Το καρδιογράφημα της αγοράς εργασίας... Πού υπάρχουν οι περισσότερες κενές θέσεις

Κατά 17,2% ή 1.914 θέσεις αυξήθηκαν μέσα σε έναν χρόνο οι κενές θέσεις εργασίας, οι οποίες ανήλθαν στις 13.027 το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά κενών θέσεων παρατηρούνται στους τομείς των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (7,3%), μεταφοράς και αποθήκευσης (4,5%) και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού (4,1%).

Οι κλάδοι με τις περισσότερες θέσεις
Σε απόλυτους αριθμούς, οι περισσότερες κενές θέσεις εργασίας εντοπίζονται στις δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (ξενοδοχεία, εστιατόρια, τουριστικά καταλύματα), οι οποίες ανήλθαν στις 4.080.

Πάνω από 2.000 (2.069) είναι οι κενές θέσεις στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών.

vacancies2023b

Στην εκπαίδευση καταγράφονται 892 κενές θέσεις, ενώ στον τομέα της μεταφοράς και της αποθήκευσης 857. Στις επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες οι κενές θέσεις εργασίας ανήλθαν στις 759, στις κατασκευές διαμορφώθηκαν στις 628, την ώρα που στις διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες έφτασαν τις 586.

Ο τομέας της ενημέρωσης και της επικοινωνίας μετρά 582 κενές θέσεις για το δεύτερο τρίμηνο του 2023, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες καταγράφονται 533 κενές θέσεις, ενώ από 524 θέσεις μετρούν τόσο η μεταποίηση όσο και οι δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα.

Οι κλάδοι με τις λιγότερες θέσεις
Οι λιγότερες κενές θέσεις εργασίας του δεύτερου τριμήνου του 2023, μόλις 15 στον αριθμό, παρατηρούνται στον τομέα των ορυχείων και των λατομείων.

Την ίδια ώρα, στον τομέα της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού, οι κενές θέσεις ανήλθαν στις 70 από το απόλυτο μηδέν του δεύτερου τριμήνου του 2022, ενώ 73 ήταν οι κενές θέσεις που καταγράφηκαν στον τομέα της παροχής νερού, επεξεργασίας λυμάτων, διαχείρισης αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης.

Στη δε διαχείριση ακίνητης περιουσίας καταγράφονται 109 κενές θέσεις.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων
Ο ΚΟΑΠ στηρίζει την εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα»
Στο 7% μέχρι Μάρτιο η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών
Νέα μείωση τιμών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
Στο 66% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών, στο 133% των εταιρειών
Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες
Πέρασε από το Υπουργικό ο Εθνικός Οργανισμός Ανάπτυξης-Κλείνει κενά στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
Τα ισχυρά ταμειακά αποθέματα...όπλο στα χέρια της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της οικονομικής αβεβαιότητας
ΚΕΒΕ: Ιστορικό γεγονός τα 20 χρόνια της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση