Π. Ξενοφώντος: Συζητείται με τις τράπεζες μηχανισμός χρηματοδότησης νέων αγροτών

Διεξάγεται συζήτηση με τις τράπεζες για δημιουργία ενός καλού μηχανισμού χρηματοδότησης για να βοηθηθούν νέοι αγρότες να υλοποιήσουν επενδύσεις που προγραμματίζουν και που έχουν εγκριθεί μέσω των προγραμμάτων της κοινής αγροτικής πολιτικής της ΕΕ, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος, προσθέτοντας ότι το 2023 έχει εγκριθεί διπλάσιος αριθμός αιτήσεων νέων γεωργών και κτηνοτρόφων.

Ταυτόχρονα ο Υπουργός Γεωργίας κάλεσε τους γεωργούς να καταθέσουν αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων έτσι ώστε να μπορέσουν να μειώσουν τα κόστη τους και να καταστούν πιο ανταγωνιστικοί.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς, στο περιθώριο επίσκεψης του το πρωί της Παρασκευής στην Λαϊκή Αγορά στον Στρόβολο, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Στροβόλου Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, σε σχέση με τους τρόπους χρηματοδότησης νέων αγροτών, ο κ. Ξενοφώντος είπε ότι το Υπουργείο Γεωργίας συζητεί με τις τράπεζες «έτσι ώστε να βρούμε ένα καλό μηχανισμό χρηματοδότησης για να μπορέσουν να υλοποιήσουν τις επενδύσεις που προγραμματίζουν και έχουν εγκριθεί μέσω των προγραμμάτων της κοινής αγροτικής πολιτικής (της ΕΕ)».

«Φέτος έχουμε εγκρίνει διπλάσιο αριθμό νέων αιτητών, νέων γεωργών και κτηνοτρόφων, με στόχο να ενθαρρύνουμε όλον αυτόν τον κόσμο να στραφεί στη γεωργία και κτηνοτροφία την οποία ο τόπος χρειάζεται», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες και τεράστια κονδύλια και για αυτό πρέπει να βρούμε ένα μηχανισμό έτσι ώστε αυτά τα κονδύλια να απορροφηθούν και οι νέοι να μείνουν εκεί που γεννήθηκαν, στην ύπαιθρο», καθώς «τους χρειαζόμαστε για ένα εκατομμύριο λόγους».

Ο Υπουργός Γεωργίας έφερε ως παράδειγμα τις πρόσφατες πυρκαγιές στις κοινότητες Κοιλανίου και Ακρούντας, λέγοντας ότι «αν έχουμε νέους γεωργούς, εκεί που υπάρχει καλλιέργεια οι πυρκαγιές δεν προχωρούν αλλά σταματούν και ταυτόχρονα υπάρχει και κόσμος ο οποίος μπορεί γρήγορα να προστρέξει να σβήσει τις πυρκαγιές».

Σε παρατήρηση ότι συνεχίζουν τα παράπονα ότι νέοι γεωργοί δεν μπαίνουν στο επάγγελμα, ο κ. Ξενοφώντος διαφώνησε με την θέση αυτή, λέγοντας ότι «έχουμε εγκρίνει διπλάσιο αριθμό γεωργών και νέων γεωργών», ενώ σημείωσε πως «η προίκα που τους δίνουμε είναι αρκετά μεγάλη».

«Είμαστε συνεχώς δίπλα τους και για αυτό πήγαμε στις τράπεζες να βρούμε ένα μηχανισμό να παίρνουν χρηματοδοτήσεις έτσι ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν γρήγορα τα επιχειρησιακά πλάνα και επενδύσεις που έχουν αιτηθεί», υπογράμμισε.

Φωτοβολταϊκά

Κληθείς να αναφέρει πως αντιμετωπίζεται το υψηλός κόστος παραγωγής που πλήττει τους αγρότες, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι εξετάζονται διάφορα μέτρα και για αυτό τον σκοπό χθες συναντήθηκε με τους πατατοπαραγωγούς.

«Προσπαθούμε να βρούμε την χρυσή τομή έτσι ώστε να δούμε τι μπορεί να κάνει το κράτος για να βοηθήσει αυτούς τους κλάδους», είπε ο κ. Ξενοφώντος ο οποίος αναφέρθηκε σε απόφαση που έλαβε πριν περίπου ένα μήνα το Υπουργικό Συμβούλιο «για να δώσουμε κάποια επιχορήγηση σε μα περιοχή στην δυτική Λευκωσία».

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός ανέφερε πως «εγκρίθηκε ένα ποσό 600.000 ευρώ για να βοηθήσουμε τους γεωργούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα κόστη», προσθέτοντας ότι γίνεται προσπάθεια να βοηθηθούν αυτοί οι γεωργοί έτσι ώστε να αιτηθούν για εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

«Τα φωτοβολταϊκά είναι πάρα πολύ σημαντικά έτσι ώστε να μειωθούν τα κόστη στην ενέργεια», ανέφερε και κάλεσε τους γεωργούς να κάνουν αιτήσεις καθώς το Υπουργείο Γεωργίας είναι έτοιμο «να αδειοδοτήσει όλα τα φωτοβολταϊκά ιδιαίτερα στους γεωργούς για να μπορούν να μειώσουν τα κόστη τους και να είναι ανταγωνιστικοί στην αγορά».

Συνταξιούχοι γεωργοί

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη βοήθεια προς τους συνταξιούχους γεωργούς, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι το θέμα ήρθε πρόσφατα ενώπιον του και θα εξετάσει «μέσα σε πιο πλαίσιο μπορούμε να βοηθήσουμε και τους συνταξιούχους γεωργούς», προσθέτοντας ότι «αγαπούμε την φύση και θέλουμε να τους ενισχύσουμε για να μείνουν εκεί που γεννήθηκαν και να διατηρούν τα δέντρα τους».

Πατατοπαραγωγοί

Ερωτηθείς αν υπήρξε κατάληξη στο θέμα των πατατοπαραγωγών, ο κ. Ξενοφώντος είπε ότι «δεν έχουμε καταλήξει γιατί υπήρξε ένα θέμα με την ποσότητα των λιπασμάτων», προσθέτοντας ότι «θα καταλήξουμε στις ποσότητες των λιπασμάτων που χρησιμοποιούν και στη συνέχεια θα γίνει η σχετική μελέτη για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».

Σημείωσε ότι θα γίνει νέα συνάντηση αρχές Οκτωβρίου για να εξεταστεί «ολιστικά το θέμα της φετινής παραγωγής των πατατών».

Τέλος ερωτηθείς για αναφορές γεωργών για ενδεχόμενες ελλείψεις κυπριακών προϊόντων, ο κ. Ξενοφώντος είπε ότι δεν του αναφέρθηκε κάτι τέτοιο από τους παραγωγούς και πρόσθεσε πως υπάρχει πληθώρα προϊόντων και έχει μιλήσει με αρκετό κόσμο ο οποίος είναι ευχαριστημένος.

Αναφερόμενος στην λαϊκή αγορά, ο κ. Ξενοφώντος, αφού συνεχάρη τον Δήμαρχο για την λειτουργία της αγοράς, είπε ότι «εδώ ο κόσμος αγοράζει κατευθείαν από τους παραγωγούς τα προϊόντα τα οποία είναι φρέσκα και κυπριακά».

Πρόσθεσε πως διαπίστωσε ότι υπάρχει πληθώρα προϊόντων και αγαθών και ο κόσμος είναι ευχαριστημένος με τις τιμές.

Ανέφερε επίσης ότι «υπάρχουν κάποια παράπονα ιδιαίτερα όσον αφορά το κόστος παραγωγής», προσθέτοντας ότι όλα αυτά θα τα εξετάσει μαζί με τις αγροτικές οργανώσεις και τους εκπροσώπους των παραγωγών.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Στροβόλου, αφού καλωσόρισε τον Υπουργό στην λαϊκή αγορά Στροβόλου, ανέφερε ότι ο κ. Ξενοφώντας «από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του μας κάλεσε στο γραφείο του για να συζητήσουμε τον θεσμό λειτουργίας των λαϊκών αγορών και δη του Στροβόλου».

Ανέφερε ότι είναι μια πρότυπη αγορά και «αυτό είναι το επιστέγασμα πολλών προσπαθειών του Δήμου Στροβόλου, του ΓΣΠ, των αγροτικών οργανώσεων, των παραγωγών και του καταναλωτικού κοινού, το οποίο γνωρίζει ότι ερχόμενος στις λαϊκές αγορές του τόπου μας θα βρει φθηνά, ποιοτικά, φρέσκα κυπριακά προϊόντα».

Αναφερόμενος σε συζήτηση που είχε με την Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου, η οποία κάθε Παρασκευή βρίσκεται στην λαϊκή αγορά Στροβόλου για να εξετάσει τις τιμές, ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε πως η Υπηρεσία του ανέφερε πως «εδώ, οι τιμές είναι σταθερά 20% πιο φθηνά από ό,τι είναι έξω στο παζάρι».

Τέλος, ο Δήμαρχος Στροβόλου είναι ότι η λαϊκή αγορά είναι ένας θεσμός που θέλει ο Δήμος να στηρίξει και «για αυτό στα πλαίσια του προϋπολογισμού του Δήμου για το επόμενος έτος θα περιλάβουμε μια ειδική πρόνοια ούτως ώστε να κατασκευαστεί ένα ειδικό στέγαστρο για να προστατεύουμε το καταναλωτικό κοινό και τους παραγωγούς από τις καιρικές συνθήκες».

Δειτε Επισης

«Πράσινο» Ecofin στο αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου
Χολωμένος με κάποιους εκ των κοινωνικών εταίρων ο Παναγιώτου...«Προσδοκία που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί»
Προσωρινά εκτός λειτουργίας το σύστημα της υπηρεσίας χορηγιών και επιδομάτων του υπουργείου Οικονομικών
Γ. Καρούσος: Σημαντική η συνεργασία των δύο Δήμων επαρχίας Αμμοχώστου-Πρώτη συνεδρίαση ΕΟΑ
Στήριξη από Ε.Ε. στην δημογραφική αναζωογόνηση της υπαίθρου ζήτησε η Μαρία Παναγιώτου
Αναλογιστική μελέτη ενώπιον Συμβουλίου ΤΚΑ-Ψάχνουν την ευρύτερη δυνατή συναίνεση
Η Κύπρος στον προθάλαμο της κλίμακας «Α» των Fitch και S&P's μετά από 13 χρόνια
Ζητούν διευκρινίσεις επί της πρότασης Παναγιώτου για το πέναλτι 12% οι συντεχνίες
Πτώση καταγράφει το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα
Η εφαρμογή του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στο επίκεντρο συνόδου των υπ. Οικονομικών της Ε.Ε.