Απορρίπτει πιθανό εγχείρημα απορρόφησης ρευστότητας από τις τράπεζες το Υπ. Οικονομικών

Η χρησιμοποίηση εργαλείων δημοσιονομικής πολιτικής και διαχείρισης δημοσίου χρέους για απορρόφηση ρευστότητας από τις τράπεζες, ενδέχεται να οδηγήσει σε αποδόμηση των δημοσιονομικών στόχων και σε εκτροχιασμό της στρατηγικής διαχείρισης δημόσιου χρέους, αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών σχολιάζοντας άρθρο των Καθηγητών κ.κ. Σταύρου Ζένιου και κ. Ανδρέα Μηλιδώνη.

Το άρθρο προτείνει τη μείωση της πλεονάζουσας ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος με έκδοση κυβερνητικών ομολόγων, ως ένα μέσο για να αντιμετωπιστεί η δυστοκία στην αύξηση των καταθετικών επιτοκίων, στον απόηχο των απανωτών αυξήσεων των βασικών επιτοκίων από την ΕΚΤ.

«Οποιοδήποτε εγχείρημα απορρόφησης της ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα και γενικότερα από την οικονομία είναι καταδικασμένο σε αποτυχία και ενδέχεται να οδηγήσει σε υπονόμευση άλλων στόχων οικονομικής πολιτικής εάν δεν γίνει μέσα στα πλαίσια συντεταγμένης νομισματικής πολιτικής η οποία εμπίπτει στις κύριες αρμοδιότητες του Ευρωσυστήματος/ των Κεντρικών Τραπεζών», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ.

Ειδικότερα, σημειώνει πως η χρησιμοποίηση εργαλείων δημοσιονομικής πολιτικής και πολιτικής διαχείρισης δημόσιου χρέους για απορρόφηση σημαντικού μέρους της ρευστότητας, ενδέχεται να οδηγήσει σε αποδόμηση των δημοσιονομικών στόχων και σε εκτροχιασμό της στρατηγικής διαχείρισης δημόσιου χρέους από την κύρια αποστολή της, χωρίς να επιτυγχάνεται καν ο επιδιωκόμενος σκοπός για τον οποίο επιχειρείται η απορρόφηση της ρευστότητας.

Όπως αναφέρεται, ακόμη και εάν απορροφηθεί ρευστότητα ύψους €2,5 δις ευρώ (κάτι το οποίο θεωρούμε εξωπραγματικό να επιτευχθεί για τους λόγους που αναφέρονται πιο κάτω) η πλεονάζουσα ρευστότητα που θα παραμείνει στο σύστημα θα είναι τέτοιου μεγέθους ώστε κανένας αντίκτυπος στα καταθετικά επιτόκια δεν αναμένεται να προκύψει, ενώ παράλληλα, θα διογκωθεί το δημόσιο χρέος κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες αχρείαστα.

«Επιπρόσθετα», σημειώνει το ΥΠΟΙΚ, «η στρατηγική διαχείρισης του δημόσιου χρέους θα οδηγηθεί σε επικίνδυνες ατραπούς εφόσον, από τη μια, η Κύπρος θα διατρέξει τον κίνδυνο αποτυχίας σε έκδοση ομολόγων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χρηματοδότηση των αναγκών της, για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις από τους Οίκους Αξιολόγησης, και για τη μελλοντική τιμολόγηση των ομολόγων της σε ψηλότερα επίπεδα και, από την άλλη, η διεθνής αγορά κυβερνητικών ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αποδομηθεί με την απουσία οποιασδήποτε νέας έκδοσης ευρωπαϊκών ομολόγων».

Σημειώνει ακόμη ότι οι αναφορές αυτές «έχουν περισσότερο θεωρητική σημασία», εφόσον, όπως ήδη αναφέρθηκε, η έκδοση στην εγχώρια αγορά ενός τόσο μεγάλου ποσού ομολόγων και η επικέντρωση τους αποκλειστικά σε εγχώριους επενδυτές «είναι πρακτικά αδύνατη».

Το ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι μια έκδοση ομολόγων δεν επιτρέπεται να αποκλείει τους διεθνείς επενδυτές. Η μη συμμετοχή διεθνών επενδυτών μπορεί να συμβεί μόνο με δική τους απόφαση, κάτι που ισχύει όταν τα συγκεκριμένα ομόλογα ή η αγορά στην οποία εκδίδονται αποτελεί αντικίνητρο για τους ίδιους. Είναι γνωστό ότι, η εγχώρια δευτερογενής αγορά – προς το παρόν - δεν λειτουργεί κατά τρόπο αποτελεσματικό.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού GOLD: The 12th Invest Cyprus International Investment Awards
Bege: Ο νέος γαστρονομικός προορισμός του St Raphael Resort & Marina
«Να μην χρειαστεί να διακόψουμε την σύμβαση...»Ψάχνουν φως στο τούνελ του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς
Το σκληρό μέτρο που αποφεύγεται και πώς θα παρακολουθούνται οι μισθοί στην οικοδομική βιομηχανία
Ε.Ε.: Χαλλούμι ΠΟΠ και αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής στις προσπάθειες προετοιμασίας της επανένωσης
Ικανοποίηση συντεχνιών για συμφωνία πλαίσιο και αυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
Τι προνοεί η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία-Αναμένει απαντήσεις μέχρι την Τετάρτη
Δεν πιάνουν τα αεροδρόμια της Κύπρου τα... κενά αέρος λόγω Microsoft-Πιθανές καθυστερήσεις αφίξεων
Στα χέρια των κοινωνικών εταίρων η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία
Απαντά στις ανησυχίες για τις αυξήσεις στο δημόσιο το Υπ. Οικονομικών-Στόχος η βιωσιμότητα του κρατικού μισθολογίου