Powered by

Τα υψηλά του πετρελαίου...ζάλισαν τη Wall Street

Κλυδωνισμούς προκάλεσε σήμερα στη Wall Street το νέο ράλι των τιμών του πετρελαίου σε υψηλά έτους, την παραμονή μάλιστα των κρίσιμων στοιχείων για τον πληθωρισμό τα οποία αναμένεται να παίξουν κρίσιμο ρόλο στις επόμενες αποφάσεις της Federal Reserve. 

Οι τιμές του πετρελαίου έκλεισαν σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του περασμένου έτους, σε μια εξέλιξη που σίγουρα δυσκολεύει το έργο της Fed να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%. 

Την Τετάρτη ανακοινώνονται εξάλλου στις ΗΠΑ τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι μια άσχημη μέτρηση θα μπορούσε να ανοίξει πάλι τον κύκλο των αυξήσεων των επιτοκίων, επιβαρύνοντας περαιτέρω τις αμερικανικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά που βιώνουν για πάνω από ένα χρόνο τις συνέπειες από την επιθετικότερη εκστρατεία νομισματικής σύσφιξης στη σύγχρονη ιστορία της Fed. 

Tην Πέμπτη θα ακολουθήσουν τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού και τις λιανικές πωλήσεις τα οποία θα δώσουν μια εικόνα για τις αντοχές του Αμερικανού καταναλωτή. Τα στοιχεία αυτά θα βρεθούν στο επίκεντρο της ανάλυσης της Fed ενόψει των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής την επόμενη εβδομάδα, αλλά και για τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου. 

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 17,73 μονάδες ή -0,05% και έκλεισε στις 34.645,99 μονάδες, τερματίζοντας ένα ανοδικό σερί τριών συνεδριάσεων.

Ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε 25,56 μονάδες ή -0,57% στις 4.461,90 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε 144,28 μονάδες ή -1,04% και έκλεισε στις 13.773,61 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 16 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 14 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Goldman Sachs Group με άλμα 6,25 δολ. ή 1,93% και κλείσιμο στα 330,90 δολ. και ακολούθησαν η Chevron με άνοδο 1,86% στα 166,81 δολ. και η Honeywell International με κέρδη 1,61% στα 189,21 δολ. 

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Microsoft (-1,83%), η Procter & Gamble (-1,76%) και η Apple (-1,76%).

O τίτλος της Apple βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της προσοχής καθώς ο τεχνολογικός κολοσσός παρουσίασε τα νέα του προϊόντα, μεταξύ των οποίων και τη νέα σειρά των iPhone 15.

Η παρουσίαση δεν έφερε πάντως την πολυπόθητη ανοδική αντίδραση, με τη μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού να έχει ήδη χάσει 5% στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις στον απόηχο της απόφασης των κινεζικών αρχών να περιορίσουν τη χρήση του iPhone σε κρατικούς φορείς. 

Βουτιά 13,5% σημείωσε εξάλλου η μετοχή της Oracle μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων χθες το βράδυ. 

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί