powered by

Απορρίφθηκε από το Ανώτατο έφεση της ΑΤΗΚ για πρόστιμο από την ΕΠΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε με απόφασή του έφεση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) σε σχέση με απόφαση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) με την οποία της επέβαλλε πρόστιμο ύψους €130.000.

Η απόφαση της ΕΠΑ είχε κοινοποιηθεί στην ΑΤΗΚ στις 23.10.2012, και προνοούσε την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους €130.000, κρίνοντας ότι είχε στοιχειοθετηθεί παραβίαση του΄Αρθρου 6(1)(β) του περί Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμου, Ν.13(Ι)/2008 (ο Νόμος). Κρίθηκε, ότι οι πράξεις και οι παραλείψεις της ΑΤΗΚ συνιστούσαν καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης, προς ζημία των καταναλωτών. 

Σύμφωνα με την απόφαση η Thunderworx Ltd, εταιρεία παροχής τηλεφωνικών υπηρεσιών, διάδοχη κατάσταση της οποίας είναι η Primetel PLC, προκειμένου να ήταν σε θέση να προσφέρει υπηρεσίες σύντομων γραπτών μηνυμάτων, απευθύνθηκε στην Εφεσείουσα (ΑΤΗΚ), ζητώντας την παροχή της απαραίτητης υποδομής και υπηρεσιών. Η ΑΤΗΚ αρνήθηκε και/ή παρέλειψε να ανταποκριθεί, με αποτέλεσμα η Thunderworx να προσφύγει στην Εφεσίβλητη, Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού (Επιτροπή), στις 7.4.2004 και 1.9.2005, υποβάλλοντας καταγγελία εναντίον της ΑΤΗΚ για κατάχρηση

Όπως αναφέρεται στην απόφαση το πρωτόδικο Δικαστήριο, έκρινε ότι η απόφαση της ΕΠΑ ήταν εύλογα επιτρεπτή επί των εν λόγω θεμάτων, προϊόν δέουσας έρευνας και η Επιτροπή σε καμία πλάνη υπέπεσε, ενώ η αιτιολογία που έδωσε ήταν εύλογη, πλήρης και εμπεριστατωμένη.

Στην απόφαση του Ανωτάτου αναφέρεται ακόμα ότι η ΑΤΗΚ δεν τεκμηρίωσε καθ΄ οιονδήποτε τρόπο τον ισχυρισμό της ότι το πρόστιμο ήταν υπερβολικό, αν ληφθεί υπόψη ιδίως ότι, με βάση το Νόμο, η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα επιβολής προστίμου μέχρι 10% του κύκλου εργασιών της ΑΤΗΚ, ο οποίος, κατά τον κρίσιμο χρόνο, αφορούσε σε €360.000.000. 

Ως αποτέλεσμα, η έφεση απορρίφθηκε, με έξοδα καθοριζόμενα στο ποσό των €4.000, πλέον ΦΠΑ, αν υπάρχει, εις βάρος της ΑΤΗΚ. 

Δειτε Επισης

Pame Express: Επεκτείνεται προς Βουλή και Δικαστήρια η νέα διαδρομή από Ταμασσό προς Πανεπιστήμιο Κύπρου
Η Κύπρος αναλαμβάνει τη φιλοξενία της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα 2026
Η Cablenet σε μια εκδήλωση αποκλειστικά για τους real estate επαγγελματίες
Παν. Νεάπολις Πάφος: Εικονική ποινική δίκη για την ενδοοικογενειακή βία από φοιτητές της Νομικής Σχολής
Νέα διαδρομή εξπρές από Ταμασσό προς Πανεπιστήμιο Κύπρου-Πότε ξεκινά
Τα συμπεράσματα ημερίδας για την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας που διοργάνωσε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου
Στρατηγική συνεργασία Astras Oncology Network και Genekor Medical SA-Ο κεντρικός άξονας και οι βασικοί της πυλώνες
Η ψυχική υγεία των νέων στην Κύπρο: Από τη σιωπή στη δράση-Αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και προοπτικές
Ανοιχτή πρόσκληση στον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης για στήριξη από το Λάρνακα 2030
Επιχειρηματική αποστολή ΚΕΒΕ στη Φινλανδία-Ενίσχυση συνεργασίας σε ναυτιλία και της θαλάσσια τεχνολογία