Powered by

Ανάπτυξη μόλις 0,1% στην Ευρωζώνη το β΄ τρίμηνο

Ανάπτυξη μόλις 0,1% κατέγραψε η οικονομία της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, ποσοστό που είναι χαμηλότερο από αυτό που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα την Πέμπτη.

Η υπηρεσία στατιστικών στοιχείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Eurostat είχε προηγουμένως υπολογίσει την ανάπτυξη στο 0,3% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο στις χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ.

Η Eurostat αναθεώρησε επίσης τα στοιχεία της για το πρώτο τρίμηνο, λέγοντας ότι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,1% και δεν έμεινε στάσιμη, όπως ανακοινώθηκε προηγουμένως.

"Η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται γενικά σε στασιμότητα. Υποφέρει από τα υψηλά επιτόκια, τις τιμές της ενέργειας και την παγκόσμια επιβράδυνση", δήλωσε η Charlotte de Montpellier, αναλύτρια της τράπεζας ING. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Η κορυφαία οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, διολίσθησε σε ύφεση στις αρχές του έτους (-0,4% στο δ΄ τρίμηνο 2022, -0,1% στο α΄ τρίμηνο 2023) και παρέμεινε στάσιμη στο δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Κύπρος παρουσίασε συρρίκνωση το β΄ τρίμηνο του 2023 κατά 0,4% σε σύγκριση με ανάπτυξη 1,1% το προηγούμενο τρίμηνο.

Αρνητική ανάπτυξη κατέγραψαν επίσης το β΄ τρίμηνο οι Εσθονία κατά 0,2%, Ιταλία κατά 0,4%, Λετονία κατά 0,3%, Ουγγαρία κατά 0,3%, Αυστρία κατά 0,7%, Ολλανδία κατά 0,3%, Πολωνία κατά 2,2% και Σουηδία κατά 0,8%.

Η Eurostat διατήρησε τις εκτιμήσεις της για την ΕΕ των 27 χωρών, με μηδενική ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο και αύξηση της παραγωγής κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο.

Δειτε Επισης

Ιρλανδία: Πρόστιμο 310 εκατ. ευρώ στο LinkedIn-Για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων
Νέα υποχώρηση του PMI τον Οκτωβριο- Ενισχύονται οι φόβοι για ύφεση στην ευρωζώνη
Αυξάνεται η ανησυχία για το διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ-Τι τονίζει ο Scope
«Όχι» Ευρωβουλευτών στις περικοπές λιτότητας του προϋπολογισμού Ε.Ε.-Τι γίνεται τις δαπάνες υγείας
Shein: Λανσάρει πιστωτική κάρτα με τη μεξικανική fintech Stori
ΔΝΤ: Εκτός στόχων τα δημοσιονομικά Γαλλίας και Ιταλίας-Αυστηρή προειδοποίηση από το Fiscal Monitor
PIMCO: Aυτές είναι οι οικονομικές προοπτικές και οι επενδυτικές στρατηγικές για την Ευρωζώνη
Boeing: Η απεργία συσσώρευσε ζημιές $6 δισ.-Πιέζει για ανάκαμψη ο CEO
Deutsche Bank: Ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα κέρδη τριμήνου-Συνεχίζει τα buybacks μετοχών
ΔΝΤ: Δημοσιονομική βόμβα $100 τρις απειλεί την παγκόσμια οικονομία