Powered by

Αυξήθηκε στο 4,3% η ανεργία στην Βρετανία, σε επίπεδο ρεκόρ η αύξηση μισθών

Αυξήθηκε στο 4,3% το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο το τρίμηνο Μάϊου – Ιουλίου, καθώς η αύξηση των μισθών παρέμεινε σε επίπεδο ρεκόρ, καταγράφοντας αύξηση την ίδια περίοδο κατά 7,8%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη.

Η ανεργία είχε διαμορφωθεί στο 4,2% το τρίμηνο που τελείωσε στο τέλος Ιουνίου, προστίθεται σε ανακοίνωσή της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας.

Τα στοιχεία έρχονται μία ημέρα μετά που οι διαχειριστές της προβληματικής βρετανικής εταιρείας λιανικής πώλησης οικιακών ειδών Wilko ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 10.000 υπάλληλοι θα χάσουν τη δουλειά τους, αφού η εταιρεία δεν κατάφερε να βρει αγοραστή.

Είκοσι τέσσερα καταστήματα της Wilko θα κλείσουν οριστικά τις πόρτες τους την Τρίτη, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης κλεισίματος καταστημάτων.

Σε μια ακόμη πιο δυσοίωνη είδηση για τις θέσεις εργασίας την Τρίτη, η τράπεζα Barclays επιβεβαίωσε ότι θα καταργήσει περίπου 450 θέσεις μεσαίου και ανώτερου επιπέδου μισθολογίου σε όλη τη χώρα.

Ο υπεύθυνος της συντεχνίας Unite Dominic Hook χαρακτήρισε την κίνηση της τράπεζας "περιττή και αδικαιολόγητη" και ανέφερε ότι θα προκαλέσει ανησυχίες και στο υπόλοιπο προσωπικό για την ασφάλεια των θέσεων εργασίας τους.

"Πώς μπορεί ένας κερδοφόρος οικονομικός οργανισμός όπως η Barclays να περικόψει πάνω από 450 θέσεις εργασίας εν μέσω κρίσης κόστους ζωής", διερωτήθηκε, καλώντας την τράπεζα να το ξανασκεφτεί.

"Εάν αυτά τα σχέδια για υποχρεωτικές απολύσεις εφαρμοστούν, τότε εκατοντάδες οικογένειες θα χάσουν τα προς το ζην και θα αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες", πρόσθεσε.

Άλλα στατιστικά στοιχεία έδειξαν ότι η μέση αύξηση των τακτικών αποδοχών, εξαιρουμένων των μπόνους, ανήλθε στο 7,8% τους τρεις μήνες έως το τέλος Ιουλίου.

"Η αύξηση των μισθών παραμένει ισχυρή, αντανακλώντας εν μέρει εφάπαξ πληρωμές προς τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, αλλά για να αυξηθεί βιώσιμα ο πραγματικός μισθός πρέπει να τηρήσουμε το σχέδιό μας για μείωση του πληθωρισμού κατά το ήμισυ", δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ στις αρχές του 2023 είχε δηλώσει πως ελπίζει να μειώσει στο μισό τον ετήσιο πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν το ποσοστό ήταν πάνω από 10%.

Όμως παραμένει στο 6,8%, ποσοστό που αποτελεί το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της Ομάδα των G7.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί