Δεν αποκλείει νέα αύξηση επιτοκίων η Λαγκάρντ: «Δεν βρισκόμαστε ακόμα στην κορύφωση»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε να αυξήσει εκ νέου το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης.

Η αύξηση αυτή, που είναι η δέκατη συνεχόμενη, ανεβάζει το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 4%, που είναι το υψηλότερο σημείο από την εισαγωγή του ευρώ το 1999.

Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, θα αυξηθούν σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 20 Σεπτεμβρίου 2023.
Διαβάστε εδώ: Συνέχισε την αύξηση των επιτοκίων η ΕΚΤ-Σε επίπεδα ρεκόρ

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να μειώνεται, αλλά αναμένεται πάλι να παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ΔΣ της ΕΚΤ αναφέρει ότι είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Η αύξηση των επιτοκίων, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, αντανακλά και την προς τα πάνω αναθεώρηση της πρόβλεψης του ΔΣ της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με τις μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ για τη ζώνη του ευρώ του Σεπτεμβρίου, ο μέσος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε 5,6% το 2023, σε 3,2% το 2024 και 2,1% το 2025. Πρόκειται για προς τα πάνω αναθεώρηση για το 2023 και το 2024 και προς τα κάτω αναθεώρηση για το 2025. Όπως αναφέρεται, η προς τα πάνω αναθεώρηση για το 2023 και το 2024 αντανακλά κυρίως μια ανοδική πορεία των τιμών της ενέργειας. Προστίθεται ότι οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν υψηλές, παρόλο που οι περισσότεροι δείκτες έχουν αρχίσει να εξασθενούν.

Παράλληλα οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ μείωσαν σημαντικά τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη, λόγω της αυξανόμενης επίδρασης αυτής της αυστηροποίησης των επιτοκίων στην εγχώρια ζήτηση και ενός περιβάλλοντος όπου το διεθνές εμπόριο παρουσιάζει κάμψη. Αναμένουν τώρα ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα μεγεθυνθεί κατά 0,7% το 2023, κατά 1,0% το 2024 και 1,5% το 2025.

Σημειώνεται ότι μόλις πριν από 14 μήνες το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρισκόταν στο ιστορικά χαμηλό σημείο του -0,5%, κάτι που σήμαινε ότι οι τράπεζες έπρεπε να πληρώσουν για να διατηρήσουν τα αποθέματα ρευστότητάς τους στην ΕΚΤ.

Πιθανή διατήρηση του επιτοκίου στα ίδια επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα
Παράλληλα στην ανακοίνωση διαφαίνεται πιθανή πρόθεση της ΕΚΤ να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο συγκεκριμένο επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή στην έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα διαμορφωθούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα κρίνεται απαραίτητο.

Δεν αποκλείεται περαιτέρω αύξηση
Εξάλλου η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη Τύπου δεν απέκλεισε την περαιτέρω αύξηση.

«Η εστίαση θα μετακινηθεί, προς τα εμπρός στη διάρκεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει -γιατί δεν μπορούμε να το πούμε αυτό τώρα- ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Η κα. Λαγκάρντ παραδέχτηκε ότι ορισμένα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ είχαν επιχειρηματολογήσει κατά της τελευταίας αύξησης των επιτοκίων, αλλά πρόσθεσε: «Υπήρχε μια σταθερή πλειοψηφία των διοικητών που συμφωνούσαν με την απόφαση που λάβαμε».

Σχετικά με το εάν η υποβάθμιση των προβλέψεων ανάπτυξης της ΕΚΤ - με την ανάπτυξη στην ευρωζώνη για το φετινό έτος να ορίζεται τώρα στο μόλις 0,7% - σημαίνει ότι μια περιφερειακή ύφεση είναι τώρα το βασικό σενάριο, η κα. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι η επιβράδυνση είναι προσωρινή.

"Η ανάκαμψη που είχαμε προγραμματίσει για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 έχει μετατεθεί ", δήλωσε. "Είμαστε βέβαιοι ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί το 2024", σημείωσε.

Δειτε Επισης

Βγάζει ξανά στην...αναφορά την Kition ο Χριστοδουλίδης-«Το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε»
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες
Ψηφίζουν εξωτερικό για τις πασχαλινές διακοπές τους οι Κύπριοι-Για 48ωρα οι κρατήσεις στο εσωτερικό
Πέρασε από το Υπουργικό ο Εθνικός Οργανισμός Ανάπτυξης-Κλείνει κενά στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
Κτηματομεσίτες: Απαραίτητη η διόρθωση για διενέργεια γενικής εκτίμησης κάθε πέντε αντί κάθε τρία χρόνια
Nέος γενικός διευθυντής της MSPS Κύπρου ο Γιάννης Διονυσιάδης
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Η Λευκωσία υποδέχεται το 16ο Συνέδριο για την Εταιρική Βιωσιμότητα & Υπευθυνότητα
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Kiabi: Ετοιμάζει κάθοδο στη Λευκωσία και μεγάλο άνοιγμα στο Mall of Engomi