Ελαιόλαδο: Οι αυξήσεις, οι ελλείψεις και η εναλλακτική επιλογή σε χαμηλότερο κόστος

Στην παρατεταμένη ξηρασία σε κατεξοχήν ελαιοπαραγωγικές χώρες, όπως η Ισπανία, η οποία οδήγησε σε συρρίκνωση την παραγωγή, αποδίδονται οι ανοδικές τάσεις στην τιμή του ελαιόλαδου που έγιναν αισθητές και στην κυπριακή αγορά.

Η μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός στον κόσμο, από την οποία προέρχονται πάνω από τα δύο πέμπτα της παγκόσμιας προσφοράς, βιώνει πρωτόγνωρες συνθήκες ανομβρίας, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να εισάγει ελαιόλαδο από άλλες μεσογειακές χώρες. Η περσινή παραγωγή ελαιόλαδου στην Κύπρο ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, επιτρέποντας τις εξαγωγές, σε χώρες, όπως η Ισπανία.

Οι προειδοποιήσεις αγροτικών οργανώσεων
Αν και οι πρώτες ελλείψεις έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται στην Κύπρο, εντούτοις μέχρι στιγμής οι τιμές δεν φαίνεται να είναι απαγορευτικές.

Αναστάτωση προκάλεσαν στην αγορά οι πρόσφατες δηλώσεις αγροτικών οργανώσεων στο ΚΥΠΕ, οι οποίες εκτίμησαν ότι η τιμή του ελαιόλαδου ενδέχεται να αγγίξει και τα €15 το λίτρο στην Ευρώπη, συμπαρασύροντας και τις τιμές στην Κύπρο.

Μεταξύ άλλων, τόνισαν ότι οι τιμές του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου έχουν εκτοξευθεί κατά τουλάχιστον 100% σε σύγκριση με πέρσι, καλώντας ταυτόχρονα τους παραγωγούς να σεβαστούν τους καταναλωτές και να μην προβούν σε δυσανάλογες αυξήσεις και προτρέποντας το Υπουργείο Γεωργίας να εντατικοποιήσει τους ελέγχους.

Το απομακρυσμένο σενάριο
Ωστόσο, μιλώντας στο InBusinessNews, ο Σάββας Μαυρουδής, διευθυντής της εταιρείας Κ. Μαυρουδής & Αδελφοί Ltd, η οποία παράγει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «Άγιος Γεώργιος», επεσήμανε ότι η πρωτόγνωρη ανομβρία στην Ισπανία, τη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιόλαδου διεθνώς οδήγησε σε έλλειψη των αποθεμάτων και κατ’ επέκταση σε άνοδο των τιμών.

Παράλληλα, εξήγησε ότι αν και έχει γίνει εμφανής μία σχετική έλλειψη που αναπόφευκτα ωθεί σε αυξήσεις, εντούτοις οι τιμές, όπως είπε, δεν αναμένεται να ξεφύγουν στον βαθμό που εκτιμούν οι αγροτικές οργανώσεις.

«Οι τιμές του ελαιόλαδου στα ράφια έχουν αυξηθεί κατά 25%-30% σε σχέση με πριν τέσσερις μήνες και κυμαίνονται περίπου από τα €7 μέχρι τα €10 το λίτρο. Ωστόσο, δεν αναμένεται να φτάσουν τα €15 το λίτρο, όπως ακούστηκε», σημείωσε ο κ. Μαυρουδής.

Επάρκεια, αλλά σε τσιμπημένη τιμή
Παρόλο που το κόστος του ελαιόλαδου στις υπεραγορές δεν θα θυμίζει σε καμία περίπτωση το περασμένο εξάμηνο ή την περασμένη χρονιά, εντούτοις οι αγοραστές που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν την τσιμπημένη τιμή δεν πρόκειται να στερηθούν το εν λόγω προϊόν.

Ταυτόχρονα, ο Σάββας Μαυρουδής προειδοποίησε ότι πρέπει να αποφεύγονται τοποθετήσεις που ενδέχεται να συμπαρασύρουν την τιμή σε εξωφρενικά επίπεδα, καθώς σε τέτοια περίπτωση το ελαιόλαδο δεν θα έχει θέση στο καλάθι αγορών των καταναλωτών.

«Αν η τιμή εκτοξευθεί στα €15 το λίτρο, θα μειωθεί δραματικά η κατανάλωση και δεν θα το προτιμούν σε καμία περίπτωση οι καταναλωτές», ανέφερε σχετικά.

Αυτό που αναγνωρίζεται πάντως είναι ότι από τη φετινή σοδειά, για την οποία θα υπάρχουν ενδείξεις τους επόμενους μήνες, θα διαφανεί το ύψος των αυξήσεων στις τιμές, χωρίς να δύναται να γίνουν από τώρα ασφαλείς προβλέψεις.

Το πυρηνέλαιο ως «ξάδελφος του ελαιόλαδου»
Την ώρα που το ελαιόλαδο δεν αποκλείεται να αποτελέσει είδος πολυτελείας για μερίδα των καταναλωτών, ένα λάδι χαμηλότερου κόστους προσφέρεται ως εναλλακτική επιλογή. Πρόκειται για το πυρηνέλαιο, γνωστόν και ως «ξάδελφος του ελαιόλαδου» ή «ελαιόλαδο των φτωχών», το κόστος του οποίου κυμαίνεται γύρω στα €5 - €5,50 το λίτρο.

Το πυρηνέλαιο ενδείκνυται για τηγάνισμα, εντάσσεται στις κύριες ποιοτικές κατηγορίες του ελαιόλαδου και έχει αποδειχθεί ως πιο υγιεινό σε σχέση με τα σπορέλαια (ηλιέλαιο, σογιέλαιο). Το εν λόγω ελαιόλαδο προκύπτει από τη μείξη ραφιναρισμένου πυρηνέλαιου με παρθένο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Κερδίζουν από τους ενοικιαστές τους Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Μ. Παναγιώτου: Μεγάλη η ψαλίδα μεταξύ παραγωγού και τελικών τιμών στον καταναλωτή
Η Σκλαβενίτης Κύπρου δίπλα στο προσωπικό της με ωφελήματα και παροχές
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα