Powered by

Βουλγαρία: Η 1η Ιανουαρίου 2025 νέα ενδεικτική ημερομηνία για υιοθέτηση του ευρώ

Η Βουλγαρία συμπεριέλαβε σε ένα επίσημο έγγραφο ως ημερομηνία-στόχο για την ένταξή της στην ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου 2025. Πρόκειται προσχέδιο διατάγματος του Υπουργικού Συμβουλίου, που τροποποιεί και συμπληρώνει το Κανονισμό της Κυβέρνησης Αρ. 168 του Ιουλίου 2015 για την ίδρυση Συντονιστικού Συμβουλίου για την προετοιμασία της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για την ένταξη στην ευρωζώνη.

Το έγγραφο έχει δημοσιευθεί για δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης strategy.bg. Η καταληκτική ημερομηνία της διαβούλευσης είναι η 23η Οκτωβρίου 2023.

Το προσχέδιο της τροπολογίας προτείνει την υιοθέτηση κανονιστικών αλλαγών στον Κανονισμό του Υπουργικού Συμβουλίου Αρ. 168 του 2015, με σκοπό τη δημιουργία προϋποθέσεων για αποτελεσματικότερο και έγκαιρο συντονισμό της διαχείρισης και εφαρμογής των προετοιμασιών της Βουλγαρίας για την ένταξη στην ευρωζώνη, με στόχο την εκπλήρωση του στόχου της χώρας να εισαγάγει το ευρώ στη νέα ενδεικτική ημερομηνία της 1ης Ιανουαρίου 2025.

Προτείνεται η ενημέρωση των λειτουργιών και της ηγεσίας ορισμένων ομάδων εργασίας του Συντονιστικού Συμβουλίου, καθώς και η δημιουργία νέας ομάδας εργασίας για τα Κυβερνητικά Χρεόγραφα υπό την ομάδα Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Δημόσιων Οικονομικών, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την προσαρμογή του νομικού πλαισίου και των συστημάτων από BGN σε EUR, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα.

Δειτε Επισης

Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση
Γερμανία: Ταχύτερη η συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα-«Αγκάθι» οι υπηρεσίες
Bitcoin: Ο «βασιλιάς» των cryptos φλερτάρει με τα $100.000
Εκτίμηση αναλυτών: Γεωπολιτικά και δασμοί θα φέρουν απόλυτη ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου το 2025
Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»
Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 2,3% τον Οκτώβριο
Morgan Stanley: Φρένο στην ανάπτυξη και πληθωρισμός από τους δασμούς Τραμπ