Ανάπτυξη μόλις 0,1% στην Ευρωζώνη το β΄ τρίμηνο

Ανάπτυξη μόλις 0,1% κατέγραψε η οικονομία της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, ποσοστό που είναι χαμηλότερο από αυτό που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα την Πέμπτη.

Η υπηρεσία στατιστικών στοιχείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Eurostat είχε προηγουμένως υπολογίσει την ανάπτυξη στο 0,3% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο στις χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ.

Η Eurostat αναθεώρησε επίσης τα στοιχεία της για το πρώτο τρίμηνο, λέγοντας ότι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,1% και δεν έμεινε στάσιμη, όπως ανακοινώθηκε προηγουμένως.

"Η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται γενικά σε στασιμότητα. Υποφέρει από τα υψηλά επιτόκια, τις τιμές της ενέργειας και την παγκόσμια επιβράδυνση", δήλωσε η Charlotte de Montpellier, αναλύτρια της τράπεζας ING. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Η κορυφαία οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, διολίσθησε σε ύφεση στις αρχές του έτους (-0,4% στο δ΄ τρίμηνο 2022, -0,1% στο α΄ τρίμηνο 2023) και παρέμεινε στάσιμη στο δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Κύπρος παρουσίασε συρρίκνωση το β΄ τρίμηνο του 2023 κατά 0,4% σε σύγκριση με ανάπτυξη 1,1% το προηγούμενο τρίμηνο.

Αρνητική ανάπτυξη κατέγραψαν επίσης το β΄ τρίμηνο οι Εσθονία κατά 0,2%, Ιταλία κατά 0,4%, Λετονία κατά 0,3%, Ουγγαρία κατά 0,3%, Αυστρία κατά 0,7%, Ολλανδία κατά 0,3%, Πολωνία κατά 2,2% και Σουηδία κατά 0,8%.

Η Eurostat διατήρησε τις εκτιμήσεις της για την ΕΕ των 27 χωρών, με μηδενική ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο και αύξηση της παραγωγής κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο.

Δειτε Επισης

«Καμπανάκι» ΔΝΤ σε ΗΠΑ για το χρέος-Συστάσεις για αυξήσεις φόρων
Γαλλία: Θετικά μηνύματα από την πρώτη έξοδο στις αγορές μετά τις εκλογές
Όλαφ Σολτς: Πολύ καλά μελετημένο το σχέδιο προϋπολογισμού
Γουόλερ: Πιο κοντά στη μείωση των επιτοκίων η Fed-Tα τρία σενάρια
ΔΝΤ: Η Ευρώπη έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας-Πώς μπορεί να το ξεπεράσει (γραφήματα)
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό-Άγγιξε τα $2.482
Maersk: Σε όλο το δίκτυο η διαταραχή στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων λόγω Χούθι
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό με «καύσιμο» τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Fed
Στον στόχο του 2% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούνιο
Έρευνα ΕΚΤ: Οι εταιρείες προβλέπουν μικρότερες αυξήσεις μισθών για τους επόμενους 12 μήνες