Κατασκευαστικά υλικά: Αυξήσεις, αλλά και αισθητές μειώσεις τιμών-Ποια προϊόντα αφορά

Σταθεροποίηση καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στις τιμές των οικοδομικών προϊόντων, με τις πρώτες μειώσεις να είναι ήδη εμφανείς, αποτελώντας μικρή ανάσα για τον κατασκευαστικό τομέα.

Μπορεί η απόκτηση κατοικίας να έχει καταστεί δύσκολη για την πλειοψηφία των αγοραστών, εντούτοις οι τιμές ορισμένων οικοδομικών υλικών παρουσιάζουν τάσεις συγκράτησης ή και μείωσης.

Μετά τα ιστορικά υψηλά, οι τιμές των κατασκευαστικών υλικών αρχίζουν να υποχωρούν, με τον Δείκτη Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών να παρουσιάζει οριακή μείωση 0,08% τον φετινό Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, ενώ σε σύγκριση με τον περσινό Αύγουστο, ο δείκτης κατέγραψε αύξηση μόλις 0,43%.

Διαβάστε εδώ: Μικρή ετήσια αύξηση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Αύγουστο

Κατά κύρια κατηγορία προϊόντων, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στα ορυκτά (15,07%), στα προϊόντα ορυκτών (6,68%), στα προϊόντα από ξύλο, μονωτικά, χημικά και πλαστικά (2,26%) και στα ηλεκτρομηχανολογικά είδη (1,13%). Αντίθετα, μείωση που αγγίζει το 10% παρατηρήθηκε στα μεταλλικά προϊόντα.

oikodomikaAUG2023

Τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις
Ανά υλικό, η μεγαλύτερη αύξηση μέσα σε έναν χρόνο ύψους 28,42% καταγράφηκε στις κονίες, αλλά και στα προϊόντα κονιών (8,38%). Στα αδρανή ορυκτά η ετήσια αύξηση ανήλθε στο 6,91%, ενώ στα ηλεκτρολογικά υλικά διαμορφώθηκε στο 3,68%.

Σχετικά πιο ήπιες ήταν οι αυξήσεις τον Αύγουστο του 2023 σε προϊόντα, όπως λίθους (3,22%), προϊόντα από ξύλο (2,73%), χημικά προϊόντα (2,16%), κεραμικά είδη (1,89%), είδη από πλαστικό (1,67%) και άλλα ηλεκτρομηχανολογικά είδη (1,52%).

Τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Αξιοσημείωτες είναι οι μειώσεις στις τιμές ορισμένων κατασκευαστικών υλικών μέσα σε έναν χρόνο. Συγκεκριμένα, στα προϊόντα από σίδηρο και χάλυβα οι τιμές σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο μειώθηκαν κατά 14,65%.

Παράλληλα, κατά 4,21% υποχώρησαν σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022 οι τιμές ειδών θέρμανσης και ψύξης. Στο 1,25% διαμορφώθηκε η μείωση στις τιμές των προϊόντων από αλουμίνιο και άλλα μέταλλα.

Δειτε Επισης

Όμιλος Λεπτός: Η ιστορία από το 1960, τα έργα ορόσημα και οι δραστηριότητες σήμερα
Νέος κύκλος εκστρατειών Altamira: Διαμερίσματα και επαύλεις σε παραλιακές περιοχές
Βγάζει ξανά στην...αναφορά την Kition ο Χριστοδουλίδης-«Το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε»
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου
Κτηματομεσίτες: Απαραίτητη η διόρθωση για διενέργεια γενικής εκτίμησης κάθε πέντε αντί κάθε τρία χρόνια
Όμιλος Domenica: Επιτυχής ολοκλήρωση του «Universal Residences»-Μια εξαιρετική εμπειρία διαβίωσης
Ask Wire: Οι 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο τον Μάρτιο
ΥΠΕΣ: Τα έργα που προγραμματίζονται-Αναθεώρηση στεγαστικών, «Ιππόδαμος» και «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα