, ως το κεντρικό ρυθμιστικό κόμβο της στην Ε.Ε. εν αναμονή των επερχόμενων κανονισμών για τις αγορές κρυπτο-συσκευών ή MiCA.

Έχει υποβάλει επίσης αίτηση για ενιαία άδεια MiCA και στοχεύει να την εξασφαλίσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024.

Τον Δεκέμβριο, η Coinbase απέκτησε επίσης άδεια παροχής υπηρεσιών εικονικών περιουσιακών στοιχείων στη Γαλλία, η οποία της επιτρέπει να προσφέρει φύλαξη και διαπραγμάτευση κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων στη χώρα.

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP