E-kalathi χωρίς φούρνους και περίπτερα-Φωνές γιατί δεν συμπεριλήφθηκαν

Ξεκίνησε την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού η κατ’ άρθρον συζήτηση για το νομοσχέδιο για το e-καλάθι, με κόμματα της αντιπολίτευσης να εκφράζουν προβληματισμούς για την αποτελεσματικότητα του εργαλείου αυτού.

Κατά τη συζήτηση, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει περιορισμός στον ορισμό για τις υπεραγορές και ζήτησε να υπάρχει μία διαφορετική διατύπωση, αφού ενδεχομένως να υπάρχει μία διαστρέβλωση της νομοθεσίας και ότι πρέπει να περιλαμβάνονται καταστήματα που πωλούν τρόφιμα και άλλα βασικά καταναλωτικά προϊόντα.

Στη συνέχεια, οι βουλευτές της Επιτροπής έθεσαν ένα βασικό ερώτημα, κατά πόσο πρόθεση είναι να συγκρίνονται προϊόντα ή οντότητες, με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Κωνσταντίνο Καραγιώργη, να απαντά πως βασικός στόχος είναι να συγκρίνονται οι τιμές των τροφίμων και άλλων προϊόντων, που υπάρχει τακτική ζήτηση από πλευράς καταναλωτών.

Όσον αφορά στους φούρνους και τα περίπτερα, ο κ. Καραγιώργης επεσήμανε πως δεν συμπεριλήφθηκαν, επειδή είναι διαφορετικά τα δεδομένα τους και δεν ήταν κάτι συγκρίσιμο. «Θέλουμε όμοιες επιχειρήσεις, που πουλούν τον όγκο των προϊόντων που ζητούν οι καταναλωτές. Αυτός είναι ο στόχος μας και θέλουμε να παρέχουμε διαφάνεια».

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών, αφού υπήρξε η άποψη ότι οι φούρνοι και τα περίπτερα είναι επιχειρήσεις που πωλούν τα ίδια προϊόντα με τις υπεραγορές. Οι βουλευτές σημείωσαν πως οι φούρνοι είναι ο τριπλάσιος αριθμός επιχειρήσεων στην αγορά και θα έπρεπε να υπάρχει καταγραφή των τιμών.

Εκτός αυτού, ακούστηκε η άποψη ότι ένας φούρνος έχει τα αλλαντικά και το γάλα πιο ακριβά από ό,τι μία υπεραγορά και θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι τιμές, καθώς ενδεχομένως να λειτουργήσει ως κίνητρο να χαμηλώσουν οι τιμές.

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, Λούκας Αριστοδήμου, σημείωσε πως ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει τις τιμές που επικρατούν στους φούρνους, καθώς ενδεχομένως να είναι πιο φτηνές, από ό,τι στις υπεραγορές και έθεσε το ερώτημα κατά πόσο είναι απαγορευτικό να ενταχθεί στο θέμα.

Η άποψη της ΕΠΑ

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού ανέφερε πως είναι πιο λογικό να γίνεται σύγκριση ομοειδών οντοτήτων, επειδή όπως ενημερώθηκαν είναι ένας μεγάλος κατάλογος προϊόντων και ο καταναλωτής θα μπορεί να συγκρίνει αν μπορεί να πάρει τα προϊόντα από άλλη υπεραγορά ή επιχείρηση, από εκείνη που ψωνίζει.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Κυριάκος Χατζηγιάννης, πάντως, ζήτησε όπως η ΕΠΑ καταθέσει ενώπιον τους ένα υπόμνημα με τη θέση της, κάτι που ζήτησε και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Παίρνοντας το λόγο ξανά ο κ. Καραγιώργης υπέδειξε πως ως Υπηρεσία συγκρίνουν προϊόντα, μέσω ομοειδών οντοτήτων και αν υπάρχει πρόταση να επεκταθεί ο κατάλογος, δεν υπάρχει πρόβλημα να γίνει επέκταση.

Από πλευράς του, ο κ. Χατζηγιάννης υπέδειξε πως αυτό που ζητούν είναι όπως οι ταμίες στις υπεραγορές έχουν μπροστά τους ένα κατάλογο προϊόντων και τις τιμές, αυτό πρέπει να έχουν και οι καταναλωτές στα τηλέφωνά τους, για να ξέρουν που μπορούν να ψωνίσουν φτηνά, τα προϊόντα που θέλουν. «Αν συμφωνήσουμε σε αυτό, εμείς θα το κλειδώσουμε τώρα αυτό».

Η θέση του Συνδέσμου Υπεραγορών

Από πλευράς του ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου, επεσήμανε πως δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα και με τη συγκεκριμένη εφαρμογή θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια σε πραγματικό χρόνο.

Υπέδειξε, ωστόσο, πως οι διαφορές που υπάρχουν κατά τη συζήτηση, αναδεικνύουν το πρόβλημα που υπήρχε από την αρχή και τις διαφωνίες τους, αφού λόγω της πολυπλοκότητας και της σύνθεσης της αγοράς, δεν μπορεί να γίνει σωστή ενημέρωση του κοινού, αν οντότητες όπως φούρνοι, που πωλούν προϊόντα που είναι βασικά για το καλάθι του νοικοκυριού, να μην μπορεί να τα συγκρίνει ο καταναλωτής.

Κατά το τέλος της συζήτησης, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, σημείωσε πως αν η φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι να μείνει το e-kalathi μόνο στις υπεραγορές τότε θα προχωρήσει η συζήτηση, όμως τι θα γίνει από πλευράς Βουλής είναι διαφορετικό.

«Καλό θα είναι να γίνουν σωστές διαβουλεύσεις, πριν έρθουμε εδώ. Να κατατεθούν όλες οι απόψεις, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε».

Δειτε Επισης

Το ταξίδι της Philip Morris για ένα κόσμο χωρίς τσιγάρο... Το ESG και το αποτύπωμά της στην Ευρώπη
Άδειες σε 16 Ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΙΚΤΕΟ) για μοτοσυκλέτες-Αρχίζει η λειτουργία τους
Ανεβαίνουν ξανά οι τόνοι στον τομέα της παραγωγής χαλλουμιού-Σημείο τριβής η ποσόστωση
Στις 4 Ιουνίου η συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων με τον Νίκο Χριστοδουλίδη για το χαλλούμι
Γλύκανε ο καφές... Ανάμεσα στις χώρες με μείωση της τιμής του η Κύπρος
Μακρύς ο...δρόμος για την ηλεκτροκίνηση στην Κύπρο-Από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε. το ποσοστό των ηλεκτρικών οχημάτων
Σημαντική μείωση στο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου το πρώτο τρίμηνο
Άλλα δύο σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων e-Point στον Δήμο Λευκωσίας
Σιτάρι: Αδειάζουν οι αποθήκες-Εντείνονται οι ανησυχίες για τα τρόφιμα
CTC: Πού οφείλεται η καθυστέρηση και πότε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το 2023