Τις δράσεις του για το περιβάλλον παρουσίασε ο Cyprus Environment Foundation

Την έναρξη των δράσεων του γιόρτασε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Cyprus Environment Foundation (CEF), σε μια σεμνή τελετή στην Παλαιά Ηλεκτρική, στην παρουσία προσωπικοτήτων από την επιχειρηματική, πολιτική, ακαδημαϊκή και κοινωνική ζωή του τόπου.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, με επίτιμους προσκεκλημένους τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργο Παπαναστασίου και την Επίτροπο Περιβάλλοντος Δρα Μαρία Παναγιώτου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το σημαντικό έργο του CEF, το οποίο στοχεύει στην προστασία και ενίσχυση της φυσικής ομορφιάς, της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων της Κύπρου.

cyprusenvironmentfoundation2

Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν τρία από τα έργα που έχει στηρίξει μέχρι σήμερα ο CEF:

  1. Η εκπαίδευση παιδιών μέσα από διαδραστικά και δημιουργικά εργαστήρια σε συνεργασία με την Ενάλια Φύση.
  2. Η προστασία του απειλούμενου προς εξαφάνιση είδους βιόλας, σε συνεργασία με τον οργανισμό Marine & Environmental Research Lab και ντόπιους ψαράδες.
  3. Η χρήση εργαλείων Επιστήμης των Πολιτών για την ενδυνάμωση του θεσμού «Παραλίες Χωρίς Πλαστικά», σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού (CSTI).

Ο CEF, ο οποίος αποτελεί μέρος του Conservation Collective, ενός διεθνούς δικτύου από 20 τοπικές οργανώσεις, υλοποιεί τους στόχους του συγκεντρώνοντας πόρους από ιδιώτες, ιδρύματα και εταιρείες, τους οποίους στη συνέχεια διοχετεύει υπό τη μορφή χορηγιών, σε τοπικούς οργανισμούς και πρωτοβουλίες, στηρίζοντας έργα υψηλής σημασίας και αντικτύπου. Από τον Μάρτιο του 2022 μέχρι σήμερα, έχει στηρίξει συνολικά 19 έργα σε συνεργασία με 14 περιβαλλοντικούς πρωταθλητές της Κύπρου, διοχετεύοντας γύρω στις €150,000 για τη διατήρηση και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού.

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους ο Πρόεδρος του CEF, Πήτερ Δρουσιώτης, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που ο οργανισμός έχει επιτελέσει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, τονίζοντας ωστόσο ότι ο CEF, δεν θα κάνει θαύματα, ούτε θα λύσει όλες τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το νησί. Αυτό που ο οργανισμός θα επιδιώξει, σημείωσε, είναι μέσω επιλεγμένων συνεργασιών και συμμαχιών, αλλά και με τη στήριξη ευεργετών, να επιφέρει σημαντική και ριζική αλλαγή, στηρίζοντας στοχευμένα και αξιόλογα έργα.

Η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού, Σοφία Μάτση, τόνισε πως δεν είναι πλέον επιλογή μας αν θα εμπλακούμε, αλλά με ποιο τρόπο θα το πράξουμε αυτό, κάνοντας ειδική αναφορά στους κινδύνους για την τοπική βιοποικιλότητα, στις μη αειφόρες πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων και στις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Κύπρο, καλώντας μάλιστα άπαντες να συνεργαστούν με το CEF και να στηρίξουν το έργο του.

cyprusenvironmentfoundation3

Λαμβάνοντας το λόγο ο συνιδρυτής του CEF και μέλος της Εκτελεστικής του Επιτροπής Ben Goldsmith, υπέδειξε ότι ακόμα και μικρά ποσά, στα χέρια ικανών ανθρώπων, μπορούν να μετακινήσουν βουνά, καλώντας τους παρευρισκόμενους να γίνουν μέρος της αλλαγής μέσα από τις δωρεές τους, την ενίσχυση της δικτύωσης και την προβολή του νεοσύστατου οργανισμού.

Για το δύσκολο αλλά και συνάμα σημαντικό έργο το οποίο επιτελεί ο CEF έκανε λόγο, στο δικό του χαιρετισμό, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Παπαναστασίου. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι στις προσπάθειες του Cyprus Environment Foundation για προστασία του δικού μας Οικοσυστήματος, το Υπουργείο θα συνεχίσει να είναι αρωγός, παρέχοντας κάθε δυνατή βοήθεια.

Την ικανοποίηση της για το γεγονός ότι οργανισμοί όπως ο Cyprus Environment Foundation συνδράμουν στον κοινό στόχο για προστασία του περιβάλλοντος, εξέφρασε η Επίτροπος Περιβάλλοντος Δρ. Μαρία Παναγιώτου. Η συνεργασία για την επίτευξη των στόχων, ανέφερε χαρακτηριστικά η Δρ. Παναγιώτου, είναι απαραίτητη εάν επιθυμούμε μετριασμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και εάν θέλουμε να δούμε χειροπιαστά αποτελέσματα στις προσπάθειές μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ιδιαίτερο μενού εμπνευσμένο από χωροκατακτητικά θαλάσσια είδη, συμπεριλαμβανομένου του λεοντόψαρου και της γαρίδας μάντις, αλλά και να ταξιδέψουν με τις μουσικές συνθέσεις παιδιών προδημοτικής και δημοτικής εκπαίδευσης, με θέμα τη θάλασσα.

Δειτε Επισης

Στη Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου το βραβείο Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: The Shipping Forecast
Αντώνης Ρέμος-Ελένη Φουρέιρα: H συναυλία της χρονιάς στις 15 Ιουνίου στο Nammos Limassol
Πάνος Πέτρου: Αυτοί είναι οι στρατηγικοί στόχοι για διασφάλιση της ποιότητας στο ΓεΣΥ
Peter Moll: Οι υπηρεσίες cloud αλλάζουν τον τομέα της υγείας
Ξεκινά ο κύκλος δωρεάν διαδικτυακών εκπαιδεύσεων του #YouthEmpowered της Coca-Cola HBC Κύπρου
Ο αντιπρόεδρος του ΠΔΣ Νικόλας Τσαρδελλής μέλος της επιτροπής οικονομικών θεμάτων του CCBE
Εννέα καταξιωμένες σχεδιάστριες μόδας παρουσιάζουν μια σύγχρονη απόδοση της παραδοσιακής κυπριακής ενδυμασίας
Ρεκόρ παραγγελιών λουλουδιών μέσω Wolt για την Ημέρα της Μητέρας
Το Hope For Children τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Γραμμών Βοηθείας για Παιδιά