Γ. Γεωργίου: Με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια τα εμπορικά κέντρα

Σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης καταγράφουν τα τελευταία χρόνια τα εμπορικά κέντρα, καθώς αποτελούν έναν ασφαλή και προστατευμένο, από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, χώρο στον οποίο οι καταναλωτές μπορούν να καλύψουν πλήρως ή έστω σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ανάγκες τους, αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής του Nicosia Mall, Γιώργος Γεωργίου.

Σε συνέντευξη του στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2024», ο κ. Γεωργίου τονίζει ότι στόχος για το νέο έτος είναι η συνεχής ενδυνάμωση του tenancy mix και η συνεχής βελτίωση των υπηρεσιών, επισημαίνοντας ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 θα υπάρξουν τέσσερις νέες αφίξεις στο Nicosia Mall, οι οποίες αναμένεται να επιδράσουν θετικά σε όλο το οικοδόμημα.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει επίσης στο γεγονός ότι το Nicosia Mall έχει πετύχει την έκδοση πιστοποιητικού τελικής έγκρισής του, κάτι που επιβεβαιώνει την συνεχή προσήλωσή του στη διασφάλιση της ασφάλειας και υγείας, τόσο των πελατών όσων και όλων των εργοδοτούμενων.

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το οικονομικό περιβάλλον το 2024, υπό το πρίσμα των πληθωριστικών πιέσεων, των υψηλών επιτοκίων και των απρόβλεπτα συνεχώς μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών εξελίξεων;

Είναι γεγονός ότι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε τα προηγούμενα ένα-δύο χρόνια, π.χ. υψηλός πληθωρισμός και σημαντική αύξηση στο κόστος δανεισμού, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά όχι μόνο την κυπριακή οικονομία, αλλά όλες τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χώρων.

Παραμένω όμως αρκετά αισιόδοξος, καθώς τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού είναι πλέον εμφανή, ενώ θεωρώ ότι εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2024 θα ξεκινήσει και η σταδιακή μείωση των επιτοκίων στην ευρωζώνη.

Ως εκ τούτου θεωρώ ότι για την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών το 2024 θα είναι ναι μεν έτος αναμονής, αλλά με θετική προοπτική.

Βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις

Ποιες εκτιμάτε πως είναι οι μεγαλύτερες και πιο δύσκολες προκλήσεις τις οποίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία;

Σίγουρα υπάρχουν, τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες προκλήσεις, για τις οποίες, για όσες ελέγχουμε θα πρέπει να πάρουμε διορθωτικά μέτρα και για όσες δεν ελέγχουμε τουλάχιστον να τις διαχειριστούμε ορθά. Οι σημαντικότερες είναι οι ακόλουθες:

  • Υψηλό κόστος δανεισμού κάτι που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε επιβράδυνση την οικονομία και πιθανόν να επιβαρύνει τους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος σημαντικής αύξησης των επισφαλειών.
  • Υψηλό κόστος στην ενέργεια, που πέραν από την εμφανή αρνητική επίδραση στην οικονομία, μπορεί να οδηγήσει στο να καταστούμε μη ανταγωνιστικοί.
  • Η γάγγραινα της γραφειοκρατίας που παρόλες τις κατά καιρούς εξαγγελίες των εκάστοτε κυβερνήσεων παραμένει εκ των σημαντικότερων εμποδίων στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας
  • Το ιδιαίτερα υψηλό κόστος μετάβασης στην πράσινη οικονομία
  • Η συνεχής αύξηση στο κρατικό μισθολόγιο και η συνεπακόλουθη αύξηση του χάσματος μεταξύ των αποδοχών των δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων

Θα λέγατε πως λαμβανομένων υπόψη και των τελευταίων αναβαθμίσεων, βρίσκεται πλέον για τα καλά σε αναπτυξιακή πορεία;

Σίγουρα οι τελευταίες αναβαθμίσεις θα λειτουργήσουν θετικά. Δεν είναι, όμως, από μόνες τους αρκετές.

Υπάρχουν πάρα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν από εμάς, όπως η μείωση της γραφειοκρατίας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός όλων των κρατικών υπηρεσιών, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η έγκριση αναπτυξιακών προϋπολογισμών και ο περιορισμός των ανελαστικών κρατικών δαπανών π.χ. κρατικό μισθολόγιο κτλ.

Σε πορεία ανάπτυξης και με τέσσερις νέες αφίξεις

Ποια εκτιμάτε θα είναι η πορεία του τομέα που δραστηριοποιήστε το 2024;

Είναι γεγονός ότι ο τομέας δραστηριοποίησής μας παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα εμπορικά κέντρα αποτελούν έναν ασφαλή και προστατευμένο, από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, χώρο στον οποίο οι καταναλωτές μπορούν να καλύψουν πλήρως ή έστω σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ανάγκες τους.

Ποια είναι τα πλάνα/στρατηγική του οργανισμού σας για το 2024; Να αναμένουμε νέα προϊόντα/υπηρεσίες/αναπτύξεις και περαιτέρω εδραίωσή σας στην αγορά; Θα είναι χρονιά ανάπτυξης/επέκτασης ή διατήρησης της υφιστάμενης θέσης σας στην αγορά; Μπορείτε να μας αποκαλύψετε συγκεκριμένα κάποια από τα σχέδια σας;

Το Nicosia Mall κατάφερε σε αυτά τα πέντε χρόνια λειτουργίας του να καταστεί ο ηγέτης του τομέα δραστηριοποίησης του, καθώς βρίσκεται στην πρώτη θέση σε σχεδόν όλους τους συγκριτικούς δείκτες.

Ανάμεσα στα άλλα, το Nicosia Mall έχει τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, τον υψηλότερο συνολικό τζίρο και το μεγαλύτερο αριθμό καταστημάτων.

Ο στόχος μας για το νέο έτος είναι η συνεχής ενδυνάμωση του tenancy mix μας και η συνεχής βελτίωση των υπηρεσιών μας προς όφελος πάντοτε των πελατών μας.

Απλά να αναφέρω ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 θα υπάρξουν τέσσερις νέες αφίξεις στο Nicosia Mall, κάτι που αναμένω να επιδράσουν θετικά σε όλο το οικοδόμημα του Nicosia Mall.

Κλείνοντας να αναφέρω το πολύ σημαντικό γεγονός ότι το Nicosia Mall έχει πετύχει την έκδοση πιστοποιητικού τελικής έγκρισης του, κάτι που επιβεβαιώνει την συνεχή προσήλωσή μας στη διασφάλιση της ασφάλειας και υγείας τόσο των πελατών μας όσων και όλων των εργοδοτούμενων.

Δειτε Επισης

Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Το διάταγμα (pics)
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Ξεκίνησε το «e-κοφίνι»-Πού μπορείτε να το βρείτε και πώς να το αξιοποιήσετε
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Της τελευταίας στιγμής για τα πασχαλινά τους ψώνια οι Κύπριοι-Πότε η κορύφωση της κίνησης στις υπεραγορές
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Αλλαγής σκυτάλης στα ηνία της Cablenet-Νέος CEO ο Ιωάννης Μαυρίδης
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
Έπεσαν οι υπογραφές για τη συμφωνία-ορόσημο στις ΑΠΕ μεταξύ Microsoft και Brookfield
ConsulTech: Ενώνει δυνάμεις με την αμερικανική TKI με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων