Powered by

Συρρικνώθηκε και τον Σεπτέμβριο η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη

Συρρίκνωση παρουσίασε και τον Σεπτέμβριο η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, με τον ρυθμό μείωσης, ωστόσο, να επιβραδύνεται, όπως κατέδειξε την Παρασκευή μια βασική έρευνα.

Ο δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Ευρωζώνης για τον τομέα της Μεταποίησης (PMI), που δημοσιεύει η S&P Global, αυξήθηκε στο 47,1 τον Σεπτέμβριο από 46,7 τον Αύγουστο. Πτώση του δείκτη κάτω από το 50 υποδηλώνει συρρίκνωση.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου, δήλωσε ότι αναμένει ότι η Ευρωζώνη των 20 κρατών μελών θα «εισέλθει σε συρρίκνωση το τρίτο τρίμηνο», η οποία θα ανέλθει στο 0,4%, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

«Οι αριθμοί για τον δείκτη PMI του τομέα υπηρεσιών στην Ευρωζώνη δίνουν μια ζοφερή εικόνα, αλλά δεν είναι όλα απογοητευτικά», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις προχώρησαν σε προσλήψεις «με κάπως ταχύτερο ρυθμό» τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον Αύγουστο.

Η οικονομία της Ευρωζώνης έχει πληγεί από την έναρξη το 2022 του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οποίος ώθησε τις τιμές της ενέργειας σε δυσθεώρητα επίπεδα και οδήγησε σε εκτίναξη του πληθωρισμού.

Αν και η οικονομία έδειξε αντοχές στην «καταιγίδα» καλύτερα από το αναμενόμενο και το κόστος της ενέργειας έχει έκτοτε μειωθεί, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα νοικοκυριά αισθάνονται την πίεση από τις υψηλότερες τιμές των τροφίμων και των ποτών.

Η δυστυχία της Ευρωζώνης επιδεινώθηκε από τις αδύναμες οικονομικές επιδόσεις των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Γαλλία και η Γερμανία.

Η γαλλική οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε ιδιαίτερα απότομα, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020, ενώ η Γερμανία κατέγραψε νέα συρρίκνωση της συνολικής δραστηριότητας για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

«Όσον αφορά την αδυναμία του μεταποιητικού τομέα, η Γαλλία πλησιάζει τη Γερμανία», δήλωσε ο κ. ντε λα Ρούμπια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νωρίτερα αυτό το μήνα υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2023 και το 2024.

Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ αναμένει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 0,8% φέτος και 1,3% το 2024.

Δειτε Επισης

Ανοδικά έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Γ. Παπαναστασίου: Δεν είναι επιτήδειος ουδέτερος και στηρίζει τη σύσταση νέου Συνεργατισμού η Κυβέρνηση
Σχεδόν μηδενικός ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Απρίλιο-Πού οφείλεται η μείωση
Στο σκαμνί η Κύπρος γιατί δεν έδωσε τις απαραίτητες εξουσίες στον συντονιστή για ψηφιακές υπηρεσίες
Σε μπελάδες η Κύπρος-Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο Ε.Ε. για εμπορία εκπομπών στις αερομεταφορές και κυβερνοασφάλεια
Δεν σηκώνουν ΑΤΑξίες η οικονομία και το επιχειρείν-Μονόδρομος ο εκσυγχρονισμός του θεσμού
Με αμελητέα άνοδο έκλεισε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Εκστρατεία από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας στη μεταποίηση τον Μάιο και τον Νοέμβριο
Κρίσιμες για την οικονομία η δημοσιονομική πειθαρχία και οι επενδύσεις-Οι συστάσεις του ΣΟΑΚ
Χωρίς ουσιαστική μεταβολή έκλεισε το ΧΑΚ την Τρίτη