Powered by

Vegan επιχειρήσεις στην εστίαση... Η ίδρυση, η φιλοσοφία και το αποτύπωμά τους στην αγορά

Μόδα, τάση, ηθική, στάση ζωής, υγεία, αποτοξίνωση και πολλά άλλα. Όποιοι και να είναι λόγοι που ωθούν έναν άνθρωπο να απέχει πλήρως από κάθε είδους ζωική πρωτεΐνη και παράγωγα, αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι αριθμοί των vegans ανά το παγκόσμιο αυξάνονται καθημερινά, μαζί τους και οι επιχειρήσεις που καλύπτουν τις διατροφικές τους ανάγκες.

Από τον παρονομαστή δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο χώρος της εστίασης, αφού πλέον και στην Κύπρο υπάρχουν αμιγώς vegan επιχειρήσεις φαγητού, γλυκού, ακόμα και παγωτού, έξι από τις οποίες μας παρουσιάζουν στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού IN Business το εταιρικό τους μενού.

Θα ήταν σημαντικό να αναφέρουμε πάντως ότι στην αγορά δραστηριοποιούνται άλλες τόσες ή και περισσότερες επιχειρήσεις που απευθύνονται σε vegetarians, διαθέτουν όμως και πολλά πιάτα για vegans, κάτι απόλυτα φυσιολογικό για μια χώρα στην οποία ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού νηστεύει αρκετές ημέρες τον χρόνο.

Και για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, είναι σημαντικό να υπομνήσουμε τη διάφορα μεταξύ vegans και vegetarians. Οι πρώτοι είναι εκείνοι που αποκλείουν κάθε παραγόμενο προϊόν το οποίο προέρχεται από ζώα, ακόμα και το μέλι. Οι δε vegetarians στην πλειοψηφία τους αποκλείουν μεν το κρέας, αλλά όχι τα γαλακτοκομικά ή τα αυγά.

Γιάλι άλι Μαειρκό

Η Άντρη Χατζηπολυκάρπου, στο μαγαζί της στον Στρόβλολο που φέρνει την ονομασία Γιάλι άλι Μαειρκό, δεν επιλέγει απλώς να μαγειρεύει αντισυμβατικά, στην προκειμένη vegan, αλλά η ίδια ως προσωπικότητα πάει κόντρα στα στερεότυπα.

6V8A2450

Όπως ανέφερε, την πρωτιά στα πιάτα που σερβίρει έχουν οι φακές, τα ρεβίθια, τα ζυμαρικά τα μπέργκερ αλλά και τα μπελαλίδικα όπως μακαρόνια του φούρνου και μουσακκάς.

Όσο για το προφίλ των πελατών της, αναφέρει πως ξεκινούν από +/-20 και φθάνουν μέχρι τα +/-90. Μπορεί να είναι από φοιτητές και φοιτήτριες vegans μέχρι συνταξιούχοι που νηστεύουν. Όσο για το φύλο, φαίνεται ότι οι περισσότεροι πελάτες είναι γυναίκες ωστόσο αυτή η αναλογία αλλάζει σιγά σιγά.

Bobo Pops

Ποιος είπε ή μπορεί να ισχυριστεί ότι οι απανταχού vegans λένε όχι στους γλυκούς πειρασμούς; Πόσω μάλλον όταν αυτοί ανταποκρίνονται στα κριτήριά τους. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε από την Anna Savkina και τον σύζυγό της, Ivan, μια vegan-friendly παγωταρία.

Βρίσκεται στη Λεμεσό και την επισκέπτονται όχι μόνο καταναλωτές που αποφεύγουν τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, αλλά πολύ περισσότερο άτομα που νηστεύουν ή όσοι θέλουν να γευτούν κάτι εναλλακτικό και ταυτόχρονα υγιεινό.

_I PREFER THIS_7I3A6217

Αυτός ήταν, εξάλλου, ο στόχος των ιδρυτών, που βλέπουν με ικανοποίηση πως η ιδέα τους αγκαλιάστηκε, καθώς από το 2020 που λειτούργησε η παγωταρία, η δουλειά αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Εντύπωση προκαλεί ότι πέραν του 90% των πελατών της παγωταρίας δεν είναι χορτοφάγοι.

Elysian Plant Based Kitchen Bar

Το μεγαλύτερο μέρος των πελατών του Elysian Plant Based Kitchen Bar που βρίσκεται στη Λευκωσία, αναζητά ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Ταυτόχρονα, αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για ανθρώπους που νηστεύουν, συχνά έως και 200 μέρες τον χρόνο.

Όσο για το προφίλ όσων τους προτιμούν, οι ιδιοκτήτες, Αριάδνη και Γιώργος Αδαμίδη, αναφέρουν ότι τους δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης άτομα από όλες τις ηλικίες, μεταξύ αυτών και τουρίστες.

6V8A1454

Αξιοσημείωτο ότι το Elysian Plant Based Kitchen Bar κατάφερε να εξασφαλίσει διακρίσεις και βραβεία τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Σε σχέση με τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν, αυτές είναι 100% φυτικές, με κύριους πρωταγωνιστές τους ξηρούς καρπούς, τη βρώμη και τη βιολογική σόγια.

Όσο για τα διασημότερα πιάτα, αυτά είναι, μεταξύ άλλων, τα pancakes, που είναι φτιαγμένα από βιολογική βρώμη χωρίς γλουτένη. Πολύ περιζήτητα είναι στη γλυκιά εκδοχή τους με βιολογικές φράουλες και χειροποίητη πραλίνα σοκολάτας, όπως και στην αλμυρή με σπανάκι και τη δική τους φέτα αμυγδάλου, φτιαγμένη κι αυτή στο χέρι.

Enso Vegan Lifestyle Bar

Το concept, Enso Vegan Lifestyle Bar, άνοιξε τις πύλες του το 2019 στη Λεμεσό και έκτοτε εδραιώνεται δυναμικά στον κόσμο της vegan μαγειρικής και ευεξίας, όπως επισημαίνουν με ικανοποίηση οι συνιδιοκτήτριες Τατιάνα Πίσινου και Ιουλιέττα Χριστοδούλου, που είναι και η chef του εστατιορίου.

Όσο για τη φιλοσοφία τους, αυτή είναι απλή: «Είμαστε vegans για λόγους υγείας, από σεβασμό στην πανίδα και τον πλανήτη».

7I3A6193

Οι πλείστοι θαμώνες του εστιατορίου είναι άνθρωποι που ψάχνονται, που τους ενδιαφέρει η ποιότητα και το clean food γενικότερα, ενώ αρκετοί είναι ξένης καταγωγής, που διαμένουν στην Κύπρο.

«Το vegan lifestyle είναι κατά πολύ πιο ανεπτυγμένο στην υπόλοιπη Ευρώπη παρά στη Μεσόγειο. Έχουμε, ωστόσο, αρκετούς Κύπριους πελάτες και μάλιστα σταθερούς. Πολλοί από αυτούς παραγγέλλουν brunch ή lunch μέσω της πλατφόρμας delivery που διαθέτουμε» ανέφεραν σχετικά.

Όσο για τα εδέσματά τους που ξεχωρίζουν, κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στο organic acai smoothie bowl, χωρίς να παραλείπουν να αναφερθούν στις αυστηρώς plant based ή gluten free επιλογές τους.

Meraki Cafe

Η επιχείρηση πρωτολειτούργησε στην Πάφο το 2018 από το ζεύγος David και Kerry Metcalf, με απώτερο στόχο να καταστεί εναλλακτική επιλογή όχι μόνο για τους vegans, αλλά και για όσους ψάχνονται και αναζητούν κάτι διαφορετικό στη διατροφή τους και πρωτίστως υγιεινό. Αυτή άλλωστε, όπως λένε, είναι και η γενικότερη φιλοσοφία τους, περιλαμβανομένων ασφαλώς και των ηθικών λόγων.

Οτιδήποτε σερβίρεται στο Meraki Café, φτιάχνεται αποκλειστικά στην κουζίνα του εστιατορίου, ακόμη και οι διάφορες σάλτσες, όπως η κέτσαπ και η μαγιονέζα. «Κοντά μας δεν θα βρεις απολύτως τίποτα επεξεργασμένο», επισημαίνουν με έμφαση ο David και η Kerry, υπογραμμίζοντας ότι σκοπός είναι η παρασκευή υγιεινών πιάτων.

7I3A6254

Προσθέτουν ότι όλα ανεξαιρέτως τα υλικά που χρησιμοποιούν είναι αγνά και φρέσκα, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο τόφου, το οποίο προμηθεύονται φρέσκο και όχι πακεταρισμένο από τα ράφια των υπεραγορών.

Αναφέρουν εξάλλου, ότι ήταν από τους πρώτους που σέρβιραν επιλογές χωρίς γλουτένη, όταν ακόμη σχεδόν κανείς στην πόλη και επαρχία της Πάφου δεν διέθετε στην αγορά αντίστοιχα προϊόντα.

Seashells Healthy Living

Η δημιουργία του Seashells Healthy Living (Vegan Restaurant), το οποίο βρίσκεται στην παραλία του St Raphael Resort & Marina στη Λεμεσό, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάλλιστα ως το όραμα της διευθύνουσας συμβούλου του, Farah Shammas, στο οποίο έδωσε σάρκα και οστά, χάρη στον τρόπο ζωής που η ίδια ακολουθεί.

_I PREFER THIS_7I3A0095

Η εμπνεύστρια και δημιουργός του μας επισημαίνει με χαρά πως το συγκεκριμένο concept που υιοθέτησαν, με τις υγιεινές επιλογές και τα plantbased γεύματα, χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη, το καθιστά το πρώτο ξενοδοχείο με vegan εστιατόριο στον τόπο μας σε μια βραβευμένη με γαλάζια σημαία παραλία.

Η πολιτική τους, μάλιστα, δεν περιορίζεται μόνο σε friendly animal πρακτικές, αλλά επεκτείνεται και στον τομέα του περιβάλλοντος. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ακόμη και το νερό που σερβίρεται είναι συσκευασμένο σε τετραπλή χάρτινη συσκευασία, για να αποφεύγεται και σε αυτή την περίπτωση η χρήση πλαστικού.

Στις signature επιλογές τους συγκαταλέγονται, ανάμεσα σε άλλες, τα μπιφτέκια με κοχύλια, οι σαλάτες, τα wraps, τα Amon desserts και τα smoothies. Προσφέρουν ακόμη vegan κρασιά και κοκτέιλ.

Δειτε Επισης

Το City of Dreams Mediterranean φιλοξενησε το Macao Roadshow
Ανακήρυξε τέσσερα ζευγάρια «Πρέσβεις Τουρισμού» ο Δήμος Αγίας Νάπας-Πόσες φορές την επισκέφθηκαν την πόλη
Έσπασε το ρεκόρ στις μηνιαίες αφίξεις τουριστών του Αυγούστου-Αύξηση 4,1% στις αφίξεις του οκταμήνου
Νέες στρατηγικές ‘revenue management’ & ‘digital marketing’ στα ξενοδοχεία
Gloria Jean’s Coffees: Ολοκλήρωση ανακαινίσεων και πλήρως ανανεωμένο Gloria Jean’s Kiosk προσεχώς στο Μall of Cyprus
McDonald’s: Πώς οι ψηφιακές παραγγελίες αλλάζουν το τοπίο των fast food
Η νέα τοποθεσία του Ariston στην Έγκωμη μετά το τέλος εποχής από το κέντρο
Ψάχνουν την χρυσή τομή για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία
Μετρά ακόμη πληγές από την απώλεια της ρωσικής αγοράς η Περνέρα-Κλειστά ξενοδοχεία και επιχειρήσεις
Υφ. Τουρισμού: Εκπαιδευτικά προγράμματα με αγορά υπηρεσιών-Οι οργανισμοί που κέρδισαν τον διαγωνισμό