Powered by

Τέλος στην πτωτική πορεία δώδεκα μηνών για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό

Σε ανοδική πορεία, κυρίως λόγω αύξησης των τιμών των τροφίμων, επανήλθε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τον Αύγουστο του 2023, ο οποίος αυξήθηκε με ρυθμό 3,1%, τερματίζοντας την συνεχή πτωτική πορεία που κατέγραφε για 12 μήνες, από την κορύφωση του, τον Ιούλιο του 2022, όταν είχε ανέλθει στο επίπεδο ρεκόρ του 10,6%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (και κατ΄ επέκταση ο εναρμονισμένος πληθωρισμός) αυξήθηκε τον Αύγουστο 2023 κατά 3,1%, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022, όταν είχε αυξηθεί κατά 9,6% (2ο ιστορικά υψηλότερο επίπεδο). Τον προηγούμενο μήνα (Ιούλιο του 2023) ο εναρμονισμένος πληθωρισμός είχε καταγράψει την χαμηλότερη αύξηση, σε ετήσια βάση, από τον Ιούλιο του 2021, υποχωρώντας στο 2,4%.

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Ιούλιο του 2023) αυξήθηκε κατά 1,1%, παρουσιάζοντας μικρή αποκλιμάκωση σε σχέση με την αύξηση, σε μηνιαία βάση, του εναρμονισμένου πληθωρισμού τον Ιούλιο του 2023, όταν είχε αυξηθεί κατά 1,4%, σε σχέση με τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023, σημειώθηκε αύξηση 4,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2022, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, οι κατηγορίες Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (10,4%) και Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (5,6%) παρουσίασαν τις μεγαλύτερες μεταβολές.

Σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023, η μεγαλύτερη μεταβολή καταγράφηκε στην κατηγορία Μεταφορές (3,5%).

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρατηρήθηκαν στις κατηγορίες Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (9,3%), Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (6,6%) και Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (6,4%).

Οι μεγαλύτερες μεταβολές στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2022 παρατηρήθηκαν στις κατηγορίες Τρόφιμα-Αλκοολούχα Ποτά-Καπνός (8,8%) και Ενέργεια (-7,6%).

 Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η κατηγορία Ενέργεια (2,1%) σημείωσε τη μεγαλύτερη μεταβολή.

Δειτε Επισης

Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση στο ΧΑΚ την Τρίτη
Η πορεία υλοποίησης του κρατικού προϋπολογισμού-Τα έσοδα και οι δαπάνες το πρώτο τετράμηνο
Διαβουλεύσεις με Ε.Ε. για τις πράσινες φορολογίες-Σε εξέλιξη οι συζητήσεις και για τα αντισταθμιστικά μέτρα
Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών: Επενδύει σε γραμμάτια έσοδα πέραν €60 εκατ. από το τέλος 0,4%
Θεατής η Κυβέρνηση…Αφήνουν τον Έφορο να παίξει μόνος του μπάλα για τα χρωστούμενα των ομάδων
Ερίζουν για την πατρότητα του Κέντρου Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων οι πρώην με τους νυν
Ρίχνει την μπάλα στον Έφορο Φορολογίας για τις οφειλές των ομάδων ο Κεραυνός-«Μπορούν να επανενταχθούν εάν...»
Ευγένιος Ευγενίου: Έγινε η αρχή της νέας στρατηγικής «Minds in Cyprus»-Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι(video)
Ν. Χριστοδουλίδης: Oύτε στα καλύτερά μας όνειρα δεν περιμέναμε τέτοια συμμετοχή, ορθή απόφαση το «Minds in Cyprus»(vid)
Στο Άμπου Ντάμπι για συνέδριο και επαφές η Μαρία Παναγιώτου-Στο επίκεντρο η διαχείριση υδάτων και η αγροτική ανάπτυξη