Powered by

Διαφωνεί για το ποσό που χρωστά στην Gazprom η Μολδαβία

Η Μολδαβία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οφείλει στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom 8,6 εκατομμύρια δολάρια για φυσικό αέριο, ποσό που είναι πάρα πολύ μικρό σε σχέση με το ποσό των 709 εκατομμυρίων δολαρίων που διεκδικεί ο ρωσικός όμιλος από την Μολδαβία και το οποίο η Gazprom δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι να το λάβει.

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία, που βρίσκεται ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρουμανία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνήθιζε να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Gazprom και η θυγατρική της στη Μολδαβία δήλωσαν στα τέλη του 2021 ότι είχε συσσωρεύσει χρέος εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Μολδαβός Υπουργός Ενέργειας Βίκτορ Παρλίκοφ δήλωσε ότι ένας διεθνής έλεγχος έδειξε ότι ο δημόσιος διανομέας φυσικού αερίου της Μολδαβίας «Moldovagaz» χρωστούσε μόνο 8,6 εκ. δολάρια και ότι η Κυβέρνηση "δεν σκοπεύει να πληρώσει ανύπαρκτα χρέη".

Ο Πρωθυπουργός της Μολδαβίας Ντορίν Ρετσεάν ανέφερε ότι "μετά τις διευκρινίσεις σχετικά με το χρέος για το φυσικό αέριο, η Μολδαβία και οι πολίτες της δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τους αντίστοιχους λογαριασμούς" που ζητεί η ρωσική εταιρεία.

Από την άλλη, η Gazprom ανακοίνωσε αργότερα την Τετάρτη ότι "διαφωνεί κατηγορηματικά με τους ισχυρισμούς της μολδαβικής πλευράς και προτίθεται να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με κάθε δυνατό τρόπο".

Η ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο εταιρεία προσδιόρισε το χρέος σε 709 εκ. δολάρια πριν από ένα χρόνο, αν και το ποσό μπορεί να έχει αυξηθεί με την προσθήκη των τόκων.

Ο κ. Παρλίκοφ δήλωσε ότι οι ελεγκτές δεν είχαν λάβει έγγραφα από τη Moldovagaz και τη Gazprom για την κάλυψη 276 εκατομμυρίων δολαρίων από το υποτιθέμενο χρέος.

"Αυτό δεν σημαίνει ότι τα έγγραφα αυτά δεν υπάρχουν, απλώς δεν δόθηκαν στους ελεγκτές", δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Άλλα 400 εκατομμύρια δολάρια δεν μπορούσαν να επιστραφούν για διάφορους διαδικαστικούς λόγους, είπε, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση κοινοποίησε τα αποτελέσματα του ελέγχου στη Moldovagaz και τη Gazprom και αναμένει την αντίδραση της Gazprom.

Η Πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu ανέφερε την Κυριακή ότι ο έλεγχος διέψευσε τον ισχυρισμό της Gazprom. Η ίδια είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η Μολδαβία δεν έχει χρέη προς τη Gazprom για φυσικό αέριο.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί