Αθηνά Σιηπιλλή Τσίγκη: Προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης για τον κλάδο ασφάλισης ζωής και υγείας

Την εκτίμηση ότι κατά τη διάρκεια του 2024 ο κλάδος ασφάλισης ζωής και υγείας θα έχει θετική πορεία, αλλά και προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης, εκφράζει η γενική διευθύντρια της Eurolife, Αθηνά Σιηπιλλή Τσίγκη, θεωρώνοντας πως θα αυξηθεί μερικώς το ενδιαφέρον για την ασφάλιση.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Αθηνά Σιηπιλλή Τσίγκη, αναμένεται ότι θα υπάρξει και αύξηση στο σκέλος των ασφαλίστρων του κλάδου.

Σε συνέντευξή της στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2024», η κ. Σιηπιλλή Τσίγκη κάνει λόγο για σημαντικές αλλαγές που αναμένονται στον ασφαλιστικό τομέα, καθώς προχωρεί η διαδικασία υιοθέτησης του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ασφαλιστικής τεχνολογίας (Insurtech).

Όπως εξηγεί, πρόκειται για την πορεία προς την καθολική αξιοποίηση της τεχνολογίας σε όλο το φάσμα των λειτουργιών στον κλάδο της ασφάλισης.

Αναφερόμενη στην κυπριακή οικονομία, η γενική διευθύντρια της Eurolife επισημαίνει πως έχει δείξει καλά αντανακλαστικά σε διαδοχικές κρίσεις και έχει όλα τα εχέγγυα για να συνεχίσει να αναπτύσσεται.

«Είναι πολύ σημαντικό», τονίζει, «το γεγονός ότι η πορεία προς τη βιωσιμότητα καθορίζεται μέσα από ένα σαφές στρατηγικό πλάνο και αναφέρομαι στο ''Όραμα 2035'', το οποίο μπορεί πραγματικά να αλλάξει τον ρου της ιστορίας της μικρής πλην όμως πολλά υποσχόμενης κυπριακής οικονομίας».

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το οικονομικό περιβάλλον το 2024, υπό το πρίσμα των πληθωριστικών πιέσεων, των υψηλών επιτοκίων και των απρόβλεπτα συνεχώς μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών εξελίξεων;

Είναι ηλίου φαεινότερο, θα έλεγα, ότι για ακόμη μια χρονιά θα πορευθούμε σε ένα περίπλοκο οικονομικό περιβάλλον.

Οι προκλήσεις που εύστοχα έχετε παραθέσει είναι από μόνες τους αρκετές για να συντηρήσουν την υπάρχουσα αβεβαιότητα και την υποβόσκουσα ανησυχία.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η κυπριακή οικονομία επέδειξε ιδιαίτερη ανθεκτικότητα και θεωρούμε πως παρά τις αντιξοότητες θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με βιώσιμους ρυθμούς.

Ποιες εκτιμάτε πως είναι οι μεγαλύτερες και πιο δύσκολες προκλήσεις τις οποίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία το 2024;

Πέραν όσων έχετε αναφέρει και σχετίζονται με τον πληθωρισμό, το 2024 η κυπριακή οικονομία κι όχι μόνο θα κληθεί να προσαρμοστεί περαιτέρω στην πράσινη μετάβαση, η οποία σε συνδυασμό με τον ψηφιακό μετασχηματισμό αποτελούν σημαντικά ορόσημα για την επίτευξη του μεγάλου στόχου της βιωσιμότητας.

Ταυτόχρονα, η μεταβλητότητα των γεωπολιτικών συνθηκών ενδέχεται να δημιουργήσει νέες ή να αναθερμάνει προκλήσεις που βρίσκονται σε ύφεση.

Βλέπουμε για παράδειγμα τον τελευταίο καιρό να επανέρχονται στον ορίζοντα ανησυχίες που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα, η οποία είχε κλονιστεί την πανδημική περίοδο.

Θα λέγατε πως λαμβανομένων υπόψη και των τελευταίων αναβαθμίσεων, βρίσκεται πλέον για τα καλά σε αναπτυξιακή πορεία;

Σίγουρα, η κυπριακή οικονομία έχει δείξει καλά αντανακλαστικά σε διαδοχικές κρίσεις και έχει όλα τα εχέγγυα για να συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η πορεία προς τη βιωσιμότητα καθορίζεται μέσα από ένα σαφές στρατηγικό πλάνο και αναφέρομαι στο «Όραμα 2035», το οποίο μπορεί πραγματικά να αλλάξει τον ρου της ιστορίας της μικρής πλην όμως πολλά υποσχόμενης κυπριακής οικονομίας.

Επιπρόσθετα, οι επενδύσεις μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας διατηρούν την αναπτυξιακή προοπτική παρά τις προκλήσεις που υπάρχουν.

Ο κλάδος ασφάλισης ζωής και υγείας

Ποια εκτιμάτε θα είναι η πορεία του τομέα που δραστηριοποιήστε το 2024;

Διαβλέπουμε ότι κατά τη διάρκεια του 2024, ο κλάδος ασφάλισης ζωής και υγείας, θα έχει θετική πορεία, τολμώ να πω και προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης, καθώς θεωρούμε ότι θα αυξηθεί μερικώς το ενδιαφέρον για την ασφάλιση.

Απ’ εκεί και πέρα αναμένουμε ότι θα υπάρξει και αύξηση στο σκέλος των ασφαλίστρων του κλάδου.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες τάσεις και αλλαγές του τομέα που αναμένετε το 2024;

Αναμένονται σημαντικές αλλαγές καθώς προχωρεί η διαδικασία υιοθέτησης του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ασφαλιστικής τεχνολογίας (Insurtech).

Πρόκειται για την πορεία προς την καθολική αξιοποίηση της τεχνολογίας σε όλο το φάσμα των λειτουργιών στον κλάδο της ασφάλισης.

Μια δυναμική εξέλιξη, η οποία μας θέτει πρόσωπο με πρόσωπο τόσο με τις προκλήσεις, όσο και με τις ευκαιρίες της ψηφιακής ασφάλισης, που καλύπτουν διαφορετικές πτυχές όπως οι βασικές και οι αναδυόμενες τεχνολογίες, τα ψηφιακά κανάλια διανομής, η εμπλοκή των πελατών μέσω σύγχρονων πλατφόρμων καθώς και η μετατροπή παραδοσιακών μοντέλων ασφάλισης σε ψηφιακά οικοσυστήματα.

Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης, του machine learning και της ανάλυσης δεδομένων (data science) θα είναι καθοριστικός στη διαμόρφωση της νέας εποχής της ψηφιακής ασφάλισης.

Επίσης, το 2024 θα δούμε να αναπτύσσεται περαιτέρω η πολύ-καναλική (omni-channel) συμμετοχή των πελατών και των ασφαλιστικών συμβούλων μέσω απρόσκοπτων, ασφαλών, και φιλικών προς τους χρήστες πρωτοβουλιών αλληλεπίδρασης.

Σε γενικότερο πλαίσιο, σημαντικές μεταβολές αναμένεται ότι θα υπάρξουν στις ανάγκες και στις αντιλήψεις της κοινωνίας και των καταναλωτών, καθώς επίσης και δημογραφικές αλλαγές.

Στο κάδρο των τάσεων θα δούμε να εισέρχεται ακόμη πιο έντονα το κεφάλαιο των κριτηρίων ESG, τα οποία επηρεάζουν τα λειτουργικά μοντέλα, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του τομέα αφού πρέπει να ευθυγραμμιστούν με αυτά.

Τα σημαντικότερα προβλήματα του τομέα

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που σήμερα ταλανίζουν τον τομέα σας και η επίλυση των οποίων κρίνεται από εσάς ως προτεραιότητα ενόψει της νέας χρονιάς;

Ως επί το πλείστον η επίλυση των σημαντικότερων προβλημάτων και προκλήσεων που επηρεάζουν αρνητικά και τον δικό μας κλάδο δεν περνά από το δικό μας χέρι.

Ο πληθωρισμός έχει αυξήσει σημαντικά το κόστος ζωής, όπως συμβαίνει επίσης και με τα έξοδα που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας. Το διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό και βλέπουμε ότι δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινότητας.

Ταυτόχρονα η γεωπολιτική αστάθεια για την οποία μιλήσαμε και προηγουμένως, η ενεργειακή κρίση και οι φυσικές καταστροφές δημιουργούν ένα ισχυρό κράμα προκλήσεων, που όπως βλέπουμε επιβάλλει στα κράτη και στις επιχειρήσεις να βαδίζουν προς τη ψηφιοποίηση και την πράσινη ανάπτυξη.

Μέσα σε όλα αυτά βρίσκονται πάντοτε και τα ζητήματα της κανονιστικής συμμόρφωσης, του GDPR και των απαιτήσεων του επόπτη, ενώ παράλληλα βλέπουμε τις δημογραφικές αλλαγές και το φαινόμενο της γήρανσης του πληθυσμού να επιβαρύνουν τα κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία.

34 χρόνια Eurolife

Ποια είναι τα πλάνα/στρατηγική του οργανισμού σας για το 2024; Να αναμένουμε νέα προϊόντα/υπηρεσίες και περαιτέρω εδραίωσή σας στην αγορά;

Στην Eurolife, εδώ και 34 τόσα χρόνια, βρισκόμαστε δίπλα στους πελάτες μας. Νοιαζόμαστε και φροντίζουμε τους ίδιους, τις οικογένειές τους και τις επιχειρήσεις τους, προσφέροντάς τους προστασία και ασφάλεια όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες και αναπάντεχα της ζωής.

Η δυνατή σχέση που έχουμε κτίσει με την κοινωνία, μας έχει καθιερώσει ως ηγέτιδα εταιρεία στον ασφαλιστικό τομέα παρέχοντας στους πελάτες μας τη δυνατότητα να επιλέξουν σχέδια από τρεις βασικούς πυλώνες που καλύπτουν όλες τους τις ανάγκες και συγκεκριμένα την οικονομική εξασφάλιση, την αποταμίευση και την υγεία.

Σήμερα, εξυπηρετούμε περισσότερους από 140.000 πελάτες σε ατομική και ομαδική βάση, ενώ μέχρι τώρα έχουμε πληρώσει πάνω από €1 δισ. σε εξαργυρώσεις, ωφελήματα λήξης και απαιτήσεις σε συμβόλαια ζωής, ατυχημάτων και υγείας, και περισσότερα από €8.5 δισ. σε καλύψεις στον κλάδο ζωής. Διαθέτουμε, επίσης, ασφαλιστικά αποθέματα που ξεπερνούν τα €650 εκατομμύρια.

Στη Eurolife, επενδύουμε συνεχώς στην εκπαίδευση και την αναβάθμιση του ρόλου των ασφαλιστικών μας σύμβουλών, ώστε στις κρίσιμες στιγμές οι πελάτες μας να έχουν δίπλα τους τον δικό τους άνθρωπο.

Με επαγγελματισμό, εμπειρία, κατάρτιση και υποδομές, το ανθρώπινο δίκτυο της Eurolife προσφέρει υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση, δίνοντας λύσεις στα προβλήματα και τις προκλήσεις των πελατών μας.

Συνεχίζουμε και το 2024 με τις ίδιες αξίες να υλοποιούμε τα όνειρα των πελατών μας για το μέλλον, με την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη που μας διακρίνει, κάτι που πιστοποιείται από τη βράβευση μας ως η κορυφαία ασφαλιστική εταιρεία κλάδου ζωής στην Κύπρο, στο πλαίσιο των «Global Insurance Awards 2023», του διεθνούς οικονομικού περιοδικού «World Finance».

Επιπρόσθετα, η Eurolife βραβεύθηκε στα Global Banking & Finance Awards 2022 ως η καλύτερη ασφαλιστική Ζωής και Υγείας κι ως η καλύτερη στην ικανοποίηση των πελατών της στην Κύπρο.

Επένδυση σε τεχνολογία

Ο παράγοντας τεχνολογία, όπως για παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη, ποιο ρόλο διαδραματίζει και ποιες αλλαγές αναμένεται να επιφέρει στον τομέα σας;

Στην Eurolife προσαρμοζόμαστε στις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις και προσφέρουμε πλήρη σειρά από προϊόντα τα οποία ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πολιτών.

Ταυτόχρονα, ως πρωτοπόρος οργανισμός, διαδραματίζουμε καθοριστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ασφαλιστικής βιομηχανίας και κατ’ επέκταση της χώρας.

Επενδύουμε στην τεχνολογία αναβαθμίζοντας τα συστήματά μας και την εξειδίκευση των ανθρώπων μας, ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και να παρέχουμε νέες υπηρεσίες και δυνατότητες για ευέλικτη και ποιοτική εξυπηρέτηση.

Δειτε Επισης

Κώστας Κουμής: Σταθερά σε ανοδική πορεία η αγορά των ΗΑΕ-Αξίζει περισσότερης προσοχής
Νηνεμία μετά την τρικυμία στο λιμάνι Λάρνακας...Σε διάλογο για γεφύρωση των διαφορών Kition και συντεχνίες
Rob Morton: Το City of Dreams Mediterranean, οι επενδύσεις της Greenspan Projects και η αξία των θερέτρων
Ο Invest Cyprus στο Abu Dhabi... Προώθηση της Κύπρου ως πύλης εισόδου για επιχειρήσεις από την Μέση Ανατολή στην Ε.Ε.
Ανάπτυξη στο 2,9%, πληθωρισμός στο 2,5%-Οι νέες προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για το 2024
Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε για τα επιτόκια μετά τον Ιούνιο
Νίκος Χριστοδουλίδης: Από τους σημαντικότερους πυλώνες της οικονομίας ο οικοδομικός τομέας
Οι πωλήσεις ακινήτων ανά πόλη-Επιστροφή σε θετικό πρόσημο και άλμα σε Λευκωσία και Λάρνακα
GrandResort: Επέστρεψε ανανεωμένο μετά από ριζική ανακαίνιση €20 εκατ. (photos)
Το λειτουργικό περιβάλλον τεσσάρων εισηγμένων βιομηχανιών της Κύπρου-Κερδοφόρες εν μέσω προκλήσεων