Powered by

Στήριξη 31,7 εκατ. ευρώ για τ/κ κοινότητα και επανένωση ανακοίνωσε η Κομισιόν

Βοήθεια ύψους 31,7 εκατομμυρίων ευρώ για την τουρκοκυπριακή κοινότητα ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη, στο πλαίσιο του Προγράμματος Βοήθειας για τους Τουρκοκύπριους και την ευρύτερη στήριξη των προσπαθειών επανένωσης της Κύπρου. Η στήριξη προβλέπει μέτρα για συμμόρφωση των Τ/κ παραγωγών χαλλουμιού με τα απαραίτητα πρότυπα, τη στήριξη του εμπορίου διαμέσου της Πράσινης Γραμμής, και τη στήριξη τοπικών επιχειρήσεων, καθώς και την καθιερωμένη στήριξη στη δικοινοτική Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους, τη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, και υποτροφίες σε μαθητές από τις δύο κοινότητες.

Η στήριξη που εγκρίθηκε στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγράμματος Δράσεων για την Τ/κ κοινότητα για το 2023 μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ, αφορά σύμφωνα με τη σχετική απόφαση την ανάπτυξη και αναδιάρθρωση υποδομών, προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, τη συμφιλίωση, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και στήριξη της κοινωνίας των πολιτών, την προετοιμασία νομικών κειμένων ευθυγραμμισμένων με το κεκτημένο της ΕΕ με σκοπό την άμεση εφαρμογή τους με την έναρξη ισχύος της συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού και προετοιμασία για εφαρμογή του κεκτημένου στις μη ελεγχόμενες σήμερα περιοχής σε περίπτωση λύσης.

Μεταξύ των μέτρων που καλύπτει η χρηματοδότηση περιλαμβάνονται ειδικά προσαρμοσμένα μέτρα ώστε να καταστεί δυνατή η συμμόρφωση των Τουρκοκυπρίων παραγωγών με τα πρότυπα του φακέλου Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) για το Χαλλούμι/Hellim πριν από το τέλος του 2024. Όπως υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, βάσει της καταχώρησης του φακέλου το 2021, οι Τ/κ παραγωγοί θα μπορούν να πωλούν χαλλούμι διαμέσου της Πράσινης Γραμμής εφόσον συμμορφωθούν με τα σχετικά πρότυπα της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία των ζώων.

Το πρόγραμμα θα προωθήσει ακόμα περαιτέρω πρωτοβουλίες για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τις προσπάθειες για την επίτευξη των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στην Κύπρο.

Επίσης, προστίθεται, το πρόγραμμα θα συνεχίσει να στηρίζει το εμπόριο διαμέσου της Πράσινης Γραμμής και τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τα πρότυπα προϊόντων και παραγωγής της ΕΕ, μεταξύ άλλων στον τομέα της ασφάλειας των προϊόντων. Για τον σκοπό αυτό θα διατεθεί ειδικός εξοπλισμός δοκιμών, σημειώνεται.

Ακόμα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξατομικευμένη τεχνική βοήθεια και επιχορηγήσεις σε τοπικές επιχειρήσεις, καθώς και στήριξη στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και της διευκόλυνσης της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού διαμέσου της Πράσινης Γραμμής.

Στη χρηματοδότηση προβλέπεται η συνέχιση της στήριξης της δικοινοτικής Διερευνητικής Επιτροπή για τους Αγνοούμενους και της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, με σκοπό την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, καθώς και στήριξη σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους μαθητές λυκείου ώστε να συμμετάσχουν από κοινού στο United World College (UWC), στο πλαίσιο του δικοινοτικού προγράμματος υποτροφιών.

Επίσης προβλέπεται χρηματοδότηση σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και της συμφιλίωσης.

Δειτε Επισης

Στηρίζει το ψηφιακό ευρώ, προτάσσει την διατήρηση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα η Κύπρος
Γενικό Λογιστήριο: Υποχρέωση για ενημέρωση του συστήματος eProcurement για όλες τις αναθέσεις δημόσιων συμβάσεων
Άνοδος σε όλους τους τομείς του τριτογενούς τομέα για την κυπριακή οικονομία το 2023
Φρέναρε η αγορά αυτοκινήτου το πρώτο εξάμηνο...Κάμψη στα σαλούν, άνοδος για υβριδικά και ηλεκτρικά
Με μικρά κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Τρίτη
Έγινε το αναμενόμενο...Εξαντλήθηκαν εν ριπή οφθαλμού οι χορηγίες για την ηλεκτροκίνηση
Θέατρο του παραλόγου η ηλεκτρική διασύνδεση-Πλήρης στασιμότητα, αλλά το έργο «συνεχίζεται» και θέλει χρήμα ο ΑΔΜΗΕ
Γ. Παπαναστασίου: Άρχισε να μαζεύεται κάποια ποσότητα εμπορεύσιμη και οικονομικά βιώσιμη-Τα επόμενα βήματα για το «Πήγασος 1»
Τα τέσσερα βασικά θέματα στην συνάντηση Αλέξη Βαφεάδη με την Υπουργό Μεταφορών του Ισραήλ
Τι λείπει και πότε αναμένεται να γίνει FSRU o «Προμηθέας»-Πόσα στοιχίζει τον μήνα η παραμονή του στη Μαλαισία