powered by

Ντίνος Κωνσταντίνου: Ευκαιρίες για κυπριακές εταιρείες μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών

Τις δυνατότητες της Κύπρου και τις προοπτικές και ευκαιρίες που προκύπτουν μέσω των συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&A) παρουσίασε ο Ντίνος Κωνσταντίνου, Partner, Oaklins Latvia κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Oaklins.

Η εκδήλωση που είχε θέμα τις συγχωνεύσεις και εξαγορές διεξάχθηκε την Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023, στο Pralina Experience στη Λευκωσία, όπου οι ειδικοί αντάλλαξαν απόψεις μαζί με επιχειρηματίες και άλλους επαγγελματίες της Κύπρου.

Ο Ντίνος Κωνσταντίνου, καλωσορίζοντας τους καλεσμένους, έκανε αναφορά στην ανακοίνωση της κυβέρνηση που αφορά συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων και ακαλούθως ανέλυσε το πεδίο στην Κύπρο εστιάζοντας στις ευκαιρίες και το όφελος που παρουσιάζονται.

Αρχικά, έκανε αναφορά στα χαρακτηριστικά των κυπριακών εταιρειών. Όπως είπε, οι πλείστες εταιρείες στην Κύπρο είναι είτε ιδιόκτητες ή οικογενειακές και χαρακτηρίζονται από υπερδανεισμό και αδύναμη οικονομική διαχείριση.

Δίνοντας διάφορα παραδείγματα συγχωνεύσεων και εξαγορών από άλλες χώρες, ο κ. Κωνσταντίνου πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό οι κυπριακές εταιρείες να αναγνωρίσουν ότι οι ανταγωνιστές τους, ουσιαστικά είναι συναγωνιστές.

Παράλληλα ο κ. Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους μέχρι πρόσφατα δεν πραγματοποιούνταν συγχωνεύσεις και εξαγορές στο νησί, οι οποίοι είναι οι εξής:

  • Πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. οι ξένες επενδύσεις δεν επιτρέπονταν.
  • Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. συσχετίστηκες με τη λύση του κυπριακού, με την οποία πολλά κεφάλαια περίμεναν να επενδυθούν. Ωστόσο, η μη λύση επέφερε πάγωμα.
  • Το κούρεμα καταθέσεων 2013 έφερε εμπόδια αφού κανένας δεν επένδυε μετά από αυτό.
  • Κακό όνομα της Κύπρο λόγω χρυσών διαβατηρίων.

Πλέον όμως, όπως εξήγησε ο Ντίνος Κωνσταντίνου, το πεδίο στην Κύπρο έχει ξεκαθαριστεί και σήμερα το νησί έχει έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή όσον αφορά τις συγχωνεύσεις και εξαγορές, προσελκύοντας ξένους επενδυτές.

«Για πρώτη φορά οι επιχειρήσεις στην Κύπρο συνειδητοποιούν ότι ο ανταγωνιστής είναι μια πολυεθνική εταιρεία» είπε, τονίζοντας ότι η νοοτροπία έχει αλλάξει.

Ειδικότερα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ξεκαθαρίστηκε ότι η Κύπρος ανήκει στη Δύση. Επίσης, το ότι είναι κράτος μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν στη θετική εικόνα, στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στη διαμόρφωση ιδανικού τοπίου για συγχωνεύσεις και εξαγορές.

«Άλλαξε η νοοτροπία των μετόχων στις εταιρείες. Σήμερα οι κυπριακές εταιρείες διοικούνται από την 2η και την 3η γενιά και αντιλαμβάνονται ότι η πώληση αποτελεί επιλογή η οποία μπορεί να τους προσφέρει πολλαπλά οφέλη, ειδικότερα στο πολυεθνικό περιβάλλον» υπογράμμισε.

Τέλος, κατέληξε στο ότι οι παγκόσμιες συγκυρίες έχουν μετατρέψει την Κύπρο σε ελκυστικό προορισμό με μεγάλες προοπτικές.

  • Oaklins

Η Oaklins εξειδικεύεται στις εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών, στην ανάπτυξη κεφαλαίων, στις συμβουλευτικές υπηρεσίες χρέους και στις υπηρεσίες εταιρικής χρηματοδότησης, με ένα δυναμικό που ξεπερνά τους 850 επαγγελματίες, σε πέραν των 60 γραφείων στις 45 χώρες.

Δειτε Επισης

Τα είπε με Πιττοκοπίτη και υπηρεσιακούς του ΕΟΑ το ΕΒΕ Πάφου-Τα θέματα στην ατζέντα της συνάντησης
Η ακτινογραφία της ΟΕΒ για τον τομέα των υπηρεσιών το 2024-Σημαντική ανάπτυξη και καθοριστική συμβολή στην οικονομία
Ηγετικές προσωπικότητες του επιχειρείν και καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί στο CIM Summit 2025
Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού IN Business: Νέοι έτοιμοι να πρωταγωνιστήσουν στον κόσμο των επιχειρήσεων
Στη διεθνή έκθεση ναυτιλίας «SEA ASIA 2025» στη Σιγκαπούρη Υπουργείο Εμπορίου και Υφυπουργείο Ναυτιλίας
Νέα σελίδα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση-Μνημόνιο συνεργασίας ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης και Συνόδου Πρυτάνεων Κυπριακών Πανεπιστημίων
Όμιλος ΤΙΤΑΝ: Έτος μετασχηματισμού, ανάπτυξης και επιταχυνόμενης προόδου το 2024
«The Glowmorous Dinner»: Φιλανθρωπικό δείπνο από το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
H αθέατη πλευρά των προκλήσεων: O Μενέλαος Α. Μενελάου αποκαλύπτει το κρυφό κόστος των μικρών και μεγάλων επιτευγμάτων
ΟΕΒ: Η πρώτη ολοκληρωμένη έκδοση για την εργατική νομοθεσία και πρακτική στην αγγλική γλώσσα