Αναβάθμισε Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα ο Fitch

Σε αναβάθμιση των αξιολογήσεων των ελληνικών τραπεζών, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα, προχώρησε την Τρίτη ο οίκος Fitch, θέτοντας τις προοπτικές τους σε σταθερό ορίζοντα.  

Ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε τις Eurobank και Εθνική Τράπεζα σε «ΒΒ», από «ΒΒ-» και τις Πειραιώς και Alpha Bank σε «ΒΒ-», από «Β» και «Β+», αντίστοιχα.

Σε σχέση με την Πειραιώς, ο Fitch αναφέρει πως η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την επιτάχυνση της στρατηγικής της τράπεζας για μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό της, η οποία οδήγησε σε σημαντική μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) σε επίπεδα που ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τα αντίστοιχα των ομολόγων υψηλότερης διαβάθμισης.

Αντικατοπτρίζει επίσης, σύμφωνα με τον Fitch, «την ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαιακών της δεικτών και την επακόλουθη μείωση της κεφαλαιακής επιβάρυνσης από τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία (στα οποία περιλαμβάνονται τα ΜΕΧ και τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία)».

Προσθέτει ότι η αναβάθμιση λαμβάνει περαιτέρω υπόψη τη διαρθρωτικά βελτιωμένη κερδοφορία της Πειραιώς, η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω συσσώρευση κεφαλαίων, σταθερή χρηματοδότηση και βελτιωμένη πρόσβαση στη αγορά χρέους για κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL).

Αναφορικά με την Eurobank, ο αμερικανικός οίκος αναφέρει πως η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τη διαρθρωτική βελτίωση της κερδοφορίας της τράπεζας από τα υψηλότερα επιτόκια δανείων και τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, την προσεκτική διαχείριση του κόστους και την ομαλοποίηση των χρεώσεων απομείωσης δανείων (LICs) μετά την επιτυχημένη στρατηγική της τράπεζας για τη μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό.

«Αυτό επέτρεψε στην τράπεζα να συσσωρεύσει κεφάλαια, ενισχύοντας τα αποθέματα ασφαλείας σε σχέση με τις κανονιστικές απαιτήσεις και παρέχοντας μεγαλύτερη ευελιξία για την επιδίωξη επενδύσεων και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, οι οποίες αναμένουμε να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου», υπογραμμίζει.

Σε σχέση με την Alpha Bank, ο αμερικανικός οίκος αναφέρει πως η αναβάθμιση αντανακλά τη διαρθρωτική βελτίωση της κερδοφορίας της τράπεζας, η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω οργανική δημιουργία κεφαλαίων και σε ισχυρότερους δείκτες κεφαλαίου.

«Η αναβάθμιση αντανακλά επίσης τη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία του δείκτη μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων της τράπεζας, τη σταθερή χρηματοδότηση και τη βελτιωμένη πρόσβαση στην αγορά χρέους για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL)», σημειώνει.

Τέλος, για την Εθνική Τράπεζα, ο Fitch αναφέρει πως η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τη διαρθρωτική βελτίωση της κερδοφορίας της τράπεζας από τα υψηλότερα επιτόκια δανείων και τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, την προσεκτική διαχείριση του κόστους και την ομαλοποίηση των χρεώσεων απομείωσης δανείων (LIC) μετά την επιτυχή στρατηγική της τράπεζας για τη μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό της.

Προσθέτει πως αυτό επέτρεψε στην Εθνική Τράπεζα να συσσωρεύσει κεφάλαια πολύ υψηλότερα από τις κανονιστικές απαιτήσεις και παρείχε στρατηγική ευελιξία για την επιδίωξη επενδύσεων και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, οι οποίες «αναμένουμε να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου».

«Οι αξιολογήσεις της Εθνικής Τράπεζας αντανακλούν την ισχυρή θέση της στην ελληνική εγχώρια αγορά, η οποία στηρίζει τις επιχειρηματικές και κερδοφόρες προοπτικές της, τη σταθερή χρηματοδοτική βάση καταθέσεων και την υγιή ρευστότητα», αναφέρει και προσθέτει πως «οι αξιολογήσεις αντανακλούν επίσης δείκτες κεφαλαίου άνω του μέσου όρου του κλάδου και χαμηλή κεφαλαιακή επιβάρυνση από μη δεσμευμένα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού».

Δειτε Επισης

Πρόωρη αποπληρωμή δανείoυ του πρώτου μνημονίου σχεδιάζει η Ελλάδα
Αναθεώρησε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο Scope Ratings
Wood: Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 2,8% φέτος και 3% το 2025
Γιάννης Στουρνάρας: Υγιείς οι ελληνικές τράπεζες-Απαιτείται σωστή δημοσιονομική πολιτική
Στο 1,49% του ΑΕΠ οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα
Κομισιόν: Πράσινο φως στην αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης
Ανεβάζει τον πήχη για την ελληνική ανάπτυξη η DBRS-Στο 1,6% το 2024
Αναβάθμιση Alpha Bank από Moody's-Σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας μετά από 14 χρόνια
Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: «Βλέπει» ανάπτυξη, αλλά συστήνει δημοσιονομική επαγρύπνηση
Τα 4+1 σενάρια και τα ρίσκα για το ελληνικό χρέος-Εκθεση της Κομισιόν